Искаме Консулство на Република България в Барселона

                                                                       До

                                                                       Негово Превъзходителство

                                                                       г-н Костадин Коджабашев,

                                                                       Посланик на Република България в Кралство Испания

 

         Уважаеми г-н Посланик,

 

      С настоящото писмо бихме искали да Ви обърнем внимание на следния проблем, с който се сблъскват стотици сънародници, които живеят или посещават населените места в област Барселона.

     

      Това е проблемът с процедурите при издаване и подновяване на българските документи за самоличност – лична карта, паспорт, свидетелство за управление на моторно превозно средство и първи паспорт на новородено дете. За да се осъществят тези процедури, е необходимо да се пътува до Мадрид или Валенсия, които са доста отдалечени от Барселона. И в двата случая става въпрос за големи разходи за пътя, понякога и за спане (в случаите на семейства с малки деца), както и за необходимостта от вземане на отпуск от работа. Възникват и спешни ситуации, като оставане без документи на българи, ограбени от крадци, независимо дали са живеещи за постоянно тук или са туристи. Да не говорим за случаи на отвличане или на починали хора.

 

      Големи са трудностите, които изпитват нашенци, живеещи в областите без българско консулство. Затова настояваме за:     

     1.   Откриването на Консулска служба на Република България в град Барселона.   

     2.   Ако това е невъзможно, молим за провеждане на изнесени консулски дни поне веднъж в годината, като предварително ще се прави списък с желаещите за обслужване.   

     3.   Готовите нови документи за самоличност да бъдат изпращани с препоръчана пратка, за да не се налага втори път идване на служител от Посолството.  

 

      Това писмо е придружено от подписите на нас, българите, живеещи в Барселона, които настояваме да се отнесете възможно най-сериозно към нашите искания и проявите загриженост за своите съотечественици, които са избрали да живеят извън България.  

 

     Уважаеми, г-н Посланик,

надяваме се исканията ни да бъдат удовoлетворени.

     С уважение,        


българите в област Барселона    Свържете се с автора на петицията