Подписка за размера на възнаграждението за степента „доктор“

Quoted post

Артемида

#81 Re:

2016-08-25 08:06

#24: Питащ -  

 Тая система с "големите и малките " доктори е абсолютно смешна. Степента е "Phylosofy Doctor" т.е. PhD.... и толкова. Тая смешка с "големите доктори" я забравете, остатък е от съветската система. 
Въпросът със заплатите трябва да се реши генерално....  500 Евро за начинаещ магистър, 700 Евро за доктор и вече когато започне растенето в кариерата - примерно 900 Евро за Асоцииран Професор и 1200 евро за Професор. 
Това е реалността в България..... въпреки, че в Европа цифрите са доста по-различни и то нагоре.

Отговори


Гост

#83 Re: Re:

2016-08-25 12:42:13

#81: Артемида - Re:  

 Добре звучи, но като ще раздаваме заплати защо да не им сложим поне по една нула отзад?! То тук поне това лесно ще стане.

А що се отнася до "големите доктори" или Doctor of Science - навсякаде по света това е най-уважаваната научна степен! Не е плод на "съветската ситема" (не звучи добре когато някой се изказва неподготвен). Научните светила от този мащаб в България вече са на изчезване - броят им вече е под 1000! Степента е напълно неглижирана. Професор се стана и без да си постигнал абсолютно нещо в науката, с обикновена ОБРАЗОВАТЕЛНА степен "Доктор".  Така че е нормално да бъдат стимулирани тези признати навсякъде по света учени (За "ДОКТОР НА НАУКИТЕ" се изискват трърде много доказателства, че учените по света са оценили твоите научни постижения). Разбира се притежанието на ОНС Доктор трябва да бъде добре заплатено, примерно поне с + 1 минимална заплата върху основната, но пък, в този ред на мисли, добавката при НС Доктор трябва да бъде поне с + 2,5-3 минимални заплати върху основната. В противен случай няма да останат в Бг. специалисти, които да обучават младите докторанти, или още по-лошо - докторантите ще бъдат обучавани и ръководени от "специалисти" с магистърска или дори без магистърска степен! И наистина от таки докторанти полза държавата и обществото ни не биха имали (в много от изказаните до тук мнения точно това се маркира).