Обединени против разделящите ни изборни правила

Смайващата скорост, с която едно неголямо мнозинство в Народното събрание прие поредица от промени в изборните правила, със сигурност е допринесла за смайващата неприемливост на същите тези промени. При това промени, против интересите на широк кръг от граждани и без никакво обществено обсъждане, промени, които противопоставят гражданите в страната и извън нея, негласуващите на гласуващите. Изборните правила не бива да разделят, а да обединяват гражданите и това е целта на тази подписка.

Както обичайно, ефектът от нововъведенията е другаде и няма да намали нито контролирания вот, нито „мъртвите души“ в списъците, а ще направи купуването на гласове също задължително, ще лиши неоснователно български граждани от правото им да участват в изборите, ще ограничи радикално възможността на българите в чужбина да гласуват, ще увеличи фактически изборния праг и така ще изхвърли от парламента по-малките партии. Но общият ефект ще бъде нарастващо до крайност омерзение на гражданите от политиката.
Затова предлагаме в тази подписка:

• Да се отмени текста за задължителното гласуване.
  • Да се отмени санкцията с отписването от избирателните списъци при негласуване
  • Да се отмени ограничението за създаване на избирателни секции в чужбина извън дипломатическите и консулските представителства на България.
  • Да се отмени зачитането като валиден на вота „за никой от посочените“.
  • Да се отмени забраната за местни коалиции=
  • Да бъде прието създаването на МИР „Чужбина“.

Ако това не бъде направено, призоваваме президентът на републиката да наложи своето отлагателно вето и промените да бъдат подложени на повторно гласуване, но вече с целия състав на Народното събрание. Ако и това не бъде направено, призоваваме за събирането на подписка за национален референдум по шестте предложения.

Антоний Тодоров, професор по политически науки

Анна Кръстева, професор по политически науки

Чрез подписа ми упълномощавам Антоний Тодоров да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.