По повод почитане паметта на жертвите на Холокоста

Quoted post

Емил Коен

#7 Относно декларацията на Парламента

2013-03-08 23:14

С тази декларация днес Народното събрание пропусна историческия шанс да страната ни да поеме моралната отговорност за унищожаването на 11 343 евреи от т.н. "нови земи", с което би се отпушил общественият дебат за съвестта, историята, авторитаризма и как да направим така, че авторитарните времена никога повече да не се връщат. Тези, които спасиха евреите от т.н. "стари предели" заслужават вечна благодарност, поклон пред депутатите от групата на 43-та, пред отците на БПЦ, пред плеяда смели общественици. Но тези, които изпратиха на смърт евреите от Беломорска Тракия и Македония - официалните български власти по това време, заслужават вечно презрение и Парламентът беше длъжен да го изкаже.

Отговори

куманич

#8 Re: Относно декларацията на Парламента

2013-03-10 09:57:00

Г-н Кънев, наред с верните факти които намирам във вашата декларация има неточности, които ме възпират да я подпиша. Те се изразяват във следното:
1. Борис ІІІ получава прозвището "цар Обединител" заради присъединяването на Добруджа. Към този момент присъединяването на Македония дори не е било химера. Тя е била отписана окончателно от българските планове с оглед и на предстоящото присъединяване в тройна ос и на Югославия.
2. Никой от българската администрация (дори и самият Белев) не е имал яснота, каква ще е бъдещата съдба на евреите - знаело се е, че им се издава еднопосочен билет и толкоз: http://geobal.snimka.bg/bulgaria/makedoniya.49021.29328988.big
3. Фактически съдбата на евреите е била предопределена още със закона за защита на нацията съгласно който се обявява, че евреи не могат да придобиват българско гражданство. А този закон е приет, когато (както казах по-горе) присъединяването на Македония е била химера. По този начин т. н. "македонски евреи" са останали югославски поданици върху които суверинитет упражнява окупатора на Югославия (и сателитното сръбско правителство в частност)
4. Отговорността за сторените злини е лична и всички лица вече са получили възмездие още от състава на т. н. "Народен съд". (е , дори и някои от спасителите са били наказани, ама да не придиряме толкоз).
5.Поемането на вина от Георги Първанов през 2007 г. в Тел Авив брои ли се? Или трябва ката ден да посипваме главите с пепел?
6.Имам подозрението, че докато не се дадат кеш ония 16 млн. евро претендирани от Виктор Мизрахи (или Мирзахи) няма да се признаят никакви други стъпки за признаваме на вина. А такова отношение (осребряване паметта на предшествениците) ме изпълва с омерзение.
----
Ето защо няма да подпиша петицията ви.
#7: Емил Коен - Относно декларацията на Парламента

 


Гост

#9 Re: Относно декларацията на Парламента

2013-03-10 12:06:57

#7: Емил Коен - Относно декларацията на Парламента

Бъдете благодарен поне малко. България по това време е имала едно правителство. Или сте му благодарни, че днес сте жив и може да плюете правителството и Царя, или се самозапалвате в знак на протест срещу тези изтребители на евреите. Не обичам да генерализирам, но от лични наблюдения съм се уверил, че евреите смятате, че заради гнусотиите на Хитлер цял свят ви е длъжен....