Инициативна група "За придобиване на българско гражданство от г-н Карен Алексанян основател и създател на единствения в света музей посветен на свещената азбука „Двор на Кирилицата”-гр. Плиска"

13220602_1762910850647271_4786110405185823876_o1.jpgbustove1.jpgkaren1_29574-300x2801.jpgIMG_20210427_1128511.jpg

 

  Скъпи граждани, молим да подкрепите нашата петиция и нека в най-кратки срокове да бъде предоставено българско гражданство на г- н КАРЕН АЛЕКСАНЯН за Особени заслуги към Република България в областта на културата. Приносът му за възпитанието на младите поколения в дух на родолюбие, за ревностното пазене на Кирилицата – духовният паспорт на Отечеството ни, за развитието на културния туризъм и рекламата му у нас и в чужбина.   

През 2001г. г-н Карен Алексанян сключва граждански брак с Мариела Гарова Алексанян –българска гражданка, имат две деца –  Давид и Лили Алексанян, родени в България.

През 2015 г.закупува земя и със собствени средства създава Културно-исторически комплекс „Двор на Кирилицата” в гр. Плиска – единственият в света музей, посветен на Кирилицата.

                         НАГРАДИ И ОТЛИЧИЯ

*Награден е с Почетен знак – най-високото отличие от Народно събрание на Република България на 19.06.2018 г., за опазване на културното наследство и създаване на културно-исторически комплекс „Двор на Кирилицата”.

*На 1 ноември 2019 г. получава Почетен знак на Община Горна Оряховица за значим принос в духовния живот на национално ниво.

*На 13 февруари 2020 г. получава Държавна награда от Президента на Република Якутия (Саха) за укрепване на дружбата между народите.

*На 26 юни 2020 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин” на град Плиска за изключителни заслуги в развитието на културно-историческия туризъм“ .    

    І. ПРИНОС ЗА ВЪЗПИТАВАНЕ НА МЛАДИТЕ В РОДОЛЮБИЕ И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО У НАС И В ЧУЖБИНА     

*“Дворът на Кирилицата“ напомня за царственото място, където най-значимите исторически личности определят с кирилското слово духовния път на много националности и култури. Всеки посетител тук усеща духа на миналото, неговото величие и се изпълва с гордост, че познавайки кирилските букви, той е част от културното наследство, създадено в славянския православен свят.      

*“Дворът на Кирилицата“ стриктно и увличащо отбелязва празничния календар и всяка значима дата, свързана с българската история или с нейните духовни водачи, с годишнини на Св. Борис І – Покръстителя, с честването на 24 май, с годишнини на значими славянски писатели и пр., и се превръща в истински народен събор, на който идват от различни краища на България и света. Озарените лица на хората са най-убедителният аргумент за признание към г-н Карен Алексанян.

* „ Двор на Кирилицата“ организира разнообразни събития с цел развиване на културата и популяризиране на културно-историческия туризъм в региона като представяне на книги на известни автори, исторически викторини, беседите,посрещане на международни делегации и други събития с регионално и национално значение.          

*Организираните посещения за випуска на първокласниците от цялата страна,  са също  духовни прояви, които нямаше да са същите без „Двора на Кирилицата“.     

*Различни учителски семинари, конференции, писателски форуми и международни фестивали, като „Славянска прегръдка” например, успяват да постигнат такова сближение на славянските култури, каквото строгата и често бюрократизирана дипломация не успява.  

     *“Дворът на Кирилицата“ е в близки партньорски отношения със Славянска литературна и артистична академия, със Съюза на българските писатели, с творчески асоциации и сдружения от целия свят, с медии и водещи творци от различните славянски езици, особено с тези, за които България е духовен донор чрез Кирилицата.         

     *Безспорен е приносът на създателя на „Двор на Кирилицата“ за популяризиране  на българското културно-историческо наследство в мащаби, които се простират отвъд нашите граници до държави от Източна Европа, до далечните Якутия и Република Ингушетия.          

   *Културното сътрудничество между Република България и държавите, с които ни свързва общата писменост ежегодно се развива и обогатява, благодарение на посещенията на международни делегации по повод годишнини свързани с бележитите писатели, чиито бюстове пази „Алеята на писателите“ в комплекса.    

II. ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИЯ ТУРИЗЪМ 

*През 2015 г., когато се навършиха 1150 г. от приемането на християнството в България, г –н Алексанян пристъпва към осъществяване на проекта си. На майстора на каменни резби Рубен Налбандян в Ечмиадзин, Армения, е поръчано да изработи в характерен арменски стил кирилските букви с височина два метра, използвайки символиката при създаване на кръстове и храмове. Дванадесет арменски майстори начело с Налбандян работят повече от половин година по създаване на каменната Кирилица.             

*През май 2015 година е открит „Дворът на Кирилицата”. Мястото е опасано с високи белокаменни стени, пред които се извисява 12-метров кръст. В двора пред паметника на Св.Цар Борис I Михаил е създаден ансамбъл от 30-те букви на Кирилицата с неповторими каменни резби. Между каменните букви в единият край на двора се извисява паметникът на Св.св. Кирил и Методий, с книга в ръце. На срещуположната страна се намира малък параклис, посветен на българския владетел Св. Цар Борис I Михаил (канонизиран от Българската православна църква като Борис Покръстителят), при когото през 865 г. се извършва покръстването на българския народ. Параклисът е осветен от Варненски и Великопреславски Митрополит Йоан.            

*В последствие в просторна зала с каменни стени в старинен стил е открита картинна галерия. Платната разказват за събитията, свързани със създаването и приемането на Кирилицата от славянския свят.      

*На 27 юли 2017 г. в „Двора на Кирилицата” е открита и стена с барелефи на 14 писатели от 10 националности от кирилския свят, както и Алея на писателите. Всяка година се поставят бюстове на писатели (към настоящия момент над 40 бюста на писатели, творили на Кирилица. Изработени са от известни български и чуждестранни скулптори.     

*В деня на Светите Седмочисленици в Културно-историческия комплекс „Двор на Кирилицата” е открита и Крепостта на Кирилицата. След откриване на комплекс „Двор на Кирилицата“ потокът туристи посетили гр .Плиска и НИАР „Плиска“, е увеличен няколко пъти.            

* Успешният проект „Двор на Кирилицата“ допринася по неоспорим начин  за икономическото развитие на региона и патриотичното възпитание на младото поколение  чрез визуализиране на нашето духовно богатство и достиженията на българската култура през средните векове.

 Нека с настоящата петиция да изкажем благодарност за светлото дело към г-н Карен Алексанян , който ще носи с чест името на България в голямото си арменско сърце и ще бъде все така пример за много родолюбиви българи в България и по света.

Оценяваме Вашата подкрепа !   


Инициативна група "За придобиване на българско гражданство от Карен Алексанян    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Инициативна група "За придобиване на българско гражданство от Карен Алексанян да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )