Отменяне на 3-ти март като национален празник на България

russia1.jpg

Уважаеми български граждани,

Моля да подпишете петицията за отменяне на датата 3-ти март като национален празник на Република България поради несъстоятелност и заменянето ѝ с друга, наистина подходяща дата от нашата история.

Какво се е случило на този ден?

На 3-ти март (19-и февруари) 1878 год. в селището Свети Стефан се подписва ПРЕДВАРИТЕЛЕН договор между две евроазиатски империи, с който се прекратява войната помежду им и се уреждат взаимоотношенията им.

На българите, макар и участвали във войната, е отказано не само участие, но и присъствие при подписването на този акт.

Допустимо ли е един исторически момент, в който не са участвали българи и който по същество е подписване на договор между две чужди държави да бъде национален празник на България?

Тази дата, умишлено или не,  е представяна пред българите като ден на освобождаването на България от османското владичество.

За всички, които са чели текста на Светистефанския договор обаче е ясно, че това просто не е така: за разлика от Черна гора, Сърбия и Румъния, които по силата на този договор получават НЕЗАВИСИМОСТ (чл. 2, чл. 3, чл. 5), България получава РУСКА ОКУПАЦИЯ (чл. 8). Въпреки това нито в Черна гора, нито в Сърбия, нито в Румъния този ден не само че не е национален, но не е и официален празник. Единствено у нас, където резултатът от този договор е заменянето на османската власт с руска окупация, това е национален празник.

България е единствената страна в света, която има за национален празник деня на своята окупация от чужда държава.

Националният празник на една страна трябва да бъде повод за гордост и национално самочувствие. Такива може да има само при отбелязването на важна историческа дата - плод на съвместните усилия и героизъм на народа и неговите управници.

Дава ли ни повод за гордост сегашния национален празник, отбелязващ историческо събитие без българско участие?

Освен всичко друго, националният празник трябва да обединява нацията, а не да я разединява.

Обединява ли ни сегашния празник или дълбае пропаст на разделение в обществото ни?

Нима в 1337-годишната история на България липсват славни дати, достойни да бъдат национален празник на страната ни?! Нима ни липсват звездни исторически мигове, сътворени изцяло от нас, българите?!

Нужен ни е национален празник, който да отбелязваме с високо вдигнати глави и изпълнени с гордост!

Подпишете тази петиция

Чрез подписа ми упълномощавам Борислав Мишев да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Facebook