Да спасим чинарите на Силистра

Quoted post


Гост

#72 Re: Re:

2016-03-21 15:25

#59: - Re:  

 Има много сериозни аргументи относно замяната на чинарите с друг дървесен вид - Acer platanoides  –  шестил. Чинарът е с хоризонтални мощни корени, които са избили на повърхността (погледнете тротоарите, бордюрите и уличното платно на Симеон Велики), докато шестилът е с вертикални корени, по-нисък от чинара - достига около 25-30 м срещу 50 на чинара.Шестилът е много подобен на чинара като корона и като листа. Защо не попитате хората, които живеят в съседните сгради, как се чувстват. Ако чинарите останат общината ще трябва всяка година да харчи хиляди левове за възстановяване на новите тротоари и улично платно - а тези пари откъде ще се вземат. Много емоционално се пише "Да спасим чинарите" без да се обяснява, че става въпрос за тяхната замяна, а не за поголовното им премахване изобщо.

 

 

Отговори

memsic

#81 Re: Re: Re:

2016-03-28 23:32:58

#72: - Re: Re:  

 Това че повреждат тротораите изобщо не е вярно.Повдигнати са само бордюрите на места и то защото няма място за стеблото, което буквално прелива на места върху бордюра. Асфалтова настилка не е мръднала толкова години,но сега е зле след разкопаването по новата канализация. Тротоарите са разбити  и хлътнали поради многобройните разкопавания и лошото монтиране на тротоара след това, на места е повдигнат заради липсата на разширителни фуги и лошата практика да се налива цимент във фугите. Дърветат имат нужда само от малко пространство, да се повдигне около тях... абе всъщност много добре знаят какво трябва да направят, но се правят на ударени и загрижени за тротоарите след време :) .

memsic

#82 Re: Re: Re:

2016-03-28 23:43:23

#72: - Re: Re:  

 И между другото живея в една от сградите и мога да ви кажа, че първите които ще излязат пред багерите, ако се появят сме НИЕ ! Не сме и Емоционални, ОТГОВОРНИ СМЕ спрямо Нашия град и апетитите на някои мастити общински служители със стичащи се за комисионна лиги.