Подписка за размера на възнаграждението за степента „доктор“

Quoted post

Митьо Очите (на Науката)

#90

2016-08-28 10:22

 Да, може би не сме съвсем на дъното на обществото. Колегите може би ще се съгласят. Почти сме на нивото на общи работници в била и кауфланд. А за сравнение с висши същества като автомонтьорите и плочкаджиите например и дума не може да става. Но все пак не сме на дъното наистина!  Но това не променя критериите, по който се получава положението на човека в обществото.

За "раздвижването" в индустрията: да то наистина е тооолкова голямо, ама толкова голямо... че се наблюдава само на местно ниво и то само от хора ангажирани с него. И разбира се това е само първата лястовичка, която ще замести под изпълнителската дейност и ще доведе голямата иновативна българска индустрия, която ще се нуждае от наука (извинете, докато пиша това, паднах от стола от смях).

А това, че вашите преживявания в "индустрията" са по скоро изключение е свидетелство, че това "раздвижване" е локално и даже илюзорно. Или не са изключение? Масово докторите "конструират", "консултират" за много пари?

Аз лично виждам буренясалото поле, което остана от завод 6-ти септември. След като американската ракета през войната в Сърбия не можа да го достигне, "инвеститорите" все пак го достигнаха. Понеже инвестицията е с цел "редуциране" на евентуални конкуренти, а не с цел да предизвика растеж. И не били добри машините на Балканкар. Те и шкодите и дачиите не бяха стока. В своята област мястото на  карите на Балканкар беше сравнимо с мястото на шкода и дачия, даже по добро. Но ето сега е друго. Защо у нас е различно?

За малкия брой часове: наистина часовете не са много, но лично за мен са свързани с голямо психическо натоварване, което не успявам да релаксирам до края на седмицата и то си се натрупва. И когато се наложи да се вземат допълнителни часове (които между другото се плащат по 3 лева), често се получава да се държа "странно" без причина (ако се сещате какво имам в предвид). Е, може би аз съм лошото изключение, а вие сте добрия стандарт - не знам - колегите могат да кажат.

За абстрактното и аналитично мислене: Обществото е доказало, че не се нуждае особено от хора с абстрактно и аналитично мислене. А докторската степен извън академичните среди е просто една ненужна хартийка. Даже вредна понякога.

 

 

Отговори

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2016-08-30 07:43:37


позачуден

#96 Re:

2016-08-30 08:52:45

#90: Митьо Очите (на Науката) -  

Напълно съм съгласен с Вас, че неправилно беше унищожена индустрията на държавата в началото на т. н. "преход". Имахме производства, които бяха на световно ниво и изнасяхме далеч не само за бившия СССР. Защо и как се случи това - много може да се каже, но не е тук мястото. В момента, след като се стигна дъното, аз лично наблюдавам известен подем в индустрията. Да, много, много сме далеч и според мен никога няма да достигнем старото ниво, но такива са реалностите.

Ето, смело ще кажа, че сега ни управлява един селски хитрец, а министърът на образованието е една пробивна безскрупулна проститутка. Последната вече е сторила достатъчно зло на държавата, некомпетентна е за сега заеманата от нея позиция, пък и вероятно я възприема като кратковременна, като трамплин за следващото си назначение. На някои от гореписалите - не взимам никакви пари да "троля", нито се опитвам да Ви манипулирам. Просто съществува една реалност, която ние, като обикновени хора, не сме в състояние да променим особено и ни остава единствено да се приспособим. За мен съществува подобна възможност, за Вас - не. Това е основната разлика между нас.

Няма нищо лошо и учудващо един учен да се занимава със странична работа, особено ако е свързана с научните му занимания. Бих казал, че средно около 1/4 или 1/3 от преподавателите в моето ВУЗ го правят или поне се опитват. Не става въпрос да лепят плочки, говоря за неща, които са свързани с тяхното преподаване. Така самите те се поддържат във форма, което е от полза и за обучаемите (макар че, последните са в болшинството си полуграмотни говеда). В БАН са далеч по-малко инициативни в това отношение, нещо повече - постоянно ти дишат във врата, следят с какво се занимаваш, завиждат ти, опитват се да те саботират (и там съм се подвизавал) - явно ги дразни това, че печелиш повече от тях. Когато ходя по конференции или въобще когато кореспондирам с чужди учени, не ги питам какви пари получават. Но, останал съм с впечатлението, че също не са очаровани от възнагражданията си (съобразно тамошния стандарт на живот). И, никак не е чудно, че самите те често също се занимават с подобна странична дейност. Сега, там (пък вече и тук) обикновено това се маскира като някакъв проект, сътрудничество или нещо подобно, но със сигурност прибират пари от цялата работа. Е, аз не си падам по подобна куртоазия, върша си работата, получавам си парите и толкова. За този месец общия ми приход по сметката е 1467 лв., а аз едва ли ще изхарча повече от 800 лв. - затова твърдя, че дяволът не е толкова черен.

Не се натоварвайте излишно със студентите, не си струва. От училищата излизат увредени индивиди с високо самочувствие и катастрофална липса на знания. Карайте си часовете, нека си дремят или цъкат на таблетите - да не Ви пука! На тези от тях, които си струват, обръщайте специално внимание, останалите са просто пълнеж. И никога не взимайте допълнителни часове, ако има начин да не го правите, глупаво е - заплащането е нищожно. Аз лично водя занятия на хонорар, но срещу близо три пъти по-високо от посоченото от Вас възнаграждение и при това не съм особено доволен, правя го, защото не мога да откажа.