Против неправомерното придобиване на трактор "Ланц-Булдог"


Гост

/ #7

2013-01-16 21:13

Открито Писмо от възмутени жители на село Бисер
НЕПОЗНАТИ ЗА НАС Нурхане!
Ние,жителите от Харманлийското село Бисер, което преди близо година го сполетя страшното природно бедствие-наводнението, отнело и човешки жертви, прочитайки писмото на поета Стефан Николаев от село Гагово, когото много добре познаваме и уважаваме, останахме безкрайно възмутени от твоята постъпка.
Интересно, че като лидер на младежката организация на ДПС в Поповския край и с вандалската си осъдителна постъпка, ти даваш много лош пример по отношение европейзирането и патриотичното възпитание на младото поколение не само в родното си село и района, но и в цялата страна!
В разговор с кметството в Гагово разбрахме, че си и баща на две деца.Ако така възпитавате и тях, тежко им в нашето бурно и динамично време на Прехода! Но Демокрацията не е майка за едни и мащеха за други, а за всички нас тя е една! Друг е въпроса кой как е възприема.Днес младото поколение на България пое неуверено по неведомите пътища на съдбата из Европа и по света, защото в продължение на близо четвърт век у нас все още не е настъпил ония демократичен преход, за който всички мечтаем... И Вие, лидерите на младата интелигентна вълна на нацията трябва да бъдете водачи от трудния път на Европейзацията, да служите с личните си постъпки на другите.За голямо съжаление, твоето необмислено деяние е най-лошия пример за обновлението на демократичния ни облик в обществено-политическия и културно-просветен живот.Ние осъждаме постъпката ти като грубо и подло посегателство не само върху оценен от държавен исторически музей в Търговище Паметник на културата, но и като крайно вандално отношение към нашата родствена памет!
Показателни са редовете в Откритото писмо на поета-издател Стефан Николаев, който пръв и единствен между литературните творци в страната откликна със своите стихове и бе съпричастен на пострадалото население от с. Бисер! Това за нас бе достойно изпълнен патриотичен и граждански дълг, съпричастност, състрадание и вяра в Доброто към хората... Поетичните му книги ,,Бисерна сълза", ,,Глътка обич" и ,,Златните струни на "Бисерския Паганини" са ярко доказателство за това.Ние сме му благодарни, че посвети своите стихове за трагичната участ на нашето население. Стефан Николаев ни гостува два пъти в село и се срещна с пострадали от наводнението, подари им безплатно свои книги и различни подаръци в нашето читалище ,,Пробуда" със съдействието на библиотекарката Ваня Килова е уредена музейна етнографска сбирка, в която е отреден специален кът на капанците от Поповския край. Тук са книгите на писателите Иван Аржентински и Никола Гаговски, които са родом на вашето село. Безценен дар и личната писалка и други ценни вещи на Иван Аржентински, историята на село Гагово от авторството на Трифон Иванов, които лично Ст. Николаев ни е предоставил. За половин година той издаде пет книги на Бисерският поет Лилян Паунов и заедно с Иво Папазов-Ибрям (дълголетен музикален кумир на с. Бисер) ще гостуват отново през Февруари в нашия край.
Ние си имаме емблематичната за селото ни ,,Герганина чешма"- паметен знак на вечния български дух и непреклонно родолюбие.За съжаление тя е Паметник на културата като вашият трофеен трактор ,, Ланц Булдог"- свята музейна реликва на трудолюбието на Гаговските стопани. Заключение искаме да запомниш това, че този трактор за вашето село, но и за всички нас, българските граждани, поели по пътя за Европа...
Само че, ти даде най-лошия пример на българските граждани и трудолюбиви стопани- да ни пазят и тачат светините си, завещани от дедите. За нас ти си алчен родоотстъпник и жалко земно същество, с което ще останеш в паметта на поколенията!Дано да те осъдят справедливо!
Таня Колева, Павел Павлов, Лилян Паунов, Димитър Попов, Антоанета Абаджиева, Марина Павлова, Катя и Илиян Тодорови, Димо Чолаков, Петър Янев, Янко Славов, Красимир Минчев,Християна Димитрова, Гергана Христова, Женя Христова др...