ЛУСТРАЦИЯ НА ДС АГЕНТИ И СЪТРУДНИЦИ

Quoted post

доц. д-р Любима Йорданова, М.А.

#54 Лустрация на ДС агенти и сътрудници

2012-03-03 09:37

#53: -

Извинявам се, но ще взема отношение, защото в момента работя върху "Речник на Държавна сигурност", за който прерових целия архив на Шесто управление ДС.  Ако има промяна, текстът "доказана принадлежност" не е достатъчен, защото 1/3 от досиетата са унищожени през 1990 г. по заповед на ген. Атанас Семерджиев, не излизат имената на доверените лица, на доброволните заявители и на т.нар. "агенти с високо социално положение", т.е. всички ръководители /директори, председатели/ на идеологически институти - творчески съюзи, Българско радио, Българска телевизия, БАН и др. под., които директно са подчинени на ДС-06 Управление и изпълняват нарежданията му. БАН например и досега се ръководи от ДС, в институтите още пребивават оперативни работници и агенти, именно пребивават, защото такава е била длъжността им до 1990 г., когато уж било закрито Шесто управление ДС. Сега управлението е най-вече чрез т.нар. "безпартийни". Те са най-страшната категория сътрудници на ДС.

Отговори

Автори

#141 Re: Лустрация на ДС агенти и сътрудници

2013-03-07 21:02:45

#54: доц. д-р Любима Йорданова, М.А. - Лустрация на ДС агенти и сътрудници

Формулировката го покрива. Ако може да се докаже че са сътрудничили поне на организацията ДС - това означава много хора които са я управлявали като инструмент, означава целият основен орган на бкп, всички хора които не са щатни и нямат досиета, но за които може да се докаже (все пак е необходимо да се докаже че организацията е ползвала техните услуги) че са били от полза на ДС.  Такива могат да са ръководители на или във държавни фирми. Всякакви политически активисти или други, трети лица, по един или друг начин ангажирани със сътрудничество (подпомагане, подкрепа, доноси, оперативна работа и т.н.) на ДС или за ползите на ДС.

След като достатъчно хора подпишат петицията, на нейна основа ще трябва да се изработи документ които да детайлизира по-общите тук формулировки, без да нарушава принципът на петицията или да променя смисълът и.