Подписка на учените, служителите и докторантите от БАН

Quoted post


Гост

#116

2016-02-13 19:53

Постановлението на Сергей Станишев на практика вкара корупцията в академията през главния вход, академиците и член-кореспондентите бяха купени от властта по един безобразен начин, те с удоволствие се продадоха. Пред БАН има два проблема- повиши се минималната заплата в страната; академиците и чл-коровете поскъпват. Протести за повече пари е излишно да се правят, защото бюджетът за 2016 вече приет, а когато беше времето да се прави протест Воденичаров реши да става кандидат-президент и ни довлече вселенския патриарх. При всички положения дори и протестът да беше проведен, шансовете му за успех биха били минимални, защото се съмнявам, че всички парични течове в академията са запушени и се съмнявам, че в МОН и МФ не знаят това.  Така че, в академията трябва да бъде направен одит кой какви пари взема и дали те съответвстват на щата, който заема, кой е трябвало отдавна да бъде пенсиониран? Къде са излишните разходи, например- защо трябва да си отварям прозореца в стаята защото парното е безумно горещо, защо парното работи на макс през уикенда? Рентата на академици/чл.кор.-ове НЕ трябва да бъде плащана от бюджета на академията!  На академията й трябват пари да работи, а не да осигурява щастливи старини на едни хора, чиято работа е да си стоят по къщите и да си гледат здравето. Парите за тях да бъдат поискани от МОН или МФ. Ако мнистерствата се опъват, академиците да ходят да си протестират, но не дърпат тези пари от субсидията на БАН. 

Отговори

Скакалец

#117 Re:

2016-02-13 20:19:42

#116: -  

Доживях да видя един дълбоко смислен анализ, с хубави предложения! Благодарности!

Постановлението е точно този морков, заради който се държат в шах десетки професори (и директори)! При това хора с престиж, с постижения, както и тези без такива, естествено! Всички готови за следващия тур на избори в САЧК! И с одита съм съгласен! Ама напълно! Вие, например, не сте ли се питали къде отиват наемите на имотите, които не са на някой от институтите, ами просто... са на БАН? Одит трябва, при това външен.

А сега дали ще успеем да стигнем и до извод как мъдро да действаме, в конкретната ситуация:

- референдум за отмяна на Постановлението? или искане пожизнените възнаграждения да бъдат давани от бюджета на МФ? Или от същото перо, от което дават награди на заслужили дейци на културата и изкуството?

- кой и как да поиска одита? И от кого?

И къде изчезнаха ония революционери, дето помпаха мускули преди седмица и искаха едно друго пето? Те може пък да са съгласни да влязат в историята! Най-сетне с действия, не само с думи!