Къщата на Драгоман 44 - културен паметник на Варна

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Къщата на Драгоман 44 - културен паметник на Варна


Гост

#1

2014-03-31 22:24

Ne moze da se pogybva vsi4ko koeto e senno !!!

Гост

#2

2014-03-31 23:17

Варна - кандидат за Европейска столица на културата ???

Гост

#3

2014-04-01 00:20

Спрете разрушаването на културните паметници!

Гост

#4

2014-04-01 10:15

Нека поне Варна запази част от стария си симпатичен облик, претворен в подобни симпатични къщи, които са на изчезване!

Гост

#5

2014-04-01 10:29

Не би трябвало да съществуват такива петиции, но добре че има и будни хора.
Консолов

#6 Варна кандидат за Европейска културна столица 2019

2014-04-01 11:28

Учтиво молим нашият кмет, Г-н Портной, за коментар и становище по въпроса.
Молим всички ако считат този случай за екзистенциален да споделят масово.
vlady

#7 Re:

2014-04-01 15:03

#1: -

Къщата следва да се предостави на Съюза на Клошарите за стопанисване,  а не да се събаря. Съюзът на Клошарите има голям опит в стопанисването на стари сгради и ги поддържа грижовно.


Гост

#8

2014-04-01 15:29

Варна скоро ще загуби своята визия, ако продължават събарянето с такова темпо. Алчността за повече жилищна площ е убийствена. Най-красивата част около ж.п. гарата е вече грозна картинка: изоставени сгради с цел да се самосъборят и да се даде разрешение за ново строителство. Сградите са читави, красиви и могат да се възстановят. Трябва да има регулатор, ако собствениците не могат и не желаят да ги поддържат.

Гост

#9

2014-04-01 15:56

Чудесно е, че варненци не си дават красивите сгради. За да бъде обаче наистина спасена сградата на "Драгоман" 44 достатъчно е доброволци да подготвят и спешно да попълнят формуляр по определен образец за изработване на статут на защитена от закона културна ценност и да го изпратят в НИНКН - София. В НИНКН ще включат къщата в списъка на защитените сгради и така шансовете на този прекрасен образец на варенската архитектура ще бъде спасен. Ако наистина има желаещи да свършат тази и друга полезна на Варна работа, да заповядат в четвъртък в Дома на архитекта, където в 18 ч. започва редовното заседание на Варненското историко-архитектурно дружество "Наследство" и където този важен проблем ще бъде обсъждан наред с други като него. Николай Савов
петиция за Драгоман 44

#10 статут

2014-04-01 16:12

#9: -

Благодарности за конкретната информация! В контакт сме с Християн Облаков и знам, че документите се попълват и ще направите всичко възможно. Има голяма вероятност, дейностите по изваждане на разрешителни по събаряне и нов строеж да са в много напреднал стадий. В такъв случай е добре да се привлече вниманието на обществеността и институциите в подкрепа на случая - даването на гласност не е единствено решение, но е начин хората да изразят гражданска позиция, мнението им да стигне до институциите, да се инициира обществен дебат... Извън това, разбира се, че предвиденият от закона път е този, който трябва да се следва.


Гост

#11

2014-04-02 05:49

Унищожиха много хубави къщи от безмерна алчност.
Анна

#12 Стари сгради

2014-04-02 07:47

Аз също живея в къща паметник на културата и никога и за миг не съм се замислила,на мястото на прекрасната ни къще да изникне поредната грозна кооперация,въпреки ,че имам три деца и бих ги уредила с по един апартамент.Трябва да съхраним малкото красиви сгради ,които ни останаха-за да им се радват всички,пренебрегвайки личните интереси!И тъй като сме “туристически “град,вчера се върнах от Барселона и който е имал щастието да бъде там и е видял архитектурния облик на града ,трябва да му си “свие“сърцето ,затова, което с общи усилия варненци погубиха и разрушиха!

Гост

#13

2014-04-02 10:30

Аз съм един от собствениците на тази къща и се убеждавам за пореден път какви поръчкови "подписки" и акции се правят в Интернет, за благото на народа ;) Къщата не е паметник на културата, и не засяга абсолютно никого освен собствениците какво ще стане с нея!

Гост

#14 Re:

2014-04-02 16:48

#13: -

Уверявам Ви, че тази подписка не е поръчкова. Зад запазването на къщата Ви не стои личен, а граждански интерес - това е инициатива на хора, на които им е омръзнало безразборното събаряне и обезличаване на автентичния архитектурен облик на Варна. Действително, къщата не е паметник на културата и именно това е проблемът. Според хората тук, тази къща притежава нужните исторически, културни, художествени и обществени достойнства, за да бъде културен паметник. И Вие, като нейн собственик, трябва да я цените като такъв!


Гост

#15 Re: Re:

2014-04-02 17:42

#14: - Re:

Не разполагате с цялата информация за конкретната сграда, за да давате адекватно мнение какво трябва да се цени, уважава и тн. Ако къщата беше наистина паметник, и имаше адекватна програма за запазването на тези сгради, аз първи бих бил ЗА запазването на старите сгради. Като потомствен варненец, държа сигурно повече и от Вас да се запази някогашния вид на града, поне в централната част. За съжаление, реалността е че една стара къща е страхотно бреме за собствениците, а с поколенията тези собственици се умножават, както и средствата необходими за поддържането на такава сграда. Преди да бъде необратимо унищожена от времето сградата (като тази срещу нея, която Е паметник, но се населява от цигани и бездомници), е в интерес на всички засегнати собственици, да се направи нещо с нея.

Съжалявам ако е грубо, но при положение че сградата не е, и никога не е била паметник на културата, не влиза в работата на широката общественост да решава какво да се прави с нея. Това е право на собствениците.


Гост

#16 Re: Re: Re:

2014-04-02 18:35

#15: - Re: Re:

Свободен сте да пишете тук всичко, което според Вас широката общественост трябва да знае, за да има по-адекватно мнение. Хората знаят това, което виждат: къщата, покрай която минават; първия етаж, в който някои са влизали; снимките. Съжаляваме, че тази къща е бреме за Вас и не се съмнявам, че никой тук не би искал да Ви навреди лично. Разбира се, че нещата не са черно-бели. Затова е редно да се повдигне въпроса за вписване на къщата като паметник на културата, след което експретите да дадат мнение дали тя заслужава да е паметник или не и съответно - дали и как трябва да бъде съхранена.


Гост

#17 Re: Re: Re: Re:

2014-04-02 19:11

#16: - Re: Re: Re:

Драга госпожо,

Гражданската ви позиция е достойна за високо уважение. Експертите до които се допитвате (НИНКН) вече са се произнесли със становище преди няколко години по темата - въпросната сграда няма статут на паметник.


Гост

#18 Re: Re: Re: Re:

2014-04-03 07:49

#16: - Re: Re: Re:

Така, искам само да отбележа че е абсурдно да не се потърси информация от собствениците на къщата, преди да се публикува абсолютно невярна информация в мрежата, и хората да си създадат невярна представа. Това какво разказват озлобени наематели, които трябва да се изнесат, и това което ще ви кажат собствениците, се сещате че е много различно.

Без да засяга никого наистина, ето малко информация - долният етаж на къщатата е повече от 100 годишен наистина, през 1919 семейството адвокати я купува от семейство доктори. През 1944 не е била отчуждена от никого, това са пълни лъжи! През 1954 таванското помещение се купува с право на строеж от семейството на изявен варненски доктор, и се издига втори етаж, който наистина не е с височината на долния, но никога не е бил оформен като това което се вижда на снимките по сайтовете от долния, с вестибюл, високи тавани и тн. Разположението на стаите е много различно.

Сградата не е паметник, руши се и си е изживяла времето. Това което виждате на фасадата не може да Ви каже нищо за проблемите които имат собствениците реално с тази стара къща. Това което говорят хора, които си мислят че знаят нещо, дочуто от кварталните клюкарки или от друг "сигурен" източник, няма нищо общо с истината.

А това че се публикува невярна информация като истина и се промива общественото мнение в дадена посока, за съжаление, е типично по булгарски.


Гост

#19 Re: Re: Re: Re: Re:

2014-04-03 15:44

#18: - Re: Re: Re: Re:

Здравейте,

Ние сме Дарина Мицева и Радослав Бояджиев, собственици на бутик и фотостудио "Vintage House",  наемателите на първия етаж от въпросната къща на "Драгоман " 44

Въвлечени сме в долнопробни коментари, за които научаваме от интернет!

Нашето желание е да творим и да живеем в красота и хармония! Обичаме тази къща, защото тя ни вдъхнови  за много нови начинания!

Достатъчно сме ерудирани да знаем, че правото да се разпореждат с нея е на законните и собственици!

Затова действията, които предприехме НЕ БЯХА да създаваме петиция, а да си потърсим ново вдъхновяващо кътче, в което с любов да продължаваме да посрещаме своите съмишленици и приятели на идеята която създадохме - "Vintage House" !

Цялата тази истерия и медийно внимание към къщата не е предизвикана от нас и сме възмутени от грозния начин по който ТЯ стана известна!

Да, имаме желанието да се запази историческият и облик, но това действително е изключително право на собствениците и какво да се случва занапред.

 


Гост

#20

2014-04-03 16:50

Далеч съм от мисълта да водя задочен спор по интернет с вас. За съжаление работя и живея в София и не ми е толкова лесно да дойда да си поговорим, защото разбирам че глупостите които се изписаха в интернет сте ги разказвали едва ли не на всеки втори клиент, включително и на мои познати.

Ако търсите красота и хармония в живота си, потърсете и душевна красота и хармония защото злословието по адрес на други хора, не е от най-хармоничните качества.

Ивайло Марков

Гост

#21 Re:

2014-04-03 17:26

#20: -

:) Тази клевета е смехотворна и извън нашата стилистика. Заповядайте в писмена форма, с необходимите данни да се разберем в съда кой какво и на кого е казал! Махленските разговори не са присъщи на фирмата ни! Ние сме дотук с коментарите в интернет!


Гост

#22 Re:

2014-04-03 17:32

#20: -

Г-н Марков, искренно ме разсмяхте :)))) Пак как' Сийка каза... Троловеееее - аман!