ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ДРАГАЛЕВСКИ МАНАСТИР В ПОДКРЕПА НА ИЗГРАЖДАНЕТО НА УЧИЛИЩЕ И ДЕТСКА ГРАДИНА НA ТЕРИТОРИЯТА НА ИМОТ, СОБСТВЕНОСТ НА ДРАГАЛЕВСКИ МАНАСТИР В КВ. КРЪСТОВА ВАДA

до

Драгалевски манастир „Успение Богогородично“

и до

Преподобна Серафима, игумен на  Драгалевски манастир „Успение Богогородично“

 

ОТВОРЕНО ПИСМО В ПОДКРЕПА НА ИЗГРАЖДАНЕТО НА УЧИЛИЩЕ И ДЕТСКА ГРАДИНА НA ТЕРИТОРИЯТА НА ИМОТ, СОБСТВЕНОСТ НА ДРАГАЛЕВСКИ МАНАСТИР В КВ. КРЪСТОВА ВАДА

 

Ваше Преподобие,

С настоящето отворено писмо бихме искали да Ви призовем да подкрепите общността на квартал Кръстова Вада, в това число и християнската, в стремежа ни към просвета и образованост със срочно отстъпване на право на строеж на терен (приложена снимка) за изграждане на училище и детска градина в квартала за период от 70 години.

В исторически план, училищното образование и БПЦ винаги са вървели ръка за ръка в общата мисия да въздигат духа на народа и са два неразривно свързани стълба на обща мисия. Към днешна дата българското училище е един от малкото останали стожери и крепители на християнските ценности и би следвало всички деца да имат равен достъп до него.

Уви, в бързо-разрастващите се нови квартали на София, какъвто е и Кръстова вада, това не е факт за стотици деца, в по-голямата си част миряни на БПЦ, които са лишени от правото да се обучават близо до дома си и да изградят своя общност на територията на квартала.

Вярваме, че бъдещето са именно нашите деца и считаме, че тяхното адекватно развитие в детско заведение е пряко свързано с просперитета на града и страната ни. Към момента достъпът до образование и ранно детско развитие е възпрепятстван поради всеизвестната липса на места в учрежденията. Не на последно място, тези, които  учат в съседни квартали, са принудени на крехка възраст да прекарват време в задръствания, лош въздух и напрежение.

С ентусиазъм и благодарност следяхме преговорите между Столична община и БПЦ за срочно преотстъпване право на строеж в имот, собственост на БПЦ (приложена снимка с карта),  за изграждане на училище, детска градина и имот за обществено ползване и бяхме разочаровани да научим, че приключването им към сегашния момент изглежда невъзможно. С настоящето отворено писмо бихме искали да заявим голяма обществена нужда от подобен проект на територията на кв. Кръстова Вада и силната си подкрепа за постигане на позитивен развой в преговорите в най-близко обозримо бъдеще.

Като общност сме готови да съдействаме по всеки възможен начин за постигане на крайната цел.

Уверени сме в мъдрото Ви решение.

2023-06-15-.jpg

 


Инициативен комитет кв. Кръстова Вада    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Инициативен комитет кв. Кръстова Вада да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия телефонен номер в онлайн среда.Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...