Предложение за награда на художника, педагога и културен посланик - Георги Зайков

Георги Зайков има значителна роля за развитие на изобразителното изкуство в България, особено на територията на общините Ямбол, Малко Търново и Тунджа.
С настоящата петиция каним негови колеги, приятели, познати да подкрепят инициативата за предложение към държавни и общински органи за връчване на награда.

Роден на 14 декември 1942 г. в Ямбол. Завършил ВИИИ „Н. Павлович“ (днес НХА), София, специалност „Илюстрация и графика“ при проф. Веселин Стайков. Работи в областта на графиката, рисунката, живописта и плаката. Творческата му биография може да бъде илюстрирана с десетки самостоятелни и групови изложби у нас и в чужбина. Особено внимание заслужават многобройните му участия в различни градове на Франция, включително в Двореца на папите, Австрия, Белгия (Европейският парламент в Брюксел), Германия, Италия, Финландия, Монголия, Турция, Гърция, Русия, САЩ.
Професионален път в различни периоди и продължителност: Ръководител на множество школи по рисуване на ученици от различни възрасти през годините; Сценограф и художник към ДКТ "Г. Митев"; Преподавател в Средно специално художествено училище за приложно изкуство, Котел. Член на СБХ и председател на представителството в Ямбол; Председател на  Ателие на младия художник, Ямбо; Секретар на Клуб на култyрните дейци, Ямбол; Художник на свободна практика. 
Творчество: Над 60 самостоятелни изложби в България и чужбина и редица съвместни участия. Хиляди картини в галерии и частни колекции. Класически художник, преминал през повечето стилове в изобразителното изкуство. Строго индивидуален почерк, разпознаваем, специфична, ендемична стилистика, градяща се на българския фолклор, на българската природа и на истинските хора, с характерни изразни средства, родени от древни народни майстори, шевици, глаголица и всички тях като фон, върху който поставя съвременно наслагване и завършване в съвременен сюжет. Ярка цветност, напук на преобладаващата сивота на съвременния на него живот. Характерно за неговата живопис, като част от изразните художествени средства е многопластовото преплитане на сюжета с етнографските и фолклорни мотиви, която техника беше създадена от него.  
Кратки знаци:
- Инициатор и организатор на първия джаз фестивал в България, Ямбол през 1974 г. 
- Инициатор и организатор на международен художествен пленер "Странджанска палитра".
- Председател на Асоциация „Франция - България“.
- Съидейник, и съорганизатор на Фотографски конкурс „Кукерландия“.  
- Създател на графичните знаци (лого) на Международен маскараден фестивал „Кукерландия“ и на Фото конкурс „Кукерландия“.
- Културен посланик на добра воля на България по света. Много държави научават за българските обичаи от неговото творчество.
- Обучил и напътсвал деца и стотици художници.
- Организирал и осъществил десятки културни прояви на български творци във Франция, Италия, Австрия, Турция, Финландия  и др. Между тях ансамбли, театри, хорове и индивидуални творци.
- Обичан и ценен заради добротата, кадърността, спаведливостта, чувството за хумор и професионализма си.
Хоби: Фотография и джаз музика.
Завършва жизнения си път на 17.05.2006 г.

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Konstantin Zaykov да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия телефонен номер в онлайн среда.Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...