Sofia Skate City

Скейт парковете са съоръжения съдържащи уреди предназначени за практикуването на редица градски спортове като скейтборд, BMX, лонгборд, кънки и други. Тези спортове са неизменима част от градската среда и броя на практикуващите им се увеличава главоломно, в световен мащаб през последните години. Неизменна част от градската архитектура е станало и наличието на скейт парковете, както в САЩ, Западна и Централна Европа, така и в Източна Европа, особено през последните десет години.

1. КОИ СМЕ НИЕ

Инициативният комитет зад #SofiaSkateCity се състои от голям брой свързани с изброените спортове хора и организации. Става въпрос за най-активните практикуващи тези спортове, както и спортни клубове, магазини, медии и организации стоящи зад почти всичко свързано с тези спортове на територията на град София: Спортен Клуб "А-Теам" (www.a-team.bg), Сноуборд и скейтборд клуб "Genex", Скейт отбор - BLOK BOYS, Скейтборд & BMX отбор "The Band" и други.

2. ПРАКТИКИ В ЧУЖБИНА

Основни градове от САЩ и западно и централно-европейски държави отдавна могат да се похвалят с работещи скейт паркове, които всекидневно привличат, както местната младеж, така и огромно количество туристи. Градове като Барселона, Берлин, Лондон, Прага, Хелзинки отдавна са известни сред младите хора, не просто с добре-познатите им туристически забележителности, но и с редицата перфектно изградени съоръжения за практикуването на тези градски спортове.

3. ПРАКТИКИ У НАС

Случващото се в чужбина не подминава и България. През последните години подобни съоръжеения започнаха да се строят и у нас. С нови функциониращи скейт паркове могат да се похвалят градове като Добрич и Бургас, а през последните години с такива се сдобиха и Варна, Сливен, Ямбол, Русе, Стара Загора. Съвсем наскоро бе одобрен проект за скейт съоръжение дори в малкия черноморски град Царево като то ще бъде завършено и готово за експлоатация до края на юни тази година. София, градът с най-голям брой младо населени и най-голям брой практикуващи скейт, BMX, лонгборд, кънки и т.н., изостава от изброените градове.

4. КАКВО ИСКАМЕ?

Инициативния комитет зад #SofiaSkateCity иска изграждането на няколко предназначени за практикуването на скейт, BMX, лонгборд, кънки и други подобни спортове съоръжения, в наложили се като събирателни центрове за младите хора точки в столицата – Баба Яга, Южен Парк и т.н. (тук можем да сложим снимки как е и как би изглеждало). Съоръженията могат да включват един или няколко уреда – в зависимост от тяхната големина и вид. От изключителна важност е отговорните за реализирането на конструкциите да са с опит в изграждането на подобни съоръжения. При положение, че не са, има изключително сериозен риск тези скейт парйкове да се превърнат не просто в не-полезни, а и реално опасни за спортуващите на тяхната територия. За целта Инициативния комитет иска да ангажира международна компания с богато портфолио и дългогодишен опит в изграждането на скейт паркове и съоръжения.

5. ЗАЩО СКЕЙТ ПАРКОВЕТЕ СА ВАЖНИ?

- Безопасност - Нарастващият брой практикуващи скейт, BMX, лонгборд, кънки и други подобни спортове увеличава и нуждите от адекватни места, на които тези спортове могат да бъдат практикувани. На първо място e нуждата от безопасност. Постоянно увеличаващият се брой хора и МПС-та поставя в постоянен риск здравето на практикуващите тези спортове.

- Активен и позитивен начин на живот - През последните години България е сред водещите страни в ЕС по брой на деца с наднормено тегло. Скейт парковете, като логичен дом на изброените по-горе спортове (които, както споменахме са лесно достъпни и едни от най-бързо развиващите се в световен мащаб) биха допринесли изключително много за по-активния и позитивен начин на живот сред децата и младите хора.

- Още по-атрактивна София за чуждестранната младеж – Практиките в чужбина показват, че изграждането на скейт-паркове увеличава значително и прилива на млади чуждестранни туристи. София има всички дадености да се превърне в една от най-атрактивните дестинации в Европа за млади и активни хора – климатът, атрактивните цени и набиращата популярност на страната ни в тези среди (благодарение на статии в различни международни скейт и BMX медии) са идеални предпоставки за това. Липсват само достатъчно адекватни съоръжения. Безспорни ще бъдат и финансовите ползи за столицата, а с това и ползите за столичани като цяло.  

6. 21 юни – GO SKATEBOARDING DAY  

На 21 юни тази година ще се проведе международният ден на скейтборда - GO SKATEBOARDING DAY. Неслучайно сме избрали точно тази дата, за да внесем искането ни и подкрепящата го подписка в Столична община.   Късният следобед подготвяме концерт на едно от знаковите за скейт-културата в София места - Паметника на съветската армия, където едни от любимите звезди на младите хора в София ще подкрепят инициативата.  

Твоят подпис е от огромно значение. 

Помогни #SofiaSkateCity да стане факт.