ЗА правилното използаване на Християнската символика

До: Агенция „Пътна инфраструктура“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройство на РБългария

До: Дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет на РБългария

До: кмета на Столична община

Копие: До Епархийски съвет на Софийска Света Митрополия на Българската Православна Църква - БП

 

       Като вяраващи християни сме притеснени от зачестилата напоследък употреба на християнски символи и образи на места, където тяхното приложение е твърде неуместно, а и говори за проява на лош вкус. Един такъв пример е използването образа на Православен храм, на чиито купол е св. Кръст Господен на шахтите по пътната настилка на територията на град София, върху наскоро ремонтирано трасе от околовръстното шосе, в частта му "Южна дъга", финансирано по оперативните програми на Европейския съюз.  Срещу монтираните масивни, специално изработени капаци на ревизионни (отходни за отпадъчните води) шахти с изобразен върху им Православен храм със светия Кръст християнската общност в България изказва своето силното недоумение и възмущение. Превръщането на този най-свещен символ на нейната вероизповед в украса на пътното платно, което всяка минута да е стъпквано от преминаващи коли, каруци или коне води до поругаване и оскверняване ежедневно на християнската вяра.

       Смятаме тези шахти за кощунство и издевателство над чувствата на вярващите християни и за опит за поругаване на Светата ни Църква. С настоящия сигнал изразяваме своето несъгласие и противопоставяне срещу това безобразие или чиновническо безхаберие. Настояваме за бързото демонтирането на тези капаци, както и това да се случи, ако има такива вече поставени на други обекти в България (по наше проучване има на територията на град Плевен, както и ако са предвидени да бъдат поставяни на други места).

       Съгласно Конституцията Православието е традиционното вероизповедание за Република България и не случайно Христовият Кръст присъства и в герба на държавата ни.  По тази причина приемаме, че символът на Кръста Господен и Божия храм би следвало да бъдат уважавани като неотменни, основополагащи и определящи българските традиции, култура и нравственост държавни ценности. А поставянето на споменатите капаци с изображения на християнски символи върху тях на уличното платно представлява и престъпление по чл.164, ал.2 от НК (оскверняване на религиозни символи).  Надяваме се, че не ще бъдем принудени да сезираме главния прокурор за престъплението по 164, ал.2 НК, както и да потърсим защита на нарушените ни неимуществени права в съда.

       Оставаме с надеждата, че с общи усилия, милеейки за народа си ще успеем в това начинание и ще пресечем тези непристойни и оскърбителни за вярата ни практики, като бъде взет под внимание нашият призив от отговорните за това институции. Склонни сме да мислим, че всичко това е направено неволно и поради незнание, но и се чувстваме длъжни в същия момент да реагираме на подобни прояви, съгласно призива на св. апостол Павел: "Братя, и да падне човек в някое прегрешение, вие духовните поправяйте такъв с дух на кротост, като се пазите да не би и вие да бъдете изкушени."(Гал.6:1). Независимо от мотивите за случилито се не бива забравяме и че  "...Бог поругаван не бива... "(Гал.6:7)

       Вярваме в силата на правилните решения, които ще вземете за благото на народа ни. Не само защото всяка власт е дадена от Бога и защото за управниците ни Църквата се моли ежедневно, но и се осланяме на здравия Ви разум. Следва да знаем, че не можем да очакваме Благословение, ако не отдаваме хвала и поклонение на Бога, а по-скоро проклятие, тъй като хулата против Бога е единственния непростим грях.

       Радостни сме, че нравствената деградация и духовен упадък сред народа ни не са минали критично ниската си точка, под която усилията да се обяснява какво е светиня и какво е нейното място, роля и значение за обществото ни не биха имали значение. Доказателство за това е подкрепата на множество граждани, които приеха присърце проблема. Стартира и подписка в храмовете из страната ни. Като имаме подкрепата и одобрението на свещеници, монаси, общественици и миряни с тази петиция правим опит тази информация да достигне до повече човеци, които ако имат желание да бъдат съпричастни на каузата, към която има проявен вече и медиен интерес.

       Благодарим на всички активни граждани, които веднага изразиха позиция и реагираха в подкрепа на това начинание.

Прилагаме снимка на колекторите за отходни води върху Южната Дъга  на София: