4-годишните на детска градина

Владо

/ #36 Запитване

2012-12-20 23:30

Да, това е добра инициатива с опит да се формулира закон подобен на Европейските. Да, в развита Европа, дори в Испания, която е в криза децата ходят от рано в детски градини, а учителите отиват и се връщат от работа с чисто новите си леки коли, които у нас само мутри могат да си позволят. Не говоря за заплащането на учителския труд, на запад то позволява детските учители в малко по-скромен план да посрещат всички нужди, да релаксират два пъти годишно отдъхвайки зад граница, а в Исландия, при тяхната чудовищна криза, колегите работят с по пет деца в детска група за заплата с която си закупват лични автомобили от висок клас и имат и по пет хиляди Евро за специализация и професионално усъвършенстване зад граница на всеки две години...
...а у нас няма нищо по-унизително от професията детска учителка!
С право граждански сдружения с ясна нагласа за протекция на националното достойнство вземат мерки младите студенти в педагогически специалности да не бъдат подложени да унижението да работят като учители при това свръх-мизерно и повече от унизително заплащане...
Днес за децата в детските градини се грижи застаряваща и вече демотивирана професионална гилдия - волно или неволно хората в тази гилдия се отнасят в известна степен формално към задълженията си. Да добавим, че нямаме адекватна подготовка на тези кадри... Грамотните и богати родители, които са наясно с изискванията за качествен професионализъм в предучилищното възпитание дават децата си за отглеждане в ерудирани частни предучилищни институции с млади, мотивирани и с добра професионална квалификация учители, които срещу прилично заплащане - в централно европейски план работят пълноценно и всеотдайно за децата...А у нас Учителите вече са наясно, че задължителното постъпване на децата от четири годишна възраст трябва да обхване преди всичко дечицата от ромски произход и за да съм по-ясен: трябва да се обхванат децата от гетата на роми... Да, но това иска високо квалифицирани специалисти с допълнително материално стимулиране. А страната ни няма възможности за това. Сега българското социално присъствие се осъществява от зле платените ни лекари, които ядат бой в циганските квартали... Заплатата на учителите в предучилищния сектор, който е по-натоварен от училището е по-нисък от лекарската. Нима млади момичета назначени за мизерната сума под 200 Евро за учителки трябва да се хвърлят курбан за ромската интеграция? В град Инсбрук има звена за интеграция на деца от малцинствата и те са с бюджет над 3 млн. годишно, а колегите са с квалификация много по-висока от тази, която се предлага в нашите педагогически специалности... За заплатите да не говорим... те са с десет пъти над тези на учителите в страна ни - тук, в България.
Та се питам, кой ще работи, след като имаме ясен мотивиран отлив на младите учители от професията. И младите са прави, те няма защо да изплащат чужди грехове свързани с рухване на образованието ни. По програмите Темпус и Еръзъм имат всички шансове да специализират и след това стартират кариерата си за причина заплата над 1000 Евро на всякъде по света, само не и у нас за унизителна заплата от 150 - 200 Евро и още по-унизителна пенсия от 130 Евро за вярна служба на род и Родина.
Та се питам - да, трябва ни модерен закон и децата да се обхванат в детски градини, да трябват ни кадри да интегрират от ранна възраст децата от циганските гета, но кой ще работи за мизерни пари?