Да спасим Дома на Класическата гимназия - НГДЕК „Константин Кирил

http://imgur.com/xfZSEk5Ремонтиран по европейски проект за 2 200 000 лева, истинският дом на НГДЕК „Константин Кирил Философ” днес .

Сградата в Модерно предградие на ул. Баба 16 е реновирана, модерна, удобна, уютна, съобразена със съвременните изисквания за престижно учебно заведение.

Обучението, ученето, растежът, в един уютен и гостоприемен дом имат повече бъдеще, отколкото в разграден двор!

Нека помогнем на НГДЕК, прокудена сега в порутената сграда на 13 училище на Женския пазар, в нездравата среда на известен на полицията контингент! Прокудена в една сграда с нищо неподходяща за високите цели на образованието, което дава НГДЕК, тя преживява поредния катарзис в своето съществуване.

Нека да помогнем на НГДЕК да се завърне в дома си - обновената за 2 200 000лв по европейски проект сграда на Баба 16, дом, който алчни апетити се опитват да прилапат за своите частни цели  и интереси, натиквайки Класическата гимназия в грохналата сграда на 13то училище, от която частници и бизнесмени бягат!

Нека спрем тези, които се опитват да отнемат истинския дом на Класическата гимназия, сбутвайки я в порутината на Женския пазар, манипулирайки с доводите, че една такава гимназия трябва да е в центъра на столицата. Нека си спомним къде по света са разположени най-престижните лицеи и образователни центрове – в покрайнини, с паркове и просторни околоградски пространства.

Манипулативните доводи за предпочитание на гробницата в центъра пред уютния дом в Модерно предградие не издържат на никаква логика – дори само ако си представим честно къде бихме искали да живее семейството ни – в градския кенеф до Централна баня или в един модерен уютен дом в Модерно предградие.

Частните интереси и алчност, които искат да прилапат модерната обновена сграда на Баба 16, явно разбират голямото предимство на модерната сграда, която не е в центъра, пред разпадащата се училищна сграда в „центъра на София”, която за да съществува, първо трябва да бъде съборена и после построена отново!

Битката на висшестоящите за „оставане” на НГДЕК в 13то е битка на хора, които нямат никакво отношение към образование и духовност, а в преден и да кажем – единствен план – търсят само пари и печалба!

Да спасим прокудената и настрадала се НГДЕК, като я върнем в гостоприемния й модерен, обновен по европейски стандарти, уютен дом на ул. Баба 16 в Модерно предградие!

По същество проблемът е, че сградата на 13то училище на Женския пазар е в окаяно състояние и е опасно. Това е доказано и чрез Констативен протокол на Столична община от 30.09.2013г. Тази сграда не притежава необходимите документи за безопасност. Не е възможно деца да бъдат допускани в нея с цел учебен процес при наличието на тези огромни проблеми. Едновременно с това, сградата на ул. Баба 16 е ремонтирана с европейски средства в размер на над 2 милиона лева и ако училището не се върне там, то тогава държавата и всички ние, данъкоплатците, ще връщаме тези 2 милиона на Европейския съюз поради неспазване на закона. Сградата на Баба 16 е на Министерство на културата, но САМО ЗА НУЖДИТЕ НА НГДЕК според Акт на Министерски съвет 904 от 2004г. Предназначението на сградата е, че тя, бидейки публична държавна собственост, е дадена за управление на НГДЕК с акт за собственост от 22. 05.2012 от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Област София град.Как министър допуска това и позволява директор на едно българско училище да върши подобни безобразия? Не бива да се допуска на първо място животът и здравето на български деца да бъде поставян в опасност поради претенции и нечии неоправдани желания. В този случай място за желания няма, има закон и той трябва да се спазва!

http://www.youtube.com/watch?v=fOMw7vXTfEE&feature=youtu.be