ЗА отварянето на фитнес залите на територията на Република България, считано от 22.12.2020 г.

До г-н Бойко Борисов, Министър-председател на Република България,

До г-н Костадин Ангелов, Министър на здравеопазването,

До г-н Красен Кралев, Министър на младежта и спорта,

 

Уважаеми господа,

Да си излекуван, преди да си се разболял! Така спортуващият човек разбира здравеопазването! Излишно е да ви обяснявам какви са ползите от спорта. Но ще ви дам следния пример: Изследване на над 62 млн. посещения във спортни клубове из цяла Европа доказва, че рискът от заразяване със SARS-COV-2 във фитнес клубовете е равен на 0,00078% Първоначалните данни от проучване на университета Крал Хуан Карлос (Мадрид, Испания) и Шефилд Халъм (Шефилд, Обединено кралство) доказват много нисък риск от заразяване с коронавирус във фитнес клубовете. На база на анализирани 62 млн. посещения в спортни обекти, средният процент заразени хора е 0,78 на 100,000 посещения. От началото на изследването – 25-ти септември 2020 г., изследователите и партньорите в проекта са събрали данни от над 62 милиона посещения във фитнес клубовете. От всички тях едва 487 души са се разболели (клиенти или персонал). Данните са предоставени от фитнес оператори в Германия, Франция, Швеция, Белгия, Холандия, Испания, Португалия, Норвегия, Швейцария, Чехия, Полша, Дания, Люксембург и Обединеното кралство. Събраните данните от изследването потвърждават, че фитнесите са безопасно място, със сравнително нисък риск за заразяване. Директорът на изследователски център към Шефилдския университет – Халъм (един от най-престижните изследователски университети в Обединеното кралство), проф. Роб Копланд, заявява, че „…Знаем, че бъдейки в добро физическо състояние помага в борбата със заболяването, както и в това да се справим психологически с втората вълна на пандемията в Европа. В допълнение, жизненоважно е спортните центрове и фитнес клубовете да останат отворени за осигуряване на здравето и благоденствието на обществото ни. Дори, правителствата на европейските държави трябва да насърчават тренирането, не да го ограничават, тъй като трябва да свикнем да живеем с вируса.“ По думите на друг участник в изследването, проф. Алфонсо Хименес, „радвам се да потвърдя толкова ниски нива на инфекциозен риск в спортните клубове, още веднъж затвърждавайки тезата, че фитнесът и физическата активност са фундаментална част от решението на Covid-19 пандемията, като засилват и подобряват функциите на имунната система и намаляват риска от вирусно заболяване. (http://www.europeactive.eu/news/safeactive-study-%E2%80%93-preliminary-results-showing-extremely-low-levels-covid-19-risk-fitness-clubs)

Всички знаем, че спорта е здраве и хората от всички възрастови групи трябва да бъдат подтиквани към него, защото повечето българи водят заседнал начин на живот, който води до различни здравословни проблеми. Отварянето на залите би донесло хиляди усмивки и по-малко работа на лекарите! Нима големите хипермаректи са по-безопасно място от фитнес залите? Не мисля. Залите могат да работят при спазване на всички противоепидемични мерки, които въведохте през месец май! Затова, сичтано от 22.12.2020 г. е редно, те отново да започнат да функционират. Призовавам Ви да промените решението си те да останат затворени до 31.01.2021 г. 

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Михаил Михайлов да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...