Обявяване на 14 април - рождената дата на Раковски – за официален празник „Ден на Раковски“, подобно на 2 юни - Ден на Ботев и 19 февруари – Ден за поклонение пред подвига на Левски.

ДО:  

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ  

На 14 април 2021 г. се навършват 200 години от раждането на великия котленец Георги Стойков Раковски. Във връзка с тази кръгла юбилейна годишнина Национална асоциация „Георги Стойков Раковски“ внесе предложение в държавните институции:   

Обявяване на 14 април - рождената дата на Раковски – за официален празник „Ден на Раковски“, подобно на 2 юни - Ден на Ботев и 19 февруари –  Ден за поклонение пред подвига на Левски.

Приканваме всички български граждани и родолюбиви организации в България и чужбина, които тачат святата памет на чутовния „Народний войвода“ Георги Раковски, да се включат в Петицията в подкрепа на това предложение. „Любовта към отечеството превъзходи сичките световни добрини и тя е най-утешителна мисъл за человека на тойзи свят“. В тази изповед на Георги Раковски е синтезиран смисълът на целия му живот, на борбите и страданията му. Тя помага да разгадаем същността на оня импулс, който ражда неизтощимата енергия на идеолога на националната революция, поета, публициста, учения, дипломата – най-могъщата и многостранна личност на българския XIX век, в която се оглежда същността на цялото ни Възраждане. Като мощен фокус тя събира в едно разнопосочните духовни движения на възрожденската ни епоха, за да им даде смисъл и посока. Продължител на делото на Паисий и Бозвели, на търновските съзаклятници и бунтовници, учител в революцията на Ботев и Левски, Раковски чертае новите пътища, по които трябва да се насочи българското обществено развитие, и като истински, исторически призван народен водач, посвещава на това целия си живот.

Повече за инициативите на Национална асоциация „Георги Стойков Раковски“ за всебългарското честване на светлата годишнина и на делото на великия българин – Георги Стойков Раковски можете да намерите във фейсбук страницата Национална асоциация „Георги Стойков Раковски” и фейсбук група 200 години Георги Раковски.

 

Моля, подпишете и петицията:

                 Обявяване на 2021 г. за „Година на Раковски”.

 

Разделянето на двете инициативи в две подписки е предвид постоянното действие на „Ден на Раковски” във времето и еднократния акт с обявяване на 2021 г. за „Година на Раковски”, както и предоставяне на възможността за подписване на една от петициите при желание.Do_NS_Pr_MS.jpg


Национална асоциация "Георги Стойков Раковски" Неправителствена организация    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

Чрез подписа ми упълномощавам Национална асоциация "Георги Стойков Раковски" Неправителствена организация да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...