В защита на академичната автономия на СУ и срещу използването...

Бойко Златев
Авторът на тази петиция

/ #38 Re: Re: Re: Оня

2013-01-29 17:55

#34: - Re: Re: Оня И какво е направила в средното образование?

Споменавам само най-важното:

1. Националната гимназия за древни езици и култури (Класическата гимназия).

2. Италианският лицей в Горна Баня.

3. Дава се зелена улица на сугестопедията на проф. Лозанов, получила световно признание като един от най-успешните методи за чуждоезиково обучение и широко прилагана днес в Австрия, САЩ, Канада и други страни. След смъртта на Людмила Живкова проф. Лозанов е поставен под домашен арест да 1989 г., а архивът му е конфискуван.

Инициативата за създаването на Националната природоматематическа гимназия (НПМГ) не е на Людмила Живкова, но благоприятният политически климат по нейно време безспорно е изиграл ролята си акад. Сендов и екипът му да могат да създадат и това еникално по своите достижения учебно заведение.

Не съм бил учител по това време и е нямало как да бъда, но в рода ми е имало учители през последните повече от 100 години, така че съм доста наясно с еволюцията на условията, при които тази професия е практикувана у нас. Добре са ми известни и нещата, за които пишете - пропагандата и т.н. Те обаче са въведени доста преди времето на Людмила Живкова и не са измислени от нея, че да я обвинявате за тях.

За християнството - нека не забравяме, че то също идва от Изток (макар и не от далечния, а от близкия такъв), и изобщо нито една сериозна религия не е дошла от Запада. И нямаме никакви основания да смятаме, че точно по нейно време православието е било пренебрегнато - достатъчно е да си спомним за честванията на св. Патриарх Евтимий през 1978 г.