Подписка на учените, служителите и докторантите от БАН

Quoted post

стар учен

#21 Re: Re: академиците - вън !

2016-02-06 17:03

#19: - Re: академиците - вън ! 

 Както се предполагаше, обади се и защитата на академиците. Не е чак толкова важно дали общата сума която е обявил #10 е вярна, става въпрос за милиони, и става въпрос за принципи. Та дори да е само 2 милиона според отчета от 2014 г. - това е повече от бюджетната годишна издръжка на един голям природен институт, да речем. И като прочетете изказването на #10, той не слага всички, а повечето академици под общ знаменател. Разбира се че има изключения, за които вие давате пример, аз също мога да ви посоча даже двама работещи академици, които познавам. Да, за тях може да се каже че са си заслужили титлите. Но те са изключения. Въпросният академик Александър Петров очевидно също е от изключенията, но той е спечелил този проект вероятно чрез собствените си възможности и собствения си ум, а това по никакъв начин не оправдава поведението на мнозинството от академиците. Нима може да се „откупи“ поведението и пенсиите на мнозинството от останалите с тези 4 милиона?? Да се говори за наукометрия и годишна продукция на САЧК също не е много точно – обикновено академиците биват включвани в статии автоматично от подвластните им (смеят ли да не ги включат?), и е трудно да се проследи доколко те реално са участвали в дадена публикация. Освен това, в БАН има простосмъртни хора с проекти от подобна многомилионна величина, които никак не напират да са академици и член кореспонденти. И изобщо замислете се, не се сещам другаде по света тази титла да е платена, дори символично платена. Членовете на Кралското дружество даже плащат немалка редовна такса за да са такива, с което доказват че могат да допринасят финансово към дружеството, а не обратното – дружеството да ги издържа. Отделно от това поведението на повечето академици през годините е довело до въпросното компрометиране на титлата. И е ужасно неуместно да се внася политика и политици директно и поименно, в неща които засягат собствената ни къща, и то при положение че никой от нас няма влияние върху политиците. И ако със споменаване на името на политик намеквате че властта се меси в нашите работи в наша вреда – да, безспорно го прави, но пък нали академиците са важни и влиятелни, защо не блокират такава намеса? Те са тези които претендират, че общуват с боговете.
Единственото възможно принципно решение е, титлите академик и член кореспондент да останат изцяло почетни (както е например доктор хонорис кауза в университетите) – без никакви привилегии, следпенсионно участие в управлението на БАН и финансови добавки. Който умее да печели проекти да си работи по тях независимо от титлите си, и да си получава оттам парите. Който не прави нищо да си седи вкащи и да получава пенсията от НОИ на общо основание, както всеки простосмъртен пенсионер в БАН.
Това е задължително предварително условие за да тръгнем напред в посока НОРМАЛЕН ЕВРОПЕЙСКИ НАУЧЕН ЦЕНТЪР! Ако не го направим от гордост, егоизъм или злоба е ясно – оставаме си съветска академия на науките, където винаги има някой който е по-по-най- и се меси къде явно, къде задкулисно.

Отговори


Гост

#24 Re: Re: Re: академиците - вън !

2016-02-06 18:27:03

#21: стар учен - Re: Re: академиците - вън ! 

 Не сте ме разбрали, не съм защитник на тези несъобразени с жалките заплати на учените в БАН пенсионни добавки (при това, добавките към заплатите на работещите в БАН академици са съвсем скромни). Ако въобще ги има, би трябвало да са обвързани със средната заплата  в БАН, най-малкото, за да има стимул да се бори и САЧК за достойно финансиране на академията.

Но и не съм убеден, че това е главният проблем на академията.

Реагирах най-вече заради  махленския безпадонен текст на младия колега, лъжите, които е изсипал, без да си направи труда да направи елементарна справка  и приказките на ангро за целия състав на САЧК, сред  членовете на което има не малко учени  на световно ниво. Не може хем да апелираш трудът на учените  да е заплатен според качеството на научния  им принос , а в същото време да обявяваш  за "незаслужили плюскачи" всеки с по-високо от твоето заплащане.