Да опазим Брезник от добива на злато

Quoted post


Гост

#42 Re: Re:

2013-02-16 09:12

#37: Blueboy - Re:

Възползвай се от опцията "свят широк" ! Повярвай ми , - никой няма да забележи!!!

Отговори

Blueboy

#43 Re: Re: Re:

2013-02-16 15:17:39

#42: - Re: Re:

Не зная този пост съвет ли е, намек ли е...

Аз от тази възможност съм се възползвал отдавна. Докато повечето ми съученици висяха по брезнишките кафета, аз учех. След толкова години, когато считам, че вече съм постигнал нещо в живота, брезничани все още си седят по кафетата. А някои дори биха се оплакали, че в Брезник няма работа. Няма, и в Перник няма, и в София няма, но за хора, които могат само да се оплакват или пък не им се работи за 500 лв.

Тези същите и в златната мина няма да искат да работят, защото ще се плаща по 500 лв. и ще е мръсно и гадно. А пък те ако са искали такава работа, отдавна да са се пенсионирали в пернишките мини. Цоцорков брезничани няма да ги направи администратори, може би някоя местна секретарка да си вземе.

И след като брезничани няма да искат да работят, ще докарат миньори от другаде, може от Панагюрище, кой знае, може и китайци! Навремето, за пернишките мини са били докарани беларуски и украински затворници. И тогава брезничани ще си седят пак по кафетата, ще цъкат, че нямат работа и ще плюят по мината. Като им омръзне, ще отидат за риба на хвостохранилището. Така, както правят "братята" от Куциан в Перник.

Дори този проект да окаже благотворно влияние, то ще е временно. За има няма 15-тина години. А после?

Ще остане едно "богато" наследство - богато на арсен, богато на тежки метали, тук таме малко радиация и киселинен дъжд. Ако изобщо вече ще вали над Брезник. Няма да вали, защото няма да има дървета, няма да има Конска река, подпочвените води ще изчезнат. Няма да има влага, само гола ерозия и прахоляк, от Бърдото та чак до Ярджиловци.

Прекрасна картинка, нали?

Има и още. Ще има една "празнота". Къде изчезнаха пустите му гърмежи, така бяхме свикнали с тях.

Да, свиква се и после е някак си тъжно...