За издигане на паметник на инж. Иван Иванов, столичен кмет 1934-1944

ПОДПИСКА В подкрепа на идеята за издигане на паметник на инж. Иван Иванов (столичен кмет в периода 1934-1944 г.), София, 3.ІV.2024 г.  

328245_189448357802055_550174344_o1.jpg

 

Ние долуподписаните,

Изразяваме своята подкрепа в София да бъде издигнат паметник на инж. Иван Иванов. Някогашният кмет на столицата и тогава, и в наши дни продължава да се радва на голяма почит и искрено признание от страна на столичното гражданство. За негова най-голяма заслуга се приема изграждането на Рилския водопровод и водоснабдяването на София. През годините, в които е бил столичен кмет, той е допринесъл много за градоустройството и благоустрояването на града, така че той да стане уреден и удобен, както и да има много зелени пространства. Легенди се носят за чистотата и красотата на София преди 1944 г., за гостоприемния й вид и красивата архитектура.

Когато е изправен пред Народния съд, по обвинения за водене на прогерманска политика, самият обвинител Георги Станкулов твърди, че не са събрани доказателства за подобни твърдения. Документи от това време също потвърждават безпочвеността на такива обвинения. Така например, можем да посочим един Доклад на Държавна сигурност (написан вероятно през март или април 1945 г. за втория процес на ІV състав на Народния съд, и съхраняван в Архива на ДС, ИФ 3, оп.1, а.е. 10). В началото на този доклад изрично се казва: „Бившият кмет на столицата – инж. Иван Иванов, принадлежи към онази група от наши общественици от миналото, които, за съжаление, са били в меншинство, но които могат да се нарекат почтени!“. И още: „По убеждения той е националист без ярко определение към някоя партия. ... От край време е отявлен германофил. Обаче ... никога не е бил привърженик на националсоциализъма. ...“. Ясно е, че кметът на София не е бил привърженик на определени политически партии и движения, нито е политическо лице, а единствено администратор и технократ (така пише самият той в защитната си реч!). Самият Иван Иванов живее до края на живота си с убеждението, че е посветил всичките си сили за доброто на София и за гражданите й, въпреки че след 1944 г. е подложен на много изпитания и трудности. Добре е да познаваме документите и да знаем, че трябва да пазим паметта за добрите дела на нашите предшественици! Издигането на негов паметник ще бъде израз именно на признанието за неговите изключително полезни и безкористно извършени дела.  


Снежанка Ракова-Маринкьова    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Снежанка Ракова-Маринкьова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...