Къщата на Драгоман 44 - културен паметник на Варна

Quoted post


Гост

#16 Re: Re: Re:

2014-04-02 17:35

#15: - Re: Re:

Свободен сте да пишете тук всичко, което според Вас широката общественост трябва да знае, за да има по-адекватно мнение. Хората знаят това, което виждат: къщата, покрай която минават; първия етаж, в който някои са влизали; снимките. Съжаляваме, че тази къща е бреме за Вас и не се съмнявам, че никой тук не би искал да Ви навреди лично. Разбира се, че нещата не са черно-бели. Затова е редно да се повдигне въпроса за вписване на къщата като паметник на културата, след което експретите да дадат мнение дали тя заслужава да е паметник или не и съответно - дали и как трябва да бъде съхранена.

Отговори


Гост

#17 Re: Re: Re: Re:

2014-04-02 18:11:37

#16: - Re: Re: Re:

Драга госпожо,

Гражданската ви позиция е достойна за високо уважение. Експертите до които се допитвате (НИНКН) вече са се произнесли със становище преди няколко години по темата - въпросната сграда няма статут на паметник.


Гост

#18 Re: Re: Re: Re:

2014-04-03 06:49:22

#16: - Re: Re: Re:

Така, искам само да отбележа че е абсурдно да не се потърси информация от собствениците на къщата, преди да се публикува абсолютно невярна информация в мрежата, и хората да си създадат невярна представа. Това какво разказват озлобени наематели, които трябва да се изнесат, и това което ще ви кажат собствениците, се сещате че е много различно.

Без да засяга никого наистина, ето малко информация - долният етаж на къщатата е повече от 100 годишен наистина, през 1919 семейството адвокати я купува от семейство доктори. През 1944 не е била отчуждена от никого, това са пълни лъжи! През 1954 таванското помещение се купува с право на строеж от семейството на изявен варненски доктор, и се издига втори етаж, който наистина не е с височината на долния, но никога не е бил оформен като това което се вижда на снимките по сайтовете от долния, с вестибюл, високи тавани и тн. Разположението на стаите е много различно.

Сградата не е паметник, руши се и си е изживяла времето. Това което виждате на фасадата не може да Ви каже нищо за проблемите които имат собствениците реално с тази стара къща. Това което говорят хора, които си мислят че знаят нещо, дочуто от кварталните клюкарки или от друг "сигурен" източник, няма нищо общо с истината.

А това че се публикува невярна информация като истина и се промива общественото мнение в дадена посока, за съжаление, е типично по булгарски.