В защита на академичната автономия на СУ и срещу използването...

Бойко Златев
Авторът на тази петиция

#26 Re: Оня

2013-01-26 15:35

#24: - Оня

Безсрамие е Вашето. Първо направете за средното образование поне една стотна от това, което направи Людмила Живкова, и после критикувайте.


Гост

#27

2013-01-27 11:53

Всеки човек, който чрез мисленето и действията си се е издигнал над политически, битови, социални и т.н. страсти и проблеми има право на по-различен прочит на неговия живот и роля. С Людмила Живкова нещата стоят точно така. Трябва ли да зачертаем Аристотел, защото е бил учител на един завоевател? Трябва ли да зачертаем Гоя, защото е рисувал кралското семейство и аристокрацията, трябва ли да се откажем от Леонардо, защото е бил обгриждавн от крале и аристократи? Да не изброявам всички големи имена, които са живяли в определена среда, но са дали много на своето време и поколенията след него.

Гост

#28

2013-01-28 03:21

Предлагам бригада-ленински съботник всеки ден. Отговорник - Златев. Цел - паметник неръкотворен на Люса Аристотел-Чалмата. Може върху НДК. Може и на друго място - на Черни връх например, да огрява по света и у нас. И който не е съгласен - да му се реже езика! По комсомолски, другари! По-смело, по-весело, по-напористо!
Бойко Златев
Авторът на тази петиция

#29 Re:

2013-01-28 07:15

#25: - Златев, Вие хем не сте от организаторшти и не сте присъствал, хем сте адвокат на организаторите и присъстващите. И точно тази програма и доклади говорят, че е панихида, и учените и неучените (които са повече като бройка?!)говорят като на панихида-за мъртвият само добро!А това ие ритуал-помен, а не научна конференция.
Кои са били поканените и с каква покана, които биха имали друга гледна точка, защото не спадат към кръга на приближени и роднини.
Всъщност Вие кой сте? Какво точно защищавате? Нещо като тези от писателския съюз, които през оня режим заклеймиха "Гулаг", но не бяха го чели.

Думите Ви показват, че именно Вие заклеймявате, без да сте прочел докладите на конференцията. А голяма част от тях са публикувани в интернет, на сайта на Университета, и всеки може да види, че в тях са застъпени както положителните, така и негативните моменти. Разбира се, оценката конкретно за Людмила Живкова като историческа фигура е като цяло положителна, което съответства на оценките за нея и в международен план.

Опитайте се да преброите отново учените с научни степени и звания в програмата и съм почти сигурен, че този път ще успеете. И ще видите, че са повече от половината от участниците. Разбира се, в програмата има и млади изследователи, на които тепърва предстои да получат докторска степен. Това са хора от друго поколение, които няма как да спадат към "кръга от приближени и роднини".

Към спомените на приближените и роднините, разбира се, не следва да се отнасяме безкритично. Но, отново повтарям, тези спомени са ценен материал за историците и е хубаво, че са били представени на конференцията.

Кой и как е бил поканен, питайте организаторите - аз не съм в течение на тези неща. Пред медиите проф. Искра Баева сподели, че са били поканени видни наши историци, които да представят алтернативни гледни точки. Нямам основание да не вярвам, че това е истина.

Кой съм аз, можете да научите от интернет, има достатъчно материали от и за мен в мрежата. Подписалите петицията също участват с имената си. А Вие кой сте? Ще излезете ли от анонимност?

Бойко Златев
Авторът на тази петиция

#30 Re:

2013-01-28 07:31

#28: - Предлагам бригада-ленински съботник всеки ден. Отговорник - Златев. Цел - паметник неръкотворен на Люса Аристотел-Чалмата. Може върху НДК. Може и на друго място - на Черни връх например, да огрява по света и у нас. И който не е съгласен - да му се реже езика! По комсомолски, другари! По-смело, по-весело, по-напористо!

Неръкотворният паметник вече е факт. И заслугата за това не е моя. В текста на петицията се съдържа информация за това, как Людмила Живкова е оценявана в чужбина от авторитетни международни институции (ООН, ЮНЕСКО и др.) и от хора, които няма как да сас се облагодетелствали от нея. Но ето и други:

"Със своята дейност Людмила Живкова решително и твърдо изведе културата на водещо място в живота на страната, в значителна степен смекчи натиска на идеологическите догми върху тази сфера и даде възможност за по-свободно развитие на творческия потенциал на народа. Тя насочи стремежите и силите на всички работници на културата, науката и образованието към реализацията на мащабни програми за всенародно естетическо възпитание. Стремейки се да внесе Прекрасното в живота на народа, Людмила Живкова повлия върху формирането на мирогледа на цяло поколение българи."

Из "Културната мисия на Людмила Живкова"-

статия от руското списание "Восход" (гр. Новосибирск), бр. 11/2011 г.

 

"Тя беше само на 39 години и се намираше в разцвета на силите си. Тя проблясна като огнен метеор върху тъмния небосклон на своята Родина, като светъл знак на грядущата нова епоха. Във висините не съществува забвение. И колкото и да се стараят тук, долу, да я обрекат на забрава, нищо няма да се получи. Такива като нея са незабравими."

Акад. Людмила Шапошникова (историк, индолог и писател, почетен доктор на СУ "Св. Климент Охридски"), в статията "Людмила Живкова - държавник и подвижник", публикувана през 2002 г. в руското списание "Культура и время".

Върху високата оценка на делото на Людмила Живкова в Индия няма да се спирам подробно - тя е общоизвестна.

Колкото до ръкотворен паметник на Людмила Живкова в България - всяко нещо с времето си. И паметник ще има, и музей за нея ще има, и нови международни научни конференции - и по света, и у нас. Колкото и това да не се харесва на протестутската агитка.

Свободен

#31 Аз съм за Нова България, свободна от комунизъм

2013-01-28 12:30

Аз съм твърдо против опитите за ревизия на историята и препрочитането, и пренаписването й, упорито пробвано от старите/нови лявоориентирани политически управници на България (комунисти и техните "чада" - деца и внуци, пък ако ще да се пребоядисват на "социалисти", "царисти", "атакисти", "депесари" и пр.).
Димитър

#32

2013-01-28 17:01

Завършил съм СУ през 1980. Тогава в Университета имаше дух на свобода, въпреки авторитарния режим. А днес - уж демокрация, ама - не!

Гост

#33

2013-01-29 15:40

Като сочите Искра Баева, Вие може би, не знаете, че тя беше в ръководството на БСП-БКП след 10 ти, а преди това , не зная. Не е ли ненормално да ни разказва тя като най-висша инстанция какво е било нашето близко минало, на режима. Същото се отнася и за т.н. проф. Божо акулата. Кога ще разкаже той как Коминтерна и пр. Ще загатне само с пренебрежение. Това не е нормално. Както не е нормално провеждането на тази панихида в Алма матер.Имат си Позитано 20, защо трябва да ползват терен на Университета и да ни напомнят болезнените години от нашия живот. Тук става въпрос за идеология,разисквана от нейните привърженици.Каква ти тук научна конференция
Глупава е тази дума "критикувате". Не критикувам, а отказвам да приема научността на темата, участниците и използването на сградата, където са ни учили на руски превод на Маркс, Ленин и...Сталин. Много сте млад, вероятно, затова не можете и да си представите на какво насилие сме били подложени, дори и в средното образованиеq и от детската градина, където пеехме Хороща страна Болгария, но Россия лучше всех. За това трябва да се говори. Това не знаят международните цитатници, защото им показвахме определени хубости, а не действителността.

Гост

#34 Re: Re: Оня

2013-01-29 15:59

#26: Бойко Златев - Re: Оня

Точно влязохте, Златев, в стила на тези, които едно време ни наричаха всякакви, щом не сме на тяхното мнение. Трябваше само да громим империализма, иначе нямаше хляб за нас. А сега са първи капиталисти и ги хвана амнезия.

И какво е направила в средното образование? Кадрови училища за Партията си.Източни объркани символики, само дето Православието се губеше, А то е нашата вяра, опора и условие за развитие. Не партийната демагогия и абсурдносткта да се внедряват източни религии по перверзен начин. Нищо свястно не се случи в средното образование, включително. Тогава аз бях учител и зная това от собствен опит. А Вие от разкази на очевидци ли или от книгите с похвали? Учениците здраво се облъчваха с пропаганда, както и учителите с подбрани лекции, на които трябва само да поддадакваш. Имаше и специална формула, по която парт ръководство определяше заплатата. Там основен коефициент беше след професионалвия - политическата ти ориентираност. Дали нещо не си сбъркал от правилата, бил ли си на всички манифестации, как си се изказвал на партийната учебна година и как си провеждал часовете на класния-с каква политинформация. Всички ученици и учители имахме досиета, подписвани от парт и профсекретари. Отмъкнах тефтера на партсекретара и ...много интересен, но нямам време за това. Така до и малко след 10 ноември 1989г. Вие бяхте ли учител до това време?

 

 

 

Тази публикация е изтрита от автора на петицията. (Покажи подробности)

2013-01-29 16:02


Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2013-01-29 16:14


Бойко Златев
Авторът на тази петиция

#37 Re:

2013-01-29 17:31

#33: - Като сочите Искра Баева, Вие може би, не знаете, че тя беше в ръководството на БСП-БКП след 10 ти, а преди това , не зная.

А аз зная, че преди 10-ти Искра Баева винаги се е застъпвала за правото на колегите си да изказват свободно мнението си, когато то не се вписва в "официалната" линия. И намирам за абсурдно 23 години след 1989 г. някой в същия този университет да се опитва да ѝ попречи да изкаже своята гредна точка.

Отделно от това, Людмила Живкова не е била последовател на комунистическата идеология. Според нейните собствени думи комунистическата партия е погребална процесия след катафалката на едно отдавна мъртво учение (марксизма).

Бойко Златев
Авторът на тази петиция

#38 Re: Re: Re: Оня

2013-01-29 17:55

#34: - Re: Re: Оня И какво е направила в средното образование?

Споменавам само най-важното:

1. Националната гимназия за древни езици и култури (Класическата гимназия).

2. Италианският лицей в Горна Баня.

3. Дава се зелена улица на сугестопедията на проф. Лозанов, получила световно признание като един от най-успешните методи за чуждоезиково обучение и широко прилагана днес в Австрия, САЩ, Канада и други страни. След смъртта на Людмила Живкова проф. Лозанов е поставен под домашен арест да 1989 г., а архивът му е конфискуван.

Инициативата за създаването на Националната природоматематическа гимназия (НПМГ) не е на Людмила Живкова, но благоприятният политически климат по нейно време безспорно е изиграл ролята си акад. Сендов и екипът му да могат да създадат и това еникално по своите достижения учебно заведение.

Не съм бил учител по това време и е нямало как да бъда, но в рода ми е имало учители през последните повече от 100 години, така че съм доста наясно с еволюцията на условията, при които тази професия е практикувана у нас. Добре са ми известни и нещата, за които пишете - пропагандата и т.н. Те обаче са въведени доста преди времето на Людмила Живкова и не са измислени от нея, че да я обвинявате за тях.

За християнството - нека не забравяме, че то също идва от Изток (макар и не от далечния, а от близкия такъв), и изобщо нито една сериозна религия не е дошла от Запада. И нямаме никакви основания да смятаме, че точно по нейно време православието е било пренебрегнато - достатъчно е да си спомним за честванията на св. Патриарх Евтимий през 1978 г.

тодор хаджинедев

#39 Re: Re: Re:

2013-02-03 09:13

#10: Иван Атанасов - Re: Re:  

 добре,че е била тази"АНТИЧОВЕШКА"система,за да се научите да спекулирате с думите"ДЕМОКРАЦИЯ,СОЦИАЛИЗЪМ,КОМУНИЗЪМ" ПРЕСТАНЕТЕ да дъфчите тези ПРОПАГАНДНИ лафове?

Но какво се чудя,за ВАС "демократите"няма вече нищо свято: оплюхте БОТЕВ,ВАЗОВ за турското "присъствие",какво остава за "НЯКАКВА ЛЮДМИЛА"

Що се отнася за "КАТИЛИТЕ И НЕКАДЪРНИЦИТЕ"-бяхме почти 11 000 000-бе тъ.......ар, а сега сме 7 000 000 и прогресивно намаляваме!

По една система можеш да съдиш по популацията,а не само да дрънкате за ТЪЙ НАРЕЧЕНАТА ВИ СКАПАНА ДЕМОКРАЦИЯ.

ПОСЛЕДНАТА Я ОПРЕДЕЛЯМ КАТО АБСОЛЮТНО ДЕГРАДИВНА,АНТИЧОВЕШКА,ГЕНОЦИДНА и ХОЛОКОСТНА поне в България!!!

тодор хаджинедев

#40 Re: Re: Re: Оня

2013-02-03 09:23

#34: - Re: Re: Оня 

 А МИ ТИ БЕ ' КАКЬВ УЧИТЕЛ СИ БИЛ?-ПО СВИРКИ ЛИ?????????  ДРУГАРЮ!!!!!!!!!!!!!


Гост

#41

2013-02-03 15:15

Syglasna sam!!

Гост

#42 Re: Re: Re: Re: Оня

2013-02-04 04:54

#40: тодор хаджинедев - Re: Re: Re: Оня 

 По свирките са свирещите - а сега преподаване на незабравеното - строй се, преброй се, напред на манифестация! Ура! По-силно! Урааааааа! За Люса мислете като за огън. Огънят изгаря. Нали това е целта? Браво, комсомолци! Дерзайте!

 


Гост

#43 Re: Re:

2013-02-04 05:00

#30: Бойко Златев - Re:   

Има, Златев-Шапошников-Восход-Изход! Цяла България е паметник на Люса и компания. Какви експонати само... а какви надзиратели! Завидно... завиждате ли? Че не сте достатъчтно надзираващ? Завиждайте и вейте пламенни байряци. Кървавочервени, естествено оцветени.

 

Персимон Марксленинов Махараджов

#44

2013-02-04 05:06

А станахте ли член на Канадската комунистическа партия, другарю Златев?
Бойко Златев
Авторът на тази петиция

#45 Re:

2013-02-04 08:53

#44: Персимон Марксленинов Махараджов - , също #43 и #42

Не, не съм :) . Не съм членувал никога в никаква партия - нито комунистическа, нито друга. Не споделям комунистическата идеология. Както не я споделяше и Людмила Живкова. Което щяхте да разберете, ако имахте желанието да четете, вместо да хулите.

Апропо, Вие включихте ли се в протестутските екипи за спешно реагиране?


Гост

#46

2013-02-04 15:03

НЕНАДМИНАТАТА ЛЮДМИЛА! ПОКЛОН!
Персимон Марксленинов Махараджов

#47

2013-02-05 03:05

До под земята поклон! И не се възправяйте, че лежешком е по-лесно отколкото на колене. Браво, номер 46.
А лошо, Златев, слабо... побързайте да се запишете в партията, че време не остана. То хубаво комунист без партиен билет, ама с билет по-хубаво. Тогава може да протестирата и срещу построяването на музей на жертвите на комунизма в Канада. Да станете достоен за Люса, Левчев, Русев и останалите приносници.
Бойко Златев
Авторът на тази петиция

#48 Re:

2013-02-05 06:56

#47: Персимон Марксленинов Махараджов -

Ако продължават да Ви се привиждат комунизъм, комунисти и пр. в петицията, най-добре е да отидете на лекар да се прегледате. Казахте каквото имахте да кажете, видя се, че все едно и също си баете и нищо ново не можете да измислите. Оттук нататък повече протестутски коментари няма да се толерират. Който не е съгласен - да се запише в протестутските отряди за бързо реагиране, или както там се наричат.

Тази публикация е изтрита от автора на петицията. (Покажи подробности)

2013-02-07 09:04



Гост

#50

2013-02-07 17:49

това,което остави след себе си Л.Живкова,трудно бих могла да отценя,но след нея никои не направи нищо...Дано поне успеем да го запазим...