Подписка на учените, служителите и докторантите от БАН

Quoted post

пред пенсия

#33

2016-02-07 00:06

Драга Блага,

Насочването на тази петиция към ОС на БАН буди у мен недоумение. Преди всичко, аз зная кои са нашите преставители в ОС и да, един от тях редовно и подробно ни осведомява писмено за заседанията на ОС. Затова недоумявам - защо мислите, че ОС не е наясно с проблема за ниските заплати и възникващите парадокси с новата минимална заплата? Достатъчно е да прочетете няколко протокола, въпреки че в тях не са отразени изказванията и разискванията. Друг е въпросът, че в сегашния си състав, обусловен от Устава на БАН, ОС не е в състояние да вземе каквито и да е наистина сериозни решения. При положение чи в ОС участват Председателят на БАН и неговите заместници, и директорите на институтите, които се назначават със заповед на Преседателя, не може да се очакват ОС да наложи на ръководството на БАН кардинални изменения в поведението му. Кагато преди няколко години се обсъждаше Устава на БАН, предложихме законодателната власт в БАН - ОС, да се отдели от изпълнителната, т.е. Рководството на БАН и директорите да не влизат по право като членове на ОС, но това не се прие.

Напълно съм съгласна с #30 и проф. Караманов. Не пенсиите на академиците са единствен източник на резерви. Администрацията на ЦУ не само получава най-големи заплати, но и прави много разходи за свои цели, които иначе могат да отидат по институти. Вижте само как се употребяват парите от наеми! Що се отнася до САЧК - наистина, не може да се оценяват така на едро. Колегата млад учен вероятно работи от скоро, но аз познавам няколко от академиците и чл. кор-ите - измежду тях има и много достойни учени, и такива, които със зъби и нокти (разбирай с връзки, интриги и подкупи) са станали академици и чл. кор-и. Повечето от тези, които са станали членове на САЧК преди постановлението от 2008г, вероятно са наистина учени, но доста от тези след постановлението се бореха предимно за пенсия, а по-младите и за власт. Не съм убедена, че спирането на пенсиите на САЧК по решение на останалите работещи в БАН е правилно решение. По-добре САЧК сами да се откажат или намалят пенсиите си, а недоумявам защо да ни ги изплаща напр. МОН направо от бюджета си, нали това е гордостта на републиканската наука и култура, не само на БАН.

38 години работя в БАН, преживях и съкращения, и "риформи" и демонстрации и петиции и не виждам какво може да направим, така че да вразумим управляващите, на всички управлявали до сега очевидно наука не им трябва (ами нищо не припечелват от нея от комисионни, надзорни съвети и т.н.). Бих се пенсионирала с удоволствие след няколко месеца, въпреки че преди две години пенсията ми се изчисляваше на 380 лв. Но кой ще дойде да завърши работата по международните проекти и да наследи тематиката, развивана 30 години с международен успех и признание?

Отговори


Гост

#35 Re:

2016-02-07 10:36:35

#33: пред пенсия -  

 Млако пояснение - директорите на ПНЗ не влизат по право в ОС - представителите на звената с е избират от техните Общи събрания. Да, в сегашното ОС-БАН има доста "шушумиги", има и директори, част от които се борят постоянно за правата на служителите си