Сигнал до Прокуратурата относно действията на Волен Сидеров

До

Г-н Сотир Цацаров, Главен прокурор на Рупублика България

Г-н Евгени Диков, Градски прокурор на София

Копия:
Г-н Михаил Миков, Председател на Народното събрание,
Г-н Бойко Борисов, Председател на ПП ГЕРБ в Народното събрание
Г-н Сергей Станишев, Председател на Парламентарната група на Коалиция за България в Народното събрание
Г-н Лютви Местан, Председател на Парламентарната група на Движението за права и свободи в Народното събрание

С настоящия сигнал адресираме неадекватното и обидно за обществото поведение на Волен Сидеров, което се изразява в нападение срещу личността и достойнството на български граждани, журналисти, както и нападение и заплахи над служител на реда. Поведението на Волен Сидеров обезпокои цялото общество и бе поредния силен удар върху законността и институционализма в страната ни.

1. От клипа http://www.youtube.com/watch?v=kgXlUtzIwrM , който прилагаме и който бе излъчен по националните медии на 21.05.2013г. е видно, че на територията на Народното събрание Волен Сидеров и водени от него съмишленици извършват "непристойни действия", "изразяващи явно неуважение към обществото". Деянието е "съпроводено със съпротива срещу орган на властта" и се "отличава с изключителен цинизъм и дързост“. Поради това ние считаме, че Волен Сидеров е извършил престъпление по чл. чл. 325, ал.2 и ал.1 от Наказателния кодекс.
Фактическата обстановка е добре заснета от множество телевизионни камери.  Волен Сидеров и Десислав Чуколов извършват действия, унижаващи журналиста на ТВ СКАТ, като тези вербални и физически действия продължават около 12 минути. При намесата на полицейския служител, Волен Сидеров, вместо да се отнесе с уважение към полицейското разпореждане, започва да бута и да заплашва служителя на реда. Очевидно е, че полицейският служител извършва правилно своите задължения по опазване на реда около НС. В.Сидеров отива и по-далеч - изтъква своя депутатски имунитет и казва на полицая, че ще се обади на неговия началник, което е неправомерно и грубо погазване на законността.

2. На 16.06.2013г. народният представител В.Сидеров повтаря своите действия и срещу граждани и журналисти от Канал 3 - http://offnews.bg/index.php/207447/volen-izchaka-protestat-da-svarshi-i-napadna-zhurnalisti-video

Твърдим, че действията на Волен Сидеров, в конкретните случаи представляват и изключително тежка проява на "хулиганство" (чл. 325 от НК, ал.1 и ал.2).
По-голямата обществената опасност на деянието се обуславя от това, че деецът е "длъжностно лице" (по смъсъла на НК) от най-висок ранг, а лицата срещу които е насочено деянието са "полицейски орган" и "представител на обществеността" (също по смисъла на НК). Описаните деяния афектират цялото общество, като целят да всеят страх и несигурност. Твърдим, че тези престъпни деяния са насочени срещу свободата на словото, неприкосновеността на личността и достойнството на българските граждани.

Ние настояваме да предприемете мерки в следните три насоки:
- Всяка една от парламентарно представените в Народното събрание партии да излезе с позиция относно посочените по-горе действия на Волен Сидеров.
- Прокуратурата да поиска свалянето на депутатския имунитет на г-н Сидеров и да образува наказателно производство срещу него за горепосочените действия от 21.05.2013г.
- Народното събрание да разреши образуването на наказателно производство по конкретния случай срещу народния представител В.Сидеров, на осн. чл. 70 от Конституцията на РБ.

Апелираме за Вашите адекватни действия и вярваме, че ще приложите закона с правомощията, дадени Ви от него. Вярваме, че поведението на г-н Волен Сидеров като народен представител ще бъде санкционирано от компетентните институции и това ще даде позитивен и добре разпознаваем сигнал към обществото и най-вече към децата ни.

С уважение:

Граждани на Република България

 

Автори: Л. Авджийски, сдружение "Справедливост 21"