Законна справедливост и защита за х. Амбарица!

Х. Амбарица – 1503 м. надморска височина.

Хижата, която оживява ден след ден. С много труд, ентусиазъм, воля и с подкрепата на стотици туристи, любители на планината.

 

1 -  Такава, каквато я искаме!

След дълги години съсипия, някогашният "старопланински дворец", перлата на троянския Балкан, лека полека, изтупва праха на разрухата от лицето си. Постоянното ѝ обновяване, гостоприемното отношение, интересните събития, отново превръщат х. Амбарица в желано и оживено убежище за планинари и туристи.

На фона на ежедневните усилия на хижарите, добрите резултати и добронамерените посетители, в последните две седмици сме свидетели на още нещо. И то е разрушително и грозно! Пиянски набези, вандалщина, унищожение...

Поддържането на добри условия във високопланинска хижа струва не малко, във всяко едно отношение. Срязаните гуми, на така необходимия джип, водят до проблем с доставката на продукти, консумативи и материали за ремонтите.

Особено в началото на активния туристически сезон.

Да не говорим за финансовите последици.

Когато си на самоиздръжка, всяка разпиляна стотинка, като ефекта на доминото, предизвиква поредица негативни резултати и блокира живота на хижата.

 

2 – Това, което не трябва да сеслучва

Призоваваме всички туристи, които одобряват и подкрепят промяната, към по-добро, на хижата. Както и властите, да предприемат необходимите законни действия за съхранение на спокойствието и опазване материалната база на хижа Амбарица!

До: Дирекция "Национален парк Централен Балкан" и РУП - Троян - МВР - област Ловеч,