Да посветим специален Ден на орлите

Защо искаме Ден на орела?

България е сред страните в Европа с най-запазена природа с близо 34% от територията й, която попада в мрежата „Натура 2000“. По богатство на орнитофауната си България се нарежда на второ място в Европа след Испания. Територията на страната представлява само 1% от територията на Европа, а тук се срещат близо 400 вида птици, или 76% от европейската орнитофауна. Въпреки това природата ни е белязана от черна хроника на изчезващи и изчезнали видове. Сред тях са и орлите – властелини на небето - често срещани у нас само допреди 60-70 години, а днес малцина българи са виждали орел на живо.

Въпреки законодателството, забраняващо и криминализиращо посегателството над грабливи птици, много от тях, включени в „Червената книга на Република България“ , продължават да бъдат обект на бракониерство, а местата, където живеят, се унищожават.

Орлите не загиват само от бракониерски куршуми. Някои видове орли, дарени с почти човешко дълголетие, стават и косвени жертви – загиват от късо съединение при кацане върху необезопасени електропроводи и стълбове, умират  от отровни примамки, незаконно поставени срещу чакали, вълци или скитащи кучета, или изчезват, защото унищожаваме местообитанията им.

Искаме властелините на небето да продължат да живеят и в бъдещето ни. Тяхното присъствие е признак на запазена природа и здравословна околна среда, от която се нуждаем и ние, хората.  Те са национално природно богатство, което си струва да пазим и умножаваме. А за да го опазим, трябва повече хора да знаят за него.

Затова ние от Българското дружество за защита на птиците настояваме на орлите да бъде посветен един специален ден в годината – 27 юни, в който да напомняме за тяхната незаменима роля в природата. Ден, в който малки и големи в цялата страна да научават повече за това какво правим България да се превърне в сигурен дом на орлите.

ПЕТИЦИЯ

До Министъра на земеделието, храните и горите

До Министъра на околната среда и водите

Уважаеми г-н Министър на земеделието, храните и горите,

Уважаеми г-н Министър на околната среда и водите,

Молим да подкрепите обявяването на 27 юни за Национален ден на орела, посветен на опазването на това национално природно богатство.

В тази връзка настояваме Министерството на околната среда и водите, чрез трите национални парка и регионалните инспекции, както и Министерството на земеделието, храните и горите, чрез подчинените му природни паркове, да се ангажират с ежегодни образователни кампании, насочени към широката общественост, в различни градове на страната, посветени на опазването на орлите.

Призоваваме всяка година по повод новоучредения Национален ден на орела двете институции да отчитат състоянието в България на най-уязвимите видове птици, каквито са орлите, и постигнатото през изминалата година за опазването и увеличаването на популацията им.

Българско дружество за защита на птиците    Свържете се с автора на петицията

Чрез подписа ми упълномощавам Българско дружество за защита на птиците да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.