ЗА строежа на джамия в Гоце Делчев

Sveta

/ #9

2012-11-05 20:13

"Аз съм православна християнка, но с радост и готовност подкрепям подписката ви за джамия, защото съм израстнала през Комунизма и много добре си спомням какво значеше да не можеш да влезеш в храма."

Mnogo interesno, az sashto sam izrastnala po vreme na sozializma, (komynizam v Bulgaria ne sme imali na praktika)no ne si spomnyam tokova neshto za koeto Vie pishete. Imashe svoboda na religiite makar neofizialno i vseki mojeshe da hodi na cherkva i da si krashtava dezata.

Moga da dam lichen primer. Az sam krastena ofizialno v nachaloto na 60 -te god na minaliya vek v Sveta Bogorodiza, malka cherkva v polite na prekrasna Vitosha, nyakolko godini po-rano moyat sapryg e bil krasten v iztochnata chast na Bulgaria. Moite dve deza byaha ofizialno krasteni, nie sme pravoslavni hrisiatani, prez 80-te v cherkva Kiril i Metodi v kv Krasno selo, tam dvama moi bratovchedi se venchaha prez 70-the na minaliya vek i moga da zitiram i mnogo drugi sluchai.. Sashto taka imashe Evreiski dom, za horata izpovydashti tazi religiya, imashe djamiya v zentara na Sofia do zentralnata banya i poneje az mnogo chesto minavah ot tam sam vijdala ponykoga hora da vlizat i da izlizat ot neya.

Na edin osnoven vapros trybva da se otgovori...zashto nasheto soz pravitelstvo ne razrushi tazi djamiya ako naistina tova pravitelstvo Deistvitelno zabranyavashe razlichnite veroizpovedaniya i hodeneto na hramove izobshto. Daje v Universiteta az imah sastudentka, koyato ne idvashe na lekzii sabota, zashtoto religiyata ne i pozvolyavashe i neinoto obyasnenie beshe ofizialno prieto ot Dekanata, nyamashe nikakvi problemi....

Moga mnogo neshta da pisha po tozi vapros i po t.nar Turski vapros, smyana na imenata prez 70 - 80 god, etc. Imashe osnovatelna prichina spored men togava. Imala sam priateli ot tezi raioni i info, a edna ot mnogo dobrata mi priyatelka se kazvashe Nesrin...

A otnosno "единия Бог" sam saglasna. Tova e Boga na Lobovta, kadeto chovek makar i gladen toi samiyat shte dade parcheto hlyab na choveka do sebe si, koito e bolen i se nyjdae mnogo poveche ot tova parche hlyab... Tova e velikata Religiya, koyato veche idva....))) Ne e lesna, no nyakoi hora mogat da ya sledvat, a drugi veche go pravyat:)))))!!!

S uvajenie,

Sveta i semeistvo