Подписка на учените, служителите и докторантите от БАН

Quoted post


Гост

#24 Re: Re: Re: академиците - вън !

2016-02-06 18:27

#21: стар учен - Re: Re: академиците - вън ! 

 Не сте ме разбрали, не съм защитник на тези несъобразени с жалките заплати на учените в БАН пенсионни добавки (при това, добавките към заплатите на работещите в БАН академици са съвсем скромни). Ако въобще ги има, би трябвало да са обвързани със средната заплата  в БАН, най-малкото, за да има стимул да се бори и САЧК за достойно финансиране на академията.

Но и не съм убеден, че това е главният проблем на академията.

Реагирах най-вече заради  махленския безпадонен текст на младия колега, лъжите, които е изсипал, без да си направи труда да направи елементарна справка  и приказките на ангро за целия състав на САЧК, сред  членовете на което има не малко учени  на световно ниво. Не може хем да апелираш трудът на учените  да е заплатен според качеството на научния  им принос , а в същото време да обявяваш  за "незаслужили плюскачи" всеки с по-високо от твоето заплащане.

Отговори

стар учен

#26 Re: Re: Re: Re: академиците - вън !

2016-02-06 20:28:09

#24: - Re: Re: Re: академиците - вън ! 

 Разбира се, 2 милиона не решават проблемите, но все се тръгва отнякъде. Въпроса с академиците даже е повече морален, и чак след това финансов. Но пак казвам, защо да не почнем от него? Всичко зависи и от гледната точка – например сега ако не се лъжа 2 милиона лева от МОН са предвидени за едногодишни проекти за млади учени от БАН, като всеки проект е от 10000 лева, и до 80% от парите са за заплати на младия учен и ръководителя му. Това означава че 200 млади учени, и съответно 200 от техните ръководители ще получават по около 200 лева допълнително към заплатите си в продължение на 1 година. Това не е малко! А представете си че има още 2 милиона за такива проекти? И като имате предвид че със статут на млади учени в БАН са общо около 500 души? Това което е малко за едни, е спасително за други. Не е трудно, няма да унижим академиците, те и досега са получавали парите си, титлите им ще си останат като почетни такива, но няма да получават пари и власт заради самите титли. Те са длъжни да направят тази жертва не само защото Академията е в такова положение, но и за собствения им имидж. Естествено тези от тях които не са пенсионери, ще са в пълното си право да заемат всички постове които биха могли според хабилитацията си и т.н. и т.н. Просто не мога да приема че научните степени и звания важат за всички, но някои които са избрани с почетна титла по различен от останалите начин са нещо повече от другите хабилитирани (академици и член кореспонденти не се избират от стандартно жури или научни съвети и по достигнати ясни наукометрични показатели, както е за всички други научни степени и звания). Тоест избора за тези две титли е много по-субективен, хората се дразнят от това с право.
Дължим всичко това на тези които остават след нас уверявам ви, не им се сърдете на острия език на младите, те просто са обезверени и отчаяни. Надявам се това да стигне и до ушите на академиците и някой от тях лично предложи и прокара тези промени, което би ги издигнало в очите не само на младите, но и на останалите учени в БАН. Една такава постъпка със сигурност ще издигне и имиджа на БАН за външния свят (да не забравяме че за всички нас стандартно и обидно говорят, че сме бански старци или феодали, без да ни различават).