Подписка за размера на възнаграждението за степента „доктор“


Гост

#76

2016-08-24 12:03

Подписах петицията, защото има много университети в България, за които разликата в заплащането между преподавател с научна степен и преподавател без научна степен е нищожно. Тази нищожна разлика създава стимул хората с талант в науката да не се стемят към ОНС доктор, или да се стемят към тази степен в чужбина, след което да остават там. Следователно, има нужда от подобна промяна в законодателството.

Гост

#77

2016-08-24 18:53

Подписах я, за да остане наука в България.
Тарлю

#78

2016-08-24 19:17

Подписах тази петиция, за да има някакви шансове, че ще се създават условия науката в България да пребъдва. Защото, ако парафразираме един покоен юрист (1870 - 1924), такава държава, в която полицаите и курвите (имайки предвид, естествено, също медийните такива ...) получават повече от учените и учителите, просто няма как да представлява нещо повече от полицейска и курвенска държава.

P.S. За да няма недостойно съмнение, че става дума само за вид защищаване интересите на "малките доктори", нека онези "маркизи в науката", каквито се явяват нашите доктори на науките, вземат предвид, че евентуалното приемане на такава мярка неминуемо ще облагодетелствува също толкова (по съответния коефициент навярно дори много повече!) тях самите.

За настроение, ето и изображение на едно симпатично зверче ...


Гост

#79

2016-08-24 19:47

Защото е правилна.

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2016-08-24 19:48


Артемида

#81 Re:

2016-08-25 08:06

#24: Питащ -  

 Тая система с "големите и малките " доктори е абсолютно смешна. Степента е "Phylosofy Doctor" т.е. PhD.... и толкова. Тая смешка с "големите доктори" я забравете, остатък е от съветската система. 
Въпросът със заплатите трябва да се реши генерално....  500 Евро за начинаещ магистър, 700 Евро за доктор и вече когато започне растенето в кариерата - примерно 900 Евро за Асоцииран Професор и 1200 евро за Професор. 
Това е реалността в България..... въпреки, че в Европа цифрите са доста по-различни и то нагоре.


Гост

#82

2016-08-25 11:46

Защото е смешно заплащането й в Академията

Гост

#83 Re: Re:

2016-08-25 12:42

#81: Артемида - Re:  

 Добре звучи, но като ще раздаваме заплати защо да не им сложим поне по една нула отзад?! То тук поне това лесно ще стане.

А що се отнася до "големите доктори" или Doctor of Science - навсякаде по света това е най-уважаваната научна степен! Не е плод на "съветската ситема" (не звучи добре когато някой се изказва неподготвен). Научните светила от този мащаб в България вече са на изчезване - броят им вече е под 1000! Степента е напълно неглижирана. Професор се стана и без да си постигнал абсолютно нещо в науката, с обикновена ОБРАЗОВАТЕЛНА степен "Доктор".  Така че е нормално да бъдат стимулирани тези признати навсякъде по света учени (За "ДОКТОР НА НАУКИТЕ" се изискват трърде много доказателства, че учените по света са оценили твоите научни постижения). Разбира се притежанието на ОНС Доктор трябва да бъде добре заплатено, примерно поне с + 1 минимална заплата върху основната, но пък, в този ред на мисли, добавката при НС Доктор трябва да бъде поне с + 2,5-3 минимални заплати върху основната. В противен случай няма да останат в Бг. специалисти, които да обучават младите докторанти, или още по-лошо - докторантите ще бъдат обучавани и ръководени от "специалисти" с магистърска или дори без магистърска степен! И наистина от таки докторанти полза държавата и обществото ни не биха имали (в много от изказаните до тук мнения точно това се маркира).

 


Гост

#84

2016-08-25 15:09

ОчевАдно е!

Гост

#85 Re:

2016-08-26 06:29

#14: Blq- blq -  

 Вие простако! Абсолютно нищо не разбирате за ролята и приноса на науката и инновациите за благоденствието на едно общество. За да искате внедряване, първо трябва да има пари за разработка на такъв продукт. А за да има публикации в списания с висок импакт фактор са необходими добре обзаведени лаборатории на световно ниво. Още и най-важно трябва да има достъп до водещите научни списания. Вие знаете ли че по времето на Т.Живков в основните библиотеките в страната се получаваха повечето световни науачни списания а днес не само че почти нищо не се получава но няма и достъп он-лайнъ(чрез интернет-услуга която е много скъпа!). Същевременно парите които днес получава един докторант едва стигат само изхрани себеси.

Вие би трябвало да разберете че написаното по-горе от Вас граничи с гнусно предателство. 

Очевидно Вие не сте българин, как не вие срам!

Г.П. 


Гост

#86

2016-08-26 13:30

''но като ще раздаваме заплати '' Заплати се ''раздават'' на депутати, министъри, президент и антуража му и пр. нищоправеши паразити, довели отечеството до просешка тояга..защо никой не протестира против това ''раздаване'' и луксозен живот на гърба на трудещите се, независимо в каква сфера???

Митьо Очите (на Науката)

#87

2016-08-27 20:19

 По отношение на "внедряването". "Внедряването" не може да бъде единствения критерий за оценка на науката. Има научни теории, които намират приложение ("внедрение") 200 - 300 години след създаването си. Но да допуснем все пак, че "внедряването" е критерий. КЪДЕ да "внедрим"? Българската индустрия е унищожена. Това, което имаме като индустрия са дребни, в повечето случаи полу занаятчийски, второстепенни и третостепенни под изпълнители. Под изпълнители! И то много ниско платени! Под изпълнителите не се славят с мощно "внедряване" на наука. Науката е свързана с голямата иновативна индустрия, а не с ниско платени под изпълнители. Ако някой не помни, една от първите стъпки за ликвидиране на българската индустрия беше разрушаването на връзките между индустрия и наука. Сега след като е унищожена индустрията, полека лека се унищожава и науката. Както и целия български етнос. Защото само българският етнос измира.

Значи ние имаме право да кажем: "Първо възстановете индустрията, чак тогава искайте "внедряване".

За списанията с "импакт фактор": Въпреки скривания факт, че там, където има "импакт фактор" критерия пак не е само качеството на науката, а и паричките, които играят, както от страна на издателите, така и от страна на публикуващите. Та въпреки този факт, и въпреки мизерията, българските учени имат не малък „импакт фактор”. Ако вземем за критерий отношението "импакт фактор" към бюджет, ще се получат много интересни резултати, в които българските учени няма да са на последните места.

А за оценката на науката: според мене най добрия, а може би и единствения качествен критерий за оценка на науката е съвестта на учения. Обаче каква съвест, когато си на дъното на обществото? Общество, в което колкото си по-нечестен, толкова си по на високо. А честните хора са на дъното. И пак оценката се свежда до парите. И до безчестието.

 

 


Гост

#88

2016-08-28 04:01

87 го каза много точно и верно. Първо да се възстанови индустрията, икономиката, а после да се чака за внедрявания..Сега интересно къде да се хммм внедрява?  в чуждите ли икономики и индустрии..Тогава някой ще каже, защо да даваме пари за другите и висшъс съркъл се затваря..


Гост

#89 позачуден

2016-08-28 07:26

#87: Митьо Очите (на Науката) -  

Прекалено черно описвате ситуацията! Изумително е да смятате, че сме "на дъното на обществото", явно Ви липсва достатъчно житейски опит. Повярвайте ми, повечето обикновени хора живеят по-зле от учените в България. Работил съм в частния сектор с години - преди да се прехвърля в научните/академичните среди и не го направих, за да живея по-зле, а - напротив. И съм направил добра преценка, сега имам по-висок жизнен стандарт!

Също така, явно не следите какво се случва в индустрията през последните години. До не много отдавна донякъде можеше да се съглася с Вас по този въпрос, но в последно време нещата много се промениха, поне в моя регион. И, понякога, дори се замислям дали отново да не се върна в някоя фирма. Няма да коментирам защо и как се случват тези неща в последно време, това е сложна и голяма тема, но е факт, че има явно раздвижване. И, има търсене на способни кадри, на сътрудничество от страна на ВУЗ и БАН. Друг е въпросът, дали последните са годни да окажат такова сътрудничество. Дори да приемем, че е трудно да се правят "внедрявания" (аз ги наричам полезни модели или патенти) у нас, Интернет услужливо предоставя възможност да се работи с цял свят.

"Внедряването" често пъти е по-ценно от повечето публикации. То показва реално познаване на материята и способност реално да се решават проблеми в дадена област. Чел съм стотици публикации с импакт фактор и съм се убедил, че дори да бях прочел само 20-25% от тях, щях да знам почти колкото и сега. Дори съм отвратен от маниакалния стремеж на някои колеги да пишат публикации на всяка цена - публикации, в които няма абсолютно нищо ново и интересно, често пъти пълни с фалшиви резултати, респективно изводи. И така им минава живота, вместо да се опитат да забогатеят и да създадат семейство, те пишат глупавите си статии, остаряват и един ден разбират (поне някои от тях), че са пропилели живота си по един глупав начин.

Не, честно, не мога да разбера, защо толкова учени се оплакват, та практически ние сме сред най-добре платените хора в България. Средноседмично, аз имам ок. 10 учебни часа (45 мин.), през останалото време никой не ме търси за нищо, освен за катедрени съвети или нещо подобно, но това е много рядко. Така че, реално аз работя ок. 35-40 астрономически часа на месец, повечето хора работят по толкова на седмица. Като се раздели месечната ми заплата на реално изработените часове, се получава изключително високо почасово заплащане, малцина в България могат да се похвалят с такова. През останолото време мога да правя каквото ми е кеф, но аз превръщам по-голямата част от него също в пари - конструирам, консултирам, водя часове на хонорар (достътчно атрактивен) и др. И то, без да се напрягам, ако наистина искам да се занимавам сериозно, мога да натрупам много пари.

Я, вземете да се стегнете, срамно е, след като имаме докторски степени, след като сме доказали, че можем да мислим абстрактно и да анализираме, да не можете да спечелите нещо допълнително с главите си! Не чакайте някой да Ви потърси от само себе си, никой не е длъжен да Ви обгрижва, просто се раздвижете малко и ще видите, че дяволът не е толкова черен! Успех!

Митьо Очите (на Науката)

#90

2016-08-28 10:22

 Да, може би не сме съвсем на дъното на обществото. Колегите може би ще се съгласят. Почти сме на нивото на общи работници в била и кауфланд. А за сравнение с висши същества като автомонтьорите и плочкаджиите например и дума не може да става. Но все пак не сме на дъното наистина!  Но това не променя критериите, по който се получава положението на човека в обществото.

За "раздвижването" в индустрията: да то наистина е тооолкова голямо, ама толкова голямо... че се наблюдава само на местно ниво и то само от хора ангажирани с него. И разбира се това е само първата лястовичка, която ще замести под изпълнителската дейност и ще доведе голямата иновативна българска индустрия, която ще се нуждае от наука (извинете, докато пиша това, паднах от стола от смях).

А това, че вашите преживявания в "индустрията" са по скоро изключение е свидетелство, че това "раздвижване" е локално и даже илюзорно. Или не са изключение? Масово докторите "конструират", "консултират" за много пари?

Аз лично виждам буренясалото поле, което остана от завод 6-ти септември. След като американската ракета през войната в Сърбия не можа да го достигне, "инвеститорите" все пак го достигнаха. Понеже инвестицията е с цел "редуциране" на евентуални конкуренти, а не с цел да предизвика растеж. И не били добри машините на Балканкар. Те и шкодите и дачиите не бяха стока. В своята област мястото на  карите на Балканкар беше сравнимо с мястото на шкода и дачия, даже по добро. Но ето сега е друго. Защо у нас е различно?

За малкия брой часове: наистина часовете не са много, но лично за мен са свързани с голямо психическо натоварване, което не успявам да релаксирам до края на седмицата и то си се натрупва. И когато се наложи да се вземат допълнителни часове (които между другото се плащат по 3 лева), често се получава да се държа "странно" без причина (ако се сещате какво имам в предвид). Е, може би аз съм лошото изключение, а вие сте добрия стандарт - не знам - колегите могат да кажат.

За абстрактното и аналитично мислене: Обществото е доказало, че не се нуждае особено от хора с абстрактно и аналитично мислене. А докторската степен извън академичните среди е просто една ненужна хартийка. Даже вредна понякога.

 

 


Гост

#91

2016-08-28 12:33

89 пак повтаря едни и същи манипулативни аргументи..с неговите допълнителни занимания и изкарване на пари. Когато работиш една работа и си високо квалифициран заплащането е достатъчно, за да имаш необходимия стандарт да живееш. Не луксозно, но добре, както е по света. Там е нереално да те ''съветват''да си намираш допълнителна работа, за да свързваш двата края ще ти се изсмеят...И моля нека престане да дава единични примери или себе си..Когато имаш една работа и то квалифицирана не трябва да е нужно да търсиш допълнителна, за да си помагаш - това не се подлага на дискусии.

За развитието на индустрията също си фантазира, защото България е поставена на  драг-иглата на разни пари-помощ по разни европрограми, което й убива икономикат допълнително..Дори и в най-богатите зап държави помощи се дават на хората с цел да им се помогне да си намерят работа, повишават квалификациите и пр. В България тези пари не се дават за цялостно развитие на икономика предприятия, възстановяване на унищожени при ''прехода''предприятия, а за еднократни ползвания и при това парите може и до 80% се крадат..Така че имаме преливане от пусто в празно и само някакъв % от ръководителите на държавата и подложките им се облагодетелстват. И как хората в другите държави ги обгрижват и то много добре, а в България не може и се обгрижват само 1% тунеядци и престъпни елемнти. Нормално ли е депутати да получават по 3000-4000 лв на мес, разни съдии, прокурори по 3 хил., а един проф. с 40 г стаж в бан с книги в зап издателства публикации, статии да получава 790 лв на мес? И моля без номера с ''допълнителните работи" не ставайте жалки и смешни и не позорете България. Когато зап колеги ме питат колко взимат нашите учени те са шокирани от отговора им, още повече ще се шокират, ако има добавя ''съветите'' за допълнителното бачкане:))) На България са НУЖНИ основни промени и смяна на правителството и сегашната система..


Гост

#92

2016-08-28 16:23

az razbiram koj mu plashta na zachudeniq:) Tove sa mafiite, koito my davat $$$ za da obyansyawa na drygite kolko sa tapi i marzelivi i vinovni, che ne mogat da si nameryat dopalnitelna rabota. Ili Chomsky e prav v statiyata si za manipylirane i obvinyavajki vav vsicho ne sistemata, a horata..Zashto toya ne kaje na ministrite da im se namali zaplatite, i da si dokarvat dopalnitelno pari..Strah li goe ili zashtoto my se plashta da laje..Neshtastnik..sram za Bulgaria. Az sashto jiveya v chyvbina veche 25 g i rabotya v podobni sredi..znam kak stoyat neshtata..ne sa idealni, no v Bulgaria sa prosto idiotski nevazmojni I zashto horata tarpyat takiva kato ychyden da gi podigravat i izkarvat nekadarni/marzelivi..


Гост

#93

2016-08-29 13:07

Мизерията ми омръзна

Гост

#94

2016-08-29 13:21

''Мизерията ми омръзна''  На всички ни ОМРЪЗНА..Живяла съм на много света пшо света, така се случи за последните 15-20 г, но такъв кошмар като този в България не видях..бедни и необгрижени хора, разбити улици, високи цени на всичко. Веднага се чувства, че нещо съвсем не е наред в държавата..И колко така? Ще работим нормалните си работи, но за да свързваме двата края, ще трябва да търсим допълнителни работа..Точно невероятна подигравка с човешкото достойнство:(

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2016-08-30 07:43


позачуден

#96 Re:

2016-08-30 08:52

#90: Митьо Очите (на Науката) -  

Напълно съм съгласен с Вас, че неправилно беше унищожена индустрията на държавата в началото на т. н. "преход". Имахме производства, които бяха на световно ниво и изнасяхме далеч не само за бившия СССР. Защо и как се случи това - много може да се каже, но не е тук мястото. В момента, след като се стигна дъното, аз лично наблюдавам известен подем в индустрията. Да, много, много сме далеч и според мен никога няма да достигнем старото ниво, но такива са реалностите.

Ето, смело ще кажа, че сега ни управлява един селски хитрец, а министърът на образованието е една пробивна безскрупулна проститутка. Последната вече е сторила достатъчно зло на държавата, некомпетентна е за сега заеманата от нея позиция, пък и вероятно я възприема като кратковременна, като трамплин за следващото си назначение. На някои от гореписалите - не взимам никакви пари да "троля", нито се опитвам да Ви манипулирам. Просто съществува една реалност, която ние, като обикновени хора, не сме в състояние да променим особено и ни остава единствено да се приспособим. За мен съществува подобна възможност, за Вас - не. Това е основната разлика между нас.

Няма нищо лошо и учудващо един учен да се занимава със странична работа, особено ако е свързана с научните му занимания. Бих казал, че средно около 1/4 или 1/3 от преподавателите в моето ВУЗ го правят или поне се опитват. Не става въпрос да лепят плочки, говоря за неща, които са свързани с тяхното преподаване. Така самите те се поддържат във форма, което е от полза и за обучаемите (макар че, последните са в болшинството си полуграмотни говеда). В БАН са далеч по-малко инициативни в това отношение, нещо повече - постоянно ти дишат във врата, следят с какво се занимаваш, завиждат ти, опитват се да те саботират (и там съм се подвизавал) - явно ги дразни това, че печелиш повече от тях. Когато ходя по конференции или въобще когато кореспондирам с чужди учени, не ги питам какви пари получават. Но, останал съм с впечатлението, че също не са очаровани от възнагражданията си (съобразно тамошния стандарт на живот). И, никак не е чудно, че самите те често също се занимават с подобна странична дейност. Сега, там (пък вече и тук) обикновено това се маскира като някакъв проект, сътрудничество или нещо подобно, но със сигурност прибират пари от цялата работа. Е, аз не си падам по подобна куртоазия, върша си работата, получавам си парите и толкова. За този месец общия ми приход по сметката е 1467 лв., а аз едва ли ще изхарча повече от 800 лв. - затова твърдя, че дяволът не е толкова черен.

Не се натоварвайте излишно със студентите, не си струва. От училищата излизат увредени индивиди с високо самочувствие и катастрофална липса на знания. Карайте си часовете, нека си дремят или цъкат на таблетите - да не Ви пука! На тези от тях, които си струват, обръщайте специално внимание, останалите са просто пълнеж. И никога не взимайте допълнителни часове, ако има начин да не го правите, глупаво е - заплащането е нищожно. Аз лично водя занятия на хонорар, но срещу близо три пъти по-високо от посоченото от Вас възнаграждение и при това не съм особено доволен, правя го, защото не мога да откажа.

Митьо Очите (на Науката)

#97

2016-08-30 11:32

Управлението е не по добро от колкото може да осигури обществената система. Нали за това сменихме обществената система, защото новата щяла била да осигури по-добро управление? Ако градим живота си на лъжа, това и ще пожънем. И  ще живеем в смрад.

1467 лв.? И аз до неотдавна си докарвах горе долу толкова - работех допълнително като учител. Но се оказа че отрочетата на т.н. "средна класа" (понеже само те могат да си позволят деца) вече не е възможно да бъдат изтърпени. По никакъв начин.

Ако сумата която споменавате е вярна, аз мога да предположа за вас някои неща веднага:

Имате собствено жилище (или по някакво чудо не плащате наем).

Жена ви ви обича безумно и е готова да изтърпи всякаква мизерия заради вас.  Или нямате жена. Или се намирате в унизителното положение тя да  носи основния доход в семейството.

Забелязвате ли лекото презрение и насмешка в очите на околните? Или кръгът от вашите познати е толкова тесен че са само хора от тесните ви професионални среди? Хора с ограничени финансови средства, лека полека остават с все потесен и по тесен кръг приятели, поради това че социялните контакти също са свързани с разходи - за бира, за кебабчета, за заведения... за театър ...

Най вероятно не шофирате. (Иначе 800 лева нямаше да ви стигат). И ако не шофирате, забелязвате ли снизходителното и даже насмешливо отношение на хората които шофират? (понеже критерий за принадлежност към "средната класа" е наличието на автомобил).

Ако имате деца, макар че с 800 лева е трудно да има човек деца, не ви ли прави впечатление тяхната тъга , че те не могат като съучениците си да  извадят смартфони за по 1000, 2000 лева? Не става въпрос за покупна цена 1000 - 2000 лева , а за текуща цена. И щом текущата цена спадне, смартфоните се заменят с нови - по скъпи. А смартфона е само върха на айсберга от критерии по които децата определят положението си в обществото.

А знаете ли какво става в училище със децата на бедните семейства от български етнос? Аз като бивш учител ще ви кажа: децата на бедните семейства (тези деца са малцинство по финансови причини ) биват обявявани за "тъпи"  и още по лошо, биват изолирани. Напоследък даже търпят обиди и подигравки, и някои даже са принудени да напуснат училище. И след като веднъж се е случило това с тях, последващия житейски провал е твърде вероятен.  Ако имате деца не ви ли се къса сърцето за дечицата ви?. На какво ги обричате? Да не говорим за това как ще им осигурите добро образование и жилище. За хората на науката доброто образование би трябвало да е най висша ценност, а жилището - жизнена необходимост. Защото ако децата нямат поне жилище е абсурдно да продължат вашите занимания с наука. Или смятате да ги направите банкови чиновници, или дребни тарикати - търговци?

А положението на колегите с по-нисък доход от вашия е още по тежко. И както излиза те никак не са малко.

В същност независимо дали съм прав или не в предположенията си за вас, истината е че професията на учения е поставена в положение в което не е възможно да се самовъзпроизвежда. Както разбира се и не малко други професии. Обаче професии със съществена роля за общото благо на цялото население.

При това положение смятам че вашият оптимизъм не е нищо друго освен едни измислени розови очила, които ви помагат да оживеете и да не пропаднете в бездната на отчаянието (като мене).

Аз се стремя съвестно да си изпълнявам задълженията до колкото мога. А това че от училище излизат увредени индивиди не може да не ме разстройва, тъй като виждате ли, аз има глупостта да обичам страната си. Дори малкото което е останало от нея.

А.А

#98 Re:

2016-08-30 13:08

#14: Blq- blq -  

 Ами аз като имам статиии с Импакт фактор...... пак нищо.


Гост

#99

2016-08-30 21:50

Е и с 1400 лв на мес чисти около 1000 лв може да се живее..ако имаш късмет.Мой познат взима толкова, жена му не работи, защото се грижи за 2 -3 г им детенце, което се оказа с някакво заболяване и не може да посещава детска градина. Поради ''високия''им брутен доход детенцето не взима детски , но ...семейството живее в собствен апартамент т.е. на родителите на съпруга.  Бабата и дядото, пенсионери продължаващи да работят, за да помагат на младото семейство или порасналите си деца:))) Вариант не лош, но и не нормален..

позачуден

#100 Re:

2016-08-31 05:59

#97: Митьо Очите (на Науката) -  

Аз не съм я сменял обществената система, бях твърде малък, за да зависи от мен каквото и да е, дори в нищожна степен. Вие, които я сменихте, имате по-голямо право да съжалявате и да се тюхкате, имате и вина - ако нещата не са се получили по нормален начин. Аз трябваше да живея и да се развивам в новосъздадените от Вас условия, формирах се като личност през трудните преходни години.

Да, имам собствено жилище. Нямам съпруга, но това не е така, защото не мога да си го позволя, напротив - в момента даже съм обект на ухажване... ;-) Просто, да кажем, не съм срещнал подходящата или пък бракът не ми е приоритет. Автомобил нямам в момента - шофирах активно ок. 5 години, но поради различни причини реших да се откажа от това - не съм имал произшествия, но бях близо до такива (не по моя вина), освен това живея достатъчно близо до работните си места, имам и много приятели с автомобил, които могат да ми услужат (и го правят) при нужда.

Не познахте, обаче, за социалния ми живот. Водя доста активен такъв или поне го имам наличен. Членувам в един клуб и се събираме веднъж седмично, ходим и на специални мероприятия. Често вечерям в ресторант и то винаги в компания, като, признавам си, обичам хапването на нова и екзотична храна. Понеже най-често аз съм инициатор, обикновено плащам и сметката, обичам да черпя. Вчера вечерта бях на гости у приятел. Въобще, нямам никакви проблеми с общуването, срещам се с най-различни хора и често ме търсят било за работа, било за забавления.

Не сте особено прав за възпроизводството на българския учен. Свидетел съм на няколко случая, как бащи доценти или професори се опитват да прокарат недъгавите си отрочета или роднини за асистенти. Нима, според Вас, им мислят лошото?! Така че, има приемственост. Моите родители и сестра ми бяха (са) учители и много искаха и аз да стана такъв, като основен аргумент беше свободното време и липсата на отговорности. Е, в крайна сметка преподавам във ВУЗ, макар и от скоро, така че, донякъде се изпълни тяхното желание. Професията преподавател продължава да е атрактивна, според мен.

Аз, ако не се разбира, все още съм на най-ниското академично стъпало и ги правя тези ок. 1400 лв. чисто на месец. Тъй като, както казах, съм много колаборативен, отворен за сътрудничество, вече съм натрупал всичкия актив, който се изисква за доцент, че и отгоре. В катедрата съм единствения под 60 г. с импактфакторни статии, имам и един полезен модел. Разбирам се чудесно с колегите, някои от тях също като мен реализират допълнителен доход по подобен начин и ме разбират напълно, понякога си сътрудничим. Тепърва, израствайки академично и създавайки нови връзки, аз ще печеля все повече пари. Макар че, не са ми нужни особено. Някои мои познати бъхят по 8 часа за 600-700 лв. чисто на месец и имат семейства, деца - все някак се оправят, макар че, обикновено имат заеми.

А за GSM-ите всичко е въпрос на приоритет. Ето, аз съм с най-обикновен GSM с две SIM карти за 50-60 лв. Мога да си позволя и такъв за 1000 лв., но не ми е нужен, дори да ми подарят, няма да го ползвам. Но, смятам скоро да си купя 3D принтер за няколко хиляди. От новите GSM се затъпява, а и човек се пристрастява допълнително към Интернет.

Аз просто се родих като преподавател във ВУЗ, никога не съм се чувствал толкова свеж, с толкова свободно време и с толкова пари - никога едновременно. В частните фирми ме чанчеха до безумие, защото виждаха, че мога да свърша много работа. В БАН беше мизерия. Сега вече открих работата, която ми харесва.

Подкрепих подписката, кой бяха от хубавото, нека се вдигнат докторските. Ама, и да не се вдигнат, ще го преживея.;-)