Обявяване на 14 април - рождената дата на Раковски – за официален празник „Ден на Раковски“, подобно на 2 юни - Ден на Ботев и 19 февруари – Ден за поклонение пред подвига на Левски.

ДО:  

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ  

На 14 април 2021 г. се навършват 200 години от раждането на великия котленец Георги Стойков Раковски. Във връзка с тази кръгла юбилейна годишнина Национална асоциация „Георги Стойков Раковски“ внесе предложение в държавните институции:   

Обявяване на 14 април - рождената дата на Раковски – за официален празник „Ден на Раковски“, подобно на 2 юни - Ден на Ботев и 19 февруари –  Ден за поклонение пред подвига на Левски.

Приканваме всички български граждани и родолюбиви организации в България и чужбина, които тачат святата памет на чутовния „Народний войвода“ Георги Раковски, да се включат в Петицията в подкрепа на това предложение. „Любовта към отечеството превъзходи сичките световни добрини и тя е най-утешителна мисъл за человека на тойзи свят“. В тази изповед на Георги Раковски е синтезиран смисълът на целия му живот, на борбите и страданията му. Тя помага да разгадаем същността на оня импулс, който ражда неизтощимата енергия на идеолога на националната революция, поета, публициста, учения, дипломата – най-могъщата и многостранна личност на българския XIX век, в която се оглежда същността на цялото ни Възраждане. Като мощен фокус тя събира в едно разнопосочните духовни движения на възрожденската ни епоха, за да им даде смисъл и посока. Продължител на делото на Паисий и Бозвели, на търновските съзаклятници и бунтовници, учител в революцията на Ботев и Левски, Раковски чертае новите пътища, по които трябва да се насочи българското обществено развитие, и като истински, исторически призван народен водач, посвещава на това целия си живот.

Повече за инициативите на Национална асоциация „Георги Стойков Раковски“ за всебългарското честване на светлата годишнина и на делото на великия българин – Георги Стойков Раковски можете да намерите във фейсбук страницата Национална асоциация „Георги Стойков Раковски” и фейсбук група 200 години Георги Раковски.

 

Моля, подпишете и петицията:

                 Обявяване на 2021 г. за „Година на Раковски”.

 

Разделянето на двете инициативи в две подписки е предвид постоянното действие на „Ден на Раковски” във времето и еднократния акт с обявяване на 2021 г. за „Година на Раковски”, както и предоставяне на възможността за подписване на една от петициите при желание.Do_NS_Pr_MS.jpg


Национална асоциация "Георги Стойков Раковски" Неправителствена организация    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Национална асоциация "Георги Стойков Раковски" Неправителствена организация да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...