Инициативна група "За придобиване на българско гражданство от г-н Карен Алексанян основател и създател на единствения в света музей посветен на свещената азбука „Двор на Кирилицата”-гр. Плиска"

13220602_1762910850647271_4786110405185823876_o1.jpgbustove1.jpgkaren1_29574-300x2801.jpg

Скъпи граждани, молим да подкрепите нашата петиция и нека в най-кратки срокове да бъде предоставено българско гражданство на г- н КАРЕН АЛЕКСАНЯН за Особени заслуги към Република България в областта на културата. Приносът му за възпитанието на младите поколения в дух на родолюбие, за ревностното пазене на Кирилицата – духовният паспорт на Отечеството ни, за развитието на културния туризъм и рекламата му у нас и в чужбина.

През 2001г. г-н Карен Алексанян сключва граждански брак с Мариела Гарова Алексанян –българска гражданка, имат две деца –  Давид и Лили Алексанян, родени в България.

През 2015 г.закупува земя и със собствени средства създава Културно-исторически комплекс „Двор на Кирилицата” в гр. Плиска – единственият в света музей, посветен на Кирилицата.

НАГРАДИ И ОТЛИЧИЯ

*Награден е с Почетен знак – най-високото отличие от Народно събрание на Република България на 19.06.2018 г., за опазване на културното наследство и създаване на културно-исторически комплекс „Двор на Кирилицата”.

*На 1 ноември 2019 г. получава Почетен знак на Община Горна Оряховица за значим принос в духовния живот на национално ниво.

*На 13 февруари 2020 г. получава Държавна награда от Президента на Република Якутия (Саха) за укрепване на дружбата между народите.

*На 26 юни 2020 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин” на град Плиска за изключителни заслуги в развитието на културно-историческия туризъм“ .

І. ПРИНОС ЗА ВЪЗПИТАВАНЕ НА МЛАДИТЕ В РОДОЛЮБИЕ И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО У НАС И В ЧУЖБИНА

*“Дворът на Кирилицата“ напомня за царственото място, където най-значимите исторически личности определят с кирилското слово духовния път на много националности и култури. Всеки посетител тук усеща духа на миналото, неговото величие и се изпълва с гордост, че познавайки кирилските букви, той е част от културното наследство, създадено в славянския православен свят.

*“Дворът на Кирилицата“ стриктно и увличащо отбелязва празничния календар и всяка значима дата, свързана с българската история или с нейните духовни водачи, с годишнини на Св. Борис І – Покръстителя, с честването на 24 май, с годишнини на значими славянски писатели и пр., и се превръща в истински народен събор, на който идват от различни краища на България и света. Озарените лица на хората са най-убедителният аргумент за признание към г-н Карен Алексанян.

* „ Двор на Кирилицата“ организира разнообразни събития с цел развиване на културата и популяризиране на културно-историческия туризъм в региона като представяне на книги на известни автори, исторически викторини, беседите,посрещане на международни делегации и други събития с регионално и национално значение.

*Организираните посещения за випуска на първокласниците от цялата страна,  са също  духовни прояви, които нямаше да са същите без „Двора на Кирилицата“.

*Различни учителски семинари, конференции, писателски форуми и международни фестивали, като „Славянска прегръдка” например, успяват да постигнат такова сближение на славянските култури, каквото строгата и често бюрократизирана дипломация не успява.

*“Дворът на Кирилицата“ е в близки партньорски отношения със Славянска литературна и артистична академия, със Съюза на българските писатели, с творчески асоциации и сдружения от целия свят, с медии и водещи творци от различните славянски езици, особено с тези, за които България е духовен донор чрез Кирилицата.

*Безспорен е приносът на създателя на „Двор на Кирилицата“ за популяризиране  на българското културно-историческо наследство в мащаби, които се простират отвъд нашите граници до държави от Източна Европа, до далечните Якутия и Република Ингушетия.

*Културното сътрудничество между Република България и държавите, с които ни свързва общата писменост ежегодно се развива и обогатява, благодарение на посещенията на международни делегации по повод годишнини свързани с бележитите писатели, чиито бюстове пази „Алеята на писателите“ в комплекса.

II. ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИЯ ТУРИЗЪМ

*През 2015 г., когато се навършиха 1150 г. от приемането на християнството в България, г –н Алексанян пристъпва към осъществяване на проекта си. На майстора на каменни резби Рубен Налбандян в Ечмиадзин, Армения, е поръчано да изработи в характерен арменски стил кирилските букви с височина два метра, използвайки символиката при създаване на кръстове и храмове. Дванадесет арменски майстори начело с Налбандян работят повече от половин година по създаване на каменната Кирилица.

*През май 2015 година е открит „Дворът на Кирилицата”. Мястото е опасано с високи белокаменни стени, пред които се извисява 12-метров кръст. В двора пред паметника на Св.Цар Борис I Михаил е създаден ансамбъл от 30-те букви на Кирилицата с неповторими каменни резби. Между каменните букви в единият край на двора се извисява паметникът на Св.св. Кирил и Методий, с книга в ръце. На срещуположната страна се намира малък параклис, посветен на българския владетел Св. Цар Борис I Михаил (канонизиран от Българската православна църква като Борис Покръстителят), при когото през 865 г. се извършва покръстването на българския народ. Параклисът е осветен от Варненски и Великопреславски Митрополит Йоан.

*В последствие в просторна зала с каменни стени в старинен стил е открита картинна галерия. Платната разказват за събитията, свързани със създаването и приемането на Кирилицата от славянския свят.

*На 27 юли 2017 г. в „Двора на Кирилицата” е открита и стена с барелефи на 14 писатели от 10 националности от кирилския свят, както и Алея на писателите. Всяка година се поставят бюстове на писатели (към настоящия момент над 40 бюста на писатели, творили на Кирилица. Изработени са от известни български и чуждестранни скулптори.

*В деня на Светите Седмочисленици в Културно-историческия комплекс „Двор на Кирилицата” е открита и Крепостта на Кирилицата. След откриване на комплекс „Двор на Кирилицата“ потокът туристи посетили гр .Плиска и НИАР „Плиска“, е увеличен няколко пъти.

* Успешният проект „Двор на Кирилицата“ допринася по неоспорим начин  за икономическото развитие на региона и патриотичното възпитание на младото поколение  чрез визуализиране на нашето духовно богатство и достиженията на българската култура през средните векове.

Нека с настоящата петиция да изкажем благодарност за светлото дело към г-н Карен Алексанян , който ще носи с чест името на България в голямото си арменско сърце и ще бъде все така пример за много родолюбиви българи в България и по света.

Оценяваме Вашата подкрепа !

Инициативна група "За придобиване на българско гражданство от Карен Алексанян    Свържете се с автора на петицията

Чрез подписа ми упълномощавам Инициативна група "За придобиване на българско гражданство от Карен Алексанян да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.