Да опазим Брезник от добива на злато

проф. Наташа Ваклиева

/ #4 Да спасим Брезник от добива на злато

2013-02-06 09:02

1. Концесионната граница минава на стотина метра от каптажа на желязната вода, което означава че в процеса на добив на руда дамарът неминуемо ще бъде засегнат.
2. Добивът на рудата е подземен и за разбиване на скалите се предвижда ежедневното използване на 800-900 кг взривно вещество. Взривните газове носещи големи количества прахови частици, въглеродни окиси и азотни окиси ще се изхвърлят от вентилационните шахти в атмосферата ежедневно  в продължение на 10-15 години, което означава кисели дъждове и увреждания и заболявания на дихателните пътища за хора и животни.
3. Не коментирам последиците върху динамиката на земната кора, вследствие на взривните работи, защото не съм специалист в тази област, но след земетресението в Перник от миналата година, такива със сигурност ще има. Най-малкото ще се активизират свлачища в района.
4. Районът на община Брезник е маловоден, а предвидените минни дейности, гравитачната сепарация на рудата и флотацията за обогатяването й са изключително водоемки процеси. Дълбоко се съмнявам, че използването на водата в оборотен цикъл и добавянето на свежа такава, от сондажи около река Конска (ако има такива) ще решат проблема. Страхувам се, че ще се посегне на водата от язовирите в околността - на първо място Красавския.
5. На везните са поставени здравето на хората и чистотата на природата в региона срещу една инвестиция със съмнителен изход.