За намаляване броя на депутатите

Гошо

/ #211 Re:

2013-02-21 01:11

#208: - Бих искала да предложа и промяна в статута на съдебната власт: да се свали имунитета на съдии, прокурори и следователи (с цел да се намали корупционния модел); районните съдии да бъдат избирани от местното население за период не по-дълъг от 6 години (за да се преустанови безкрайното проточване на дела); съдебните заседатели наистина да се избират от местното население.

Това е доста интересно предложение, лично аз съм много ЗА. Имате ли възможност да го формулирате като въпрос за Референдум. С приложени мотиви. В достатъчно категорична и разбираема форма, за всички, които ще гласуват за него. С текст, защитим от недобросъвестни промени по пътя към прилагането му.

Предполагам, наясно сте , че такъв въпрос изисква последващи действия на парламента и трудно може да се приложи пряко.

От друга страна, има хиляди проблеми, противоречия и неясноти в нормативната уредба. Според мен, създавайки работещ парламент и възможност за отстраняване на  висшите магистрати и конституционни съдии от Суверена, ще създадем условията и за работеща съдебна система.

 

Относно числото 46: Това число се оформи, тъй като съвестта ни не позволява да напишем по-малко :)

Има добра мотивировка за по двама народни представители от област, това прави 56.

Бихте ли защитили числото 60 с логични мотиви. Защо точно 60, или 20? Ама убедително.

Относно заплатите на Народните представители: Все пак това е най-отговорната работа в България. Тези хора създават законите. Необходими са помощници, телефони ... Би следвало да е осигурено. Но в момента си е разхищение, преките разходи по един народен представител са над 18000 месечно. А с някои други - надвишават 200000 месечно, за един депутат. Много пари са. На фона на общата мизерия, звучи мародерски. Колкото 1000 месечни сметки за ток, примерно :)