Подписка за размера на възнаграждението за степента „доктор“

Quoted post


Гост

#59

2016-08-20 14:42

Позачуден ти много бързо ги оправяш нещата:) Аз пък имам познат, който е на високо място в академията и заплатата му е доста под 1000 лв на мес. И той ли трябва да си търси допълнителна работа? На запад същите длъжности обезпечават научна работа, а не да се чуди човек откъде допълнително да свърже двата края:( Науката в България е пълна трагедия и това е факт.  Шефката на познатото момче, която работи на пълно работно време и има голям доктор получава 700 лв на мес. И тя ли да пробва фалшивите реклами по инета?

 

Учителите са тези, които подготвят учените и добрите граждани на света, както се вижда от последните новини от научни олимпиади..Колко златни, сребърни медали донесоха учениците им:) Или, според вас, те да живеят като просяци..А що се отнася за изкарване на пари с компютри сигурно сте чели 1000 фалшиви обяви по инет как са били станали милионери:)))вадейки по 1000-5000$ на ден от работа с комс. Ние сме в този бизнес и мн добре знаем как стоят нещата. Но все пак щом ти изкарваш така добре, би ли ни казал къде точно е това, за да посъветваме нашия познат, който е добре с компютрите:) мерси:!!!

Отговори


Гост

#61 позачуден

2016-08-21 15:07:41

#59: -  

Тук не е правилното място да продължаваме подобен разговор. Нещата са много сложни и изискват задълбочен коментар... Дали в България въобще има "наука" в пълния смисъл на думата? Ако изведнъж България изчезне, световната научна общност въобще няма да го забележи, бъди сигурен. За да се прави наука, трябват и по-високи заплати за учените, но и много други неща, които също струват пари: ново и модерно оборудване, задоволително платен и достатъчно многоброен обслужващ персонал, пари за квалификационни курсове, семинари, конференции и т. н., подходящи консумативи в голямо количество за провеждане на експерименти и т. н. Много неща, които липсват. За какъв чеп да плащаш много висока заплата на някой, който по цял ден уж се занимава в някаква лаборатория, а като резултат се получава едно голямо нищо...

Учителите, пак повтарям, нямат нищо общо с докторската степен. Голяма част от по-младите учители са полуграмотни. Тези от тях, които са наистина качествени, трябва да се поощряват - спор няма, но това пак не е свързано с тази петиция.

Изкарвам пари като решавам технически проблеми на различни фирми или лица. Предприятията понякога опират до проблеми, които техните собствени кадри не могат да решат или не се чувстват уверени да го направят - просто те са малко встрани от обичайните им занимания. Аз работя основно с български фирми, които от своя страна често работят с чужбина. Виждал съм и сайтове, където се възлагат подобни задачи на желаещи срещу заплащане, но засега съм достатъчно ангажиран и нямам финансови проблеми, за да ги разучавам. По този начин прилагам практически своите знания - може да не свърша нищо особено за истинската наука, но поне върша нещо полезно. Ако някой се чувства голям специалист в някаква област, би трябвало да се докаже и по подобен практически начин, най-малкото изпитваш някакво удовлетворение. И научаваш някои неща, които ги няма непременно в книгите. Естествено, аз се занимавам с технически науки, ако се занимавах с хуманитарни, нямаше да мога да ги правя тези неща. Но, сигурно и там има как да се реализираш допълнително в свободното си време, като горе-долу се занимаваш с близки за теб неща.