Оставка на заместник главния прокурор при ВКП Валери Първанов

ДО

ПРЕЗИДЕНТА НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

КОПИЕ ДО: ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

ОМБУДСМАНА

Г-Н КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ

МИНИСТЪРА НА

ПРАВОСЪДИЕТО

Г-ЖА ДИАНА КОВАЧЕВА

ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н БОРИС ВЕЛЧЕВ

ДО ПОСЛАННИЦИТЕ НА СТРАНИТЕ ОТ ЕС.ДО ВСИЧКИ МЕДИИО Т В О Р Е Н О П И С М ООт родители на загинали и пострадали деца при ПТП

От родителите на децата убити в Симеоновград

С подкрепата на всички възмутени и обидени български гражданиУВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Ние сме хората, които пострадахме от необявената война по пътищата на България, които загубихме най–милото – ДЕЦАТА си - бъдещето на тази държава.

Непрестанните и трагични убийства на пътя неизбежно причиняват непреодолима мъка и страдания и нанасят не само сериозни емоционални и психически травми на близките на загиналите, но и загуби на нашето общество и на западащата ни икономика. . В обществото, в парламентарните групи и в медиите се демонстрира силна нетърпимост към нарушителите на правилата за движение по пътищата и въпреки това инцидентите не намаляват. За съжаление без цялостна промяна на възгледите и без респект от закона, нищо не може да бъде постигнато. Винаги ще остане някой, който ще постави себе си над закона или ще разчита, че такова нещо на него не може да му се случи. През това време всеки един родител ще трепери при мисълта, че дори и детето му да се движи по тротоара не се знае дали ще се завърне.

. Винаги причината за злощастно отнетите животи се корени някъде по-дълбоко и е свързана с недостатъчно осъществяван контрол, липсата на строго регламентирани текстове в законите, липсата на превенция и на последно но най- важно място неадекватна съдебна система

Пример за което даде заместник главния прокурор при ВКП господин Валери Първанов в сутрешния блок по БНТ -1 от 21.02.2012г.

Във телефонен разговор по време на предаването той сподели, че прокурори и съдии дават условни присъди на виновните убийци по пътищата защото това била цитираме: ‘Държавна политика”, поради простата причина, че затворите в страната били препълнени.В същия разговор сподели”ами то деца си умират по най-различни причини” сякаш има някакъв процент смъртност на деца ,който е нормален за страната и е планиран.Това може и да е така,може и това да е ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА но не е нормално да го кажеш в очите на хора погребали смисъла на живота си. Дори още по-лошо да им кажеш, че това са частни интереси... Нали те са тръгнали да променят законите заради децата, внуците и родителите и на хора като г-н Първанов?

За това негово изказване Ние почернените родители настояваме за:

1.Оставката на заместник главния прокурор при ВКП господин Валери Първанов;

2. Вие като отделни институции да декларирате пред обществото дали това наистина е ПОЛИТИКА НА ДЪРЖАВАТА към момента

3.Да декларирате приемате ли този начин на изказ за правилен

4.Умоляваме посланниците на страните от Европейския съюз да поискат от Българските институции писмен отговор това ли е политиката на държавата, и да не приемат страната ни в Шенгенското пространство, до като съдебната ни ситема няма тотална промяна за да защитава интересите на обществото .

Време е в България да се изготвят такива закони които да важат за цялото общество а не за пари или власт имащия индивид.  Двадесет години са достатъчен период за анализ да се види кои закон или кои текст или алинея не съответстват на съвремието ни.

Вярваме, че всичките ни искания и въпроси ще получат бърз и адекватен отговор, този отговор и очаква цялото общество в страната, но най-много ние родители на загиналите и пострадали при ПТП.

 

Линк към скандалното изказване:  http://bnt.bg/bg/news/view/70586/spor_za_uslovnite_prisydi_na_shofiorite_ubijci