Подписка за размера на възнаграждението за степента „доктор“


Гост

#51

2016-08-18 15:50

Работата на научния работник в България и по специално, на работещите в системата на ССА, винаги е неглижирана и никога не е имала приоритет. Заплатите са изключително ниски (без промяна от 2008 г.), а така наречените "докторски", са в рязък дисонанс с тези във ВУЗ-овете. Това отблъсква младите кадри, които би трябвало да творят наука. Конкурсите за докторанти се провалят, а тези, които все пак защитят докторантура, започват да си търсят по-високо платена работа. Ако не се осигурят средства и консумативи за изследвания, ако не се увеличат рязко заплатите на научните работници, както и допълнителните възнаграждения за научна степен (гл. асистент, доцент, професор), селскостопанската наука ще продължава да губи кадри и научни приоритети, необходими за България!

Гост

#52

2016-08-19 06:10

Neobrazovania narod po- lesno se manipulira, ograbva i upravlqva.
дн

#53

2016-08-19 08:26

 Добавката в БАН за тази степен е  100 лева, докато в повечето ВУЗ - 250 лв., а в някои вероятно и повече, при това и за основните заплати важи същото съотношение.

Вдигането и до минималната заплата -  при запазване на сегашната (и планирана да остане същата за следващите 3  години)  държавна субсидия за БАН, означава фалит на академията, тя и сега с огромен труд плаща минималните заплати. А това е институцията, все още произвеждаща около 60% от научната продукция на страната. 

 Добавката  трябва да бъде унифицирана, еднаква за всички, както впрочем и основните заплати за различните академични длъжности.  

Но  при  условие, че постиженията за дадена степен  отговарят на единни национални критерии. Ерго, първо трябва да бъде отменен игнатовският ЗРАС.

 

позачуден

#54 Подкрепих искането, но...

2016-08-19 10:39

Аз имам степен и съм лично заинтересуван, макар че, нямам финансови проблеми и дори ми остават излишни пари, по ок. 400-500 лв. на месец. Няма какво да се лъжем, било във ВУЗ или БАН, ученият разполага с много свободно време и (ако е достатъчно находчив) не е трудно да го превърне в пари. Дори чрез научни занимания. От друга страна, сега твърде лесно се придобива докторска степен, изискванията (особено във ВУЗ) са направо смешни - някъде защитават с 4-5 публикации на български. Кореспондирал съм с някои доктори и понякога ми е трудно да разбера дори какво ми пишат на електронната поща. Също така, аз си мисля, че в момента поне донякъде с наука тръгват да се занимават хора, които просто имат желание и парите не са основен фактор за тях. Ако се увеличат твърде много възнагражденията, ще бъдат привлечени тъпи, но пробивни хора. Както казах, има си начини да се реализира допълнителен доход... Оскъдицата и спънките поне при мен бяха мощен стимулатор за развитие. Сега доста съм залинял... С една дума, нека се вдигнат докторските, но и рязко да се повишат изискванията за придобиване на степен!

 


Гост

#55

2016-08-19 17:32

''Както казах, има си начини да се реализира допълнителен доход'' Да, за някои с мн свободно време може и да има, но как да си ''вдигне ''доходите напр. човек, работещ в бан по 8 часа. Нашо близко момче работи в една от биохми лабс за 340-350 лв чисти на мес и работи по осем часа на ден. Понякога, зависи от изследването/експериментите, стои до късно.

 

Същото чухме и за учителите, които са със заплати 400-500 лв. Но тези учители са постоянно в уще, преподават, имат извънкласни задължаения и други, които даже не се заплащат. Освен това имат работа и в къщи както всичко знаем, проверки на дом, класни, контролни, подготовки на уроците за следващия ден и пр. Та къде да се намери свободно време. Да, наша позната начална учителка с ниска заплата и две деца, работи лятото в чужбина по ресторанти, сел.стоп и пр . И това ли е предложението на позачуден за допълнителен доход за оцеляване:)??? Вдигане на заплатите в образованието и то веднага..Има пари, кунева пак била изхарчила 2 млн лв за лепило, кламери, скочове, писалки и моливчета:) За други 2 млн лв. изобщо не разбрала къде потънали/изчезнали..


Гост

#56

2016-08-19 17:42

Подписах петицията, защото тя изразява мнението на научната и преподавателската общност, както и мизерното й положение към настоящия момент.
Ето защо управляващите трябва да положат всички усилия да
направят необходимото за увеличаването на докторските възнаграждения.
позачуден

#57 Re:

2016-08-20 06:39

#55: -  

Силно се съмнявам, че Вашият познат работи на пълни 8 часа в БАН. Имам близък поглед върху ситуацията там. Дори да се мотае 8 часа из лабораториите, той със сигурност не е постоянно ангажиран. Един компютър с Интернет - това е достатъчно за вадене на пари (на мен е). В цял свят има хора, които имат проблеми и задачи за решаване, след като някой има претенции за учен, би трябвало да може да се справи с част от тях - срещу заплащане. Голяма част от апаратурата няма нужда от постоянен контрол - докато тече някакъв процес, той спокойно може да седне да поработи малко. Щом взима толкова малко пари, той със сигурност няма докторска степен. Ако се опитва да придобие, за мен е признак на тежък идиотизъм, че работи в БАН за толкова малко пари. Човек или прави редовна докторантура (със стипендия), или задочна, докато работи нещо що-годе доходно.

Учителите няма да ги коментирам, те не са учени. Докторските степени са повече във фирмите, отколкото в училищата. Тяхното си е редовна работа като всяка друга, те въобще нямат отношение към предлаганата промяна в подписката (почти). Обаче, сигурен съм, че и те имат повечко свободно време, макар и не колкото учен от БАН или ВУЗ.


Гост

#58

2016-08-20 08:48

За достойнството на българския учен и преподавател.

Гост

#59

2016-08-20 14:42

Позачуден ти много бързо ги оправяш нещата:) Аз пък имам познат, който е на високо място в академията и заплатата му е доста под 1000 лв на мес. И той ли трябва да си търси допълнителна работа? На запад същите длъжности обезпечават научна работа, а не да се чуди човек откъде допълнително да свърже двата края:( Науката в България е пълна трагедия и това е факт.  Шефката на познатото момче, която работи на пълно работно време и има голям доктор получава 700 лв на мес. И тя ли да пробва фалшивите реклами по инета?

 

Учителите са тези, които подготвят учените и добрите граждани на света, както се вижда от последните новини от научни олимпиади..Колко златни, сребърни медали донесоха учениците им:) Или, според вас, те да живеят като просяци..А що се отнася за изкарване на пари с компютри сигурно сте чели 1000 фалшиви обяви по инет как са били станали милионери:)))вадейки по 1000-5000$ на ден от работа с комс. Ние сме в този бизнес и мн добре знаем как стоят нещата. Но все пак щом ти изкарваш така добре, би ли ни казал къде точно е това, за да посъветваме нашия познат, който е добре с компютрите:) мерси:!!!


Гост

#60

2016-08-20 17:15

За медал на олимпиада победителите ни получават по 195 лв. Не се разбра дали учителите им получават нещо, все пак това е много допълнително време, което те губят при подготовката на бъдещите шампиони, вместо да изкарат некой лев настрана, с втора или трета работа:) А ако имат семейства, деца или имат здравословни проблеми??? 


Гост

#61 позачуден

2016-08-21 15:07

#59: -  

Тук не е правилното място да продължаваме подобен разговор. Нещата са много сложни и изискват задълбочен коментар... Дали в България въобще има "наука" в пълния смисъл на думата? Ако изведнъж България изчезне, световната научна общност въобще няма да го забележи, бъди сигурен. За да се прави наука, трябват и по-високи заплати за учените, но и много други неща, които също струват пари: ново и модерно оборудване, задоволително платен и достатъчно многоброен обслужващ персонал, пари за квалификационни курсове, семинари, конференции и т. н., подходящи консумативи в голямо количество за провеждане на експерименти и т. н. Много неща, които липсват. За какъв чеп да плащаш много висока заплата на някой, който по цял ден уж се занимава в някаква лаборатория, а като резултат се получава едно голямо нищо...

Учителите, пак повтарям, нямат нищо общо с докторската степен. Голяма част от по-младите учители са полуграмотни. Тези от тях, които са наистина качествени, трябва да се поощряват - спор няма, но това пак не е свързано с тази петиция.

Изкарвам пари като решавам технически проблеми на различни фирми или лица. Предприятията понякога опират до проблеми, които техните собствени кадри не могат да решат или не се чувстват уверени да го направят - просто те са малко встрани от обичайните им занимания. Аз работя основно с български фирми, които от своя страна често работят с чужбина. Виждал съм и сайтове, където се възлагат подобни задачи на желаещи срещу заплащане, но засега съм достатъчно ангажиран и нямам финансови проблеми, за да ги разучавам. По този начин прилагам практически своите знания - може да не свърша нищо особено за истинската наука, но поне върша нещо полезно. Ако някой се чувства голям специалист в някаква област, би трябвало да се докаже и по подобен практически начин, най-малкото изпитваш някакво удовлетворение. И научаваш някои неща, които ги няма непременно в книгите. Естествено, аз се занимавам с технически науки, ако се занимавах с хуманитарни, нямаше да мога да ги правя тези неща. Но, сигурно и там има как да се реализираш допълнително в свободното си време, като горе-долу се занимаваш с близки за теб неща.

инж. Иван Михайлов

#62 Re:

2016-08-21 15:31

#60: -  

За олимпийци, шампиони и други. Това е чист спорт, заради самият спорт и за съжаление - тези шампиони са абсолютно безполезни и за бизнеса и за истинските научни проекти.

Както и хората, които се състезават да помнят голям брой числа, или пък да пресмятат за секунди дните за произволни  календарни дати, и още и още ... всичко е за спорта, за шоуто и за забавление без реална практическа полза.

НЕ подкрепям петицията, която НЕ решава проблемите. Смехотворна и жалка за допълнителни добавки за социално подпомагане на хора, които да продължават да правят нищо.

ПОНАЧАЛО в нашата държава трябва да се премахне като понятие минимална работна заплата.

Автора на петицията г-жата си търси допълнителни средства да бълва голям брой доктори, които са със псевдо знания и умения нито за бизнеса нито за науката.

Само с липса на пари могат да бъдат накарани или да напуснат или да започнат работа хората, които са свикнали нищо да не правят.

Да не говорим един докторант колко много хора изхранва и колко много средства струва на държавата след което да бъде абсолютно безполезен.

Д-р. инж. маг. Никой Никойски

#63

2016-08-21 19:38

Един виц:

Говорят си двойка: млад доктор (PhD) (работещ на 3 места, включително в БАН и като учител) и млада докторантка:

-Какво? Скъпо ти е да се обаждаш по GSM?!?!? Защото струва 8 пъти повече от колкото ти плащат за  времето на разговора?!?!?!  Занеш ли, между нас нищо няма да се получи! Ти ще ме свикнеш на мизерия! На едно малдо семейство му трябват минимум 2000 лева, които мъжът трябва да изкарва докато жената е бременна... - Казала младата докторантка, обърнала се и си тръгнала.

Младият доктор се зачудил какво да прави. На 4-та работа ли да се хване или просто да вземе и да се гръмне.

Докато се чудел времето на живота минало и той си останал сам, без семейство и без поколение....

Да живее Науката!


Гост

#64

2016-08-21 20:04

До 63:) без поколението на младия учен циганетата, които се раждат в изобилие, ще се за занимават с хмммм Наука:))) Нема лошо:)


Гост

#65 Re:

2016-08-21 20:28

 до #64 : А иначе поколението на младия учен ще тършува из кофите за буклук заедно с циганетата които се раждат в изобилие. Нема лошо! Действай! Защото сегашното потомство ще бъде малцинство сред циганетата. То дори сега е малцинство вече. Нема лошо! Важното е демокрация да има. :)))

 

 

 


Гост

#66

2016-08-21 20:43

до 65:) Та ние нал;и затова се борим и гласуваме, за да може поколенията на младите учени да не тършуват по кофите за боклук, а да живеят достойно както техните дядовци и баби преди 89 г. И тогава заплатите не бяха високи, знаем от личен опит, но се живееше с тях, за разлика от сега....350 лв хахаха едни обувки са 300 лв, карта за транспорт 60 лв..наеза жилище/стая е 200-500 лв. Тогава беше 30 - 40 лв. и много други неща. Успех на петицията, защото се чуват и други лоши неща  - тенденция за постепенно закриване на бан и концентрация на науката предимно в университетите, както било в сащ и канада...


Гост

#67

2016-08-21 22:25

Значи шампионите ни от Олимпиадите по математика, физика, информатика, химия и пр.  са абсолютно безполезни и даже 195 лв са им много, а олимпийските шампиони по разните видове спорт са изключително полезни и  държавата им плаща --- 250 хил лв + разни други бонуси:)))


Гост

#68

2016-08-22 08:41

От уважение към труда на учените и за тяхното самочувствие. И за да запазим нашите учени за нас у нас.
Емил Фотев

#69 Re:

2016-08-22 10:07

#67: -  

Остро критично, но много на място и точно казано за шампионите от олимпиадите това си е чист спорт заради самият спорт и би трябвало да се подкрепя финансово и води изцяло към спортната академия в която има достатъчно много пари и се подкрепя и от хазартните игри на спортния тотализатор.

Относно петицията съжалявам, но не мога да я подкрепя.

Защото не виждам нищо да се случи от просто наливане на пари или вода в кофа с дупки.

Трябват реални реформи да се направят както в университетите така и в БАН.

За огромния брой университети - трябват спешни мерки по съкращаване и закриване оставяйки само най-качествените.

Нивото и качеството на образованието трябва да се вдигне както и учебните такси.

Бизнеса се нуждае от това, че хората трябва да свикват да работят и работа за която не трябва никакво университетско образование.

В днешно време е пълно с прадавачки по моловете със степени бакалавър, маагистър и доктор от УНСС.  За какво са им тези тапии и хартийки?

 


Гост

#70

2016-08-22 13:06

до "умника" 69:

"Няма да наливаме пари в нереформиран сектор"  - е ефемизмът, който се използва от унищожителите на България и българския народ , когато искат да кажат: "Първо ще ти отрежем главата, а чак след това ще видим дали ще ти дадем пари" .

Поне малко срам имай Емиле!

А всъщност ако нещо в науката невърви, то не е заради лоща организация (която се нуждае от реформа) ,а именно заради липса на пари.


Гост

#71

2016-08-22 14:14

И аз съм съгласна с номер 67. Нямам нищо против спорта, но нека, като се дава на едните да се погрижим даваме и за другите. И като си помислим само, че сме 21 век, век на информатиката, науката, хай технолоджи а пак си оставаме на нивото на 19 вк:( Мускулите на краката са по-важни от мъзъка в главата..Ако не беше мозъка и до този момент щяхме да сме на ниво кейв мен/пещерен човек, разчитайки на краката и мускулите си..Не съм против спорта, но съвсем не съм и против наука, култура ДУХ. Тук не е мястото да говорим, но отношението към хората на изкуството е също така враждебно..Имам няколко приятели художници, прекрасни художници,,знам как живеят..Верно времената са трудни и хората нямат пари да купуват и красиви картини, но все пак..или изкуството не служи на бизнеса. Това много ми прилича на изказването на краско пишман-мин на спорта - ''от всичко можем да правим пари, разбирай спорт. Нещата не вървят към добро ..

Бъдеще за България

#72 Re:

2016-08-23 07:25

#14: Blq- blq -  

Подобни коментари са причината за състоянието на цялата ни държава! Внедряване на каквото и да е и статии с импакт фактор са възможни само след солидно финансиране. Пълното неразбиране на проблема, комбинирано с насажданото от медиите разделение на народа и внедряването на омраза към интелигенцията, водят до всички явления, които се наблюдават в държавата ни - държава с финансиране на силови структури и без никаква сигурност и зачитане на закона. Замислете се преди да коментирате с омраза, дали исканите средства не са за добро, при положение, че това все пак са хора, решили да останат в България.


Гост

#73

2016-08-23 18:01

Подписах, защото мисля, че интелектуалният труд заслужава възнаграждение, което да съответства на социалния статус. Не може науката да бъде ниско платена, не може, повярвайте.

Гост

#74

2016-08-23 22:51

''Не може науката да бъде ниско платена, не може, повярвайте.''  За огромно съжаление МОЖЕ:( И това се вижда/практикува в България, може и в някоя друга африканска страна..Какво се цели с унизителното ниско заплащане на хората на духа и интелектуалния труд? Особено тези, които по много съображения и причини не могат да изкарват парички от  интернета (съгласен съм с колегите тук, че трябва да се внимава с този бизнес, защото има фалшименти големи) или друга работа в България или чужбина? Не само това, но и всички видове награди,отличия, които те получават са на много по-ниска монетарна стойност сравнени с други професии.. 


Гост

#75

2016-08-24 08:34

Идеята като че ли е добра, но не е пълна - в България има и друга научна степен "Доктор на науките", за която нищо не се споменава. Докторите на науките в тази държава са изявени учени, популярни по целия свят; те са лицето на нашата наука на квалитетните световно признати научни форуми. Това са специалисти, търсени и като изследователи и като преподаватели в най-престижните университети и изследователски институти. Възможностите за тяхната реализация навсякъде по света, са огромни. За да останат тук, в България, трябва да бъдат достатъчно мотивирани (и морално и финансово).
Освен това в момента "Доктор" е научно-образователна степен, което принизява нейната значимост. Някога, степента к.т.н. беше научна степен и ценността й беше по-висока.