Да опазим Брезник от добива на злато

Quoted post

гост

#7

2013-02-07 16:06

За да мога да взема решение, дали да подпиша петицията са ми необходими отговори на следните въпроси:
1. Кой, кога и с какъв документ е обявил град Брезник за курорт?
2. Кой, кога и с какъв документ е постановил, че „Желязната вода“ лекува анемия, стомашно-чревни, чернодробни и кожни заболявания, онкологични заболявания и псориазис?
3. Какъв е дебита на извора, взет ли е на концесия и извършват ли се лечебни процедури с тази вода? Сравним ли е дебита на извора, с този от споменатите курорти в чужбина?
Ще бъда благодарен, ако някой отговори на тези въпроси!

Отговори

гост

#8 Re:

2013-02-07 17:13:17

#7: гост -

Здравейте,  Брезник е обявен още през 1963 година за курортен град с министерско постановление. Извора в момента не е взет на концесия, хора от страната си точат бутилки и консумират вода в определени дози на ден. Относно минералната вода, ето информация от сайта на община Брезник http://www.breznik.info :

Местността “Бърдото” е прочута с “желязната” минерална вода, която извира от южната страна на хълма в местността “Лесков дол”. С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически  и физиологически свойства, железният минерален извор в гр. Брезник притежава лечебни свойства, които са привличали вниманието на болни и здрави хора още в далечното минало. Затова са допринесли и външните свойства на водата – жълтеникаво-ръждива със стипчив вкус.

Високите лечебни свойства и въздействието на Брезнишката минерална вода са били познати на населението от града и околностите му и тя е била широко използвана с лечебна и предпазна цел за укрепване и възстановяване на здравето. Била е издигната в култ и е наречена “Светата вода”.

Исторически бележки за минералната вода датират от освобождението ни от османско робство. За нея са писали Михал Юркевич /1879 – 1904/, В. Попов /1890 – 1891/, Г. Златарски /1902/.

През 1903, 1905 и 1906 година редица лекари изследват минералната вода. За нея пишат проф. д-р Т. Петров, проф. д-р Ст. Велинов, проф. Михов и много други.

През 1927, 1937 и 1938  инж. химикът Ас. Азманов прави нови химични анализи на водата и изтъква ценния й химически състав и физикохимически свойства.

През периода 1937 – 1940 г. се пишат редица статии и се изнасят доклади за нейните лечебни свойства от проф. Ватев, д-р Дайски, проф. Велинов, който я и прилага при лекуване на анемично болни при клинична обстановка. Със съдействието на д-р Дайски се извършва и химически анализ в гр. Вроцлав /Полша/, в централния балнеологичен институт под ръководството на главния асистент д-р Дьоркендьорфер, който потвърждава високите лечебни свойства на водата.

През 1928 г. дирекция “Природни богатства” при Министерство на търговията за първи път каптира водата и я отвежда в чешма.

През 1929 г. по инициатива на местните жители се прави малък циментов открит басейн.

Започват редица научноизследователски проучвания с Брезнишката минерална вода – експериментални с животни, и клинични с хора.

В същото време в районната болница в Брезник, по приложение на водата върху анемиите, заболявания на храносмилателния тракт /язвена болест, гастрити, колити/ работят и местните лекари, които получават много добри резултати, изнесени на научни конференции и сесии.

През 1962 г. Брезник е утвърден официално като курорт и е издадена инструкция за начина на употреба на желязната минерална вода за лечение чрез пиене.

Състав. Свойства.

Брезнишката минерална вода принадлежи към сулфатно-железните води и в сравнение с други води, които съдържат много повече желязо, има изразен метален и стипчив вкус. Водата се влияе от външни условия и по специално от въздуха /кислорода/, от излагането на светлина /ултравиолетовите лъчи/. Ето защо, за да се запази в бутилиран вид, е необходимо да се стабилизира с витамин “С” или винена киселина. Тъй като тя е богата на желязо, лекото й утаяване не е пречка за приемането й и не намалява лечебната й стойност. Въпреки че запазва свойствата си чрез стабилизиране, най-добър лечебен ефект се получава при ползването й по възможност в прясно състояние направо от извора.

Последните изследвания са показали, че Брезнишката минерална вода съдържа 23 вида съставки – най-много сред нашите минерални води, които й придават още по-голяма стойност и ценност като лечебна минерална вода и разширяват показанията й за лечение и профилактика извън нейното известно и утвърдено действие като антианемично средство.

Приложение:

Въз основа на общата характеристика на Брезнишката минерална вода като природно желязно терапевтично средство и на биологичните и фармакологичните действия на посочените химически съставки и свойства, както и на дългите наблюдения и на обширните научни проучвания, проведени чрез многобройните експерименти  и клинични изследвания, с положителност могат да се изброят следните показания за лечение: лечение на анемии; заболявания на храносмилателния тракт; заболявания на имунната система; кожни заболявания и др.

Състояние:

Имайки предвид големите лечебни и профилактични стойности на Брезнишката минерална вода, винаги се е споделяло мнението за крайната необходимост от построяването на съоръжения и използването на този безценен дар.

За да съхрани това богатство за поколенията общинската администрация набеляза мерки и предприе необходимите възстановителни строителни и други мероприятия. Реализиран е  проект  “Желязна минерална вода”.

ДА на ПРИРОДНИТЕ НИ ПОГАТСТВА. НИКАКВО КОПАНЕ НА НАШЕТО ЗЛАТО!

#119 Re: ДА на ПРИРОДНИТЕ НИ ПОГАТСТВА. НИКАКВО КОПАНЕ НА НАШЕТО ЗЛАТО!

2014-05-08 09:42:45

#7: гост -

ХОРА,

ЗАПОЧНЕ ЛИ ДОБИВ< ЗАБРАВЕТЕ И ИЗВОРИТЕ< ЗАБРАВЕТЕ ГОРА, забравете и майка природа в целия регион. КОйто не ми вярва да се разходи до златоград и там да поговори с хората какво БЕДСТВИЕ Е предизвикал Дънди Прешъс в РЕГИОНА!!!!

Цитирам от статията в Капитал:

"Иначе "Асарел-Медет" не е точно местен инвеститор. Най-голям дял в дружеството има австрийската Voest-Alpine Intertrading, която към края на 2012 г. е държала 67.6%, а работници и служители държат 31%. Сред тях голям дял има и изпълнителният директор на дружеството Лъчезар Цоцорков."

Имейл Адресите на австрийските господа, които искат да отровят природата ни с техните "инвестиции" се отварят като им кликнете на имената под снимките>

http://www.vait.com/startseite/struktur/

НЕ позволявайте да УНИЩОЖАТ РОДНИТЕ НИ МЕСТА !!!!

Напишете писмо на ВСЕКИ ЕДИН ПО ОТДЕЛНО (Измислете си Ваш текст на Български и НЕКА ВАШ ПРИЯТЕЛ ВИ го преведе на немски или английски) на следните мажоритарни собственици на Асарел-Медет в Австрия и ги заплашете с международен СЪД в Хага за престъпление срещу човечеството чрез:

1. разрушаване на жизнена среда,

2. унищожение на природата и

3. унищожение чрез изселване и болести от добива.

Моля също така и текста на Български да го пратите нав БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕДАТЕЛИ от Асарел/Медет от същата страница. Ето им имейлите тук!

http://www.vait.com/aussenstellen/bulgaria/
_

ВСЕКИ ЧУЖДЕНЕЦ трябва да знае че ЗЛАТОТО и всички други ресурси в България са НЕПРИКОНСОВЕНА собственост на БЪЛГАРИТЕ и ТЯ е НАША СОБСТВЕНОСТ!

Второ, ако се добива нещо, то ще да бъде САМО и единствено за НАС Българите и ТО без да се УНИЩОЖАВАТ РЕЗЕРВАТИ, ЛЕЧЕБНИ ИЗВОРИ ИЛИ КАКВОТО И ДА БИЛО ДРУГО ПРИРОДНО БОГАТСТВО.