СОЗОПОЛ- РУШИ СЕ КУЛТУРЕН ПАМЕТНИК

                                                                 До Кмета

                                                                 на Община Созопол

   

      Уважаеми г-н Тихомир Янакиев, 

"Капка по капка вир става" гласи една народна поговорка. И нека да е за градеж, а не за падение!

По информация от  Burgas info.com и  БНР Варна : 

https://bnr.bg/varna/post/101432578/sabarat-chast-ot-krepostnata-stepa-na-sozopol-prechela-na-sobstvenik-na-zavedenie

Бургаският районен съд е постановил решение за събарянето на част от крепостната стена на Созопол!

Това е поредният прецедент за личната облага на частно лице, който ругае българското във всичките му измерения с аргумента, че "се смущава ползването на имота по предназначение". Созопол съхранява в себе си късчета от нашето наследство от Античността, през Средновековието, до възрожденските къщи и началото на ХХ век и е културен център на Черноморието, включително с ежегодния празник на изкуствата "Аполония". Нужно ли е този казус да отговаря на критериите на ЮНЕСКО , за да се подходи с УВАЖЕНИЕ към надеждите, стремленията и живота на предците ни? За да е световно признат и за това ценен? Трябва ли проект, спонсориран от ЕС и реализиран в продължение на 17 години да се руши с лека ръка заради нечия гледка към морето? Щастие ли е да градим собственото си щастие  върху чуждото нещастие? 

С тази петиция призоваваме Община Созопол да обжалва абсурдното решение на съда- превес за него е дало мнението на едно вещо лице, а не на експертна комисия. И ако то бъде потвърдено, да откаже изпълнението му и да не събаря участъка от стената. Защото макар да живеем в правова държава, ако не можем да разчитаме на българския съд да опазва обществения интерес дори в такива абсурдни ситуации, то колко е правова тази държава изобщо? Призоваваме и заставаме зад общината да запази историята на града на цената на всичко и да не позволява тази поредна гавра с българската култура, история и обществена справедливост.

Какви ще са КОРЕНИТЕ на тези след нас?  С какво ще подобрим живота си, ако не знаем и не помним миналото?  Ние искаме да продължаваме да виждаме тези артефакти и нашите деца също.

А Вие ? 

 

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Натали Сноррасон да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...