За повече нова българска музика в родния ефир


Гост

/ #30 Probot

2012-10-09 10:30

Ето плейлиста от едно софийско радио от днес, 9-10 часа.
Тук има 13 песни. 60% от 13 = 7,8 песни.
Като ги закръглим стават 8, т.е сметката е такава: 8 български и 5 небългарски. Нека всеки, който смята, че трябва да има 60% българска музика в ефира, да замени небългарските с български като направи съотношението 8 към 5 в полза на нашенските.

LOU VEGA - MAMBO N5
HAIR OST. - LET THE SUNSHINE
DIRTY DANCING OST. - TIME OF MY LIFE
PHIL COLLINS - I WISH IT WOULD RAIN DOWN
ТАНГРА - НАШИЯТ ГРАД
TRACY CHAPMAN - GIVE ME ONE REASON
NENEH CHERRY - 7 SECONDS
GEORGE HARRISON - I GOT MY MIND SET ON YOU
INNA - HOT
DEPECHE MODE - IT'S NO GOOD
EAGLES - HOTEL CALIFORNIA
FOREIGNER - I WANT TO KNOW WHAT LOVE IS
ERA - AMENO

Смятам, че когато нашенската музика стане конкурентна на чуждата, бъде оригинална и интересна, и не е изкопирана, заемствана, "вдъхновена" от вън, чак тогава може да очакваме някаква по-голяма слушаемост. Феновете вече имат достъп до огромно количество информация, групи, концерти, събития, ходят в чужбина на лайфове, фестивали; идват, сравняват и тн; бих казал даже, че са по-напред от самите музиканти, което не говори добре:) Никой няма да слуша нещо некачествено само защото е нашенско. Некачествено във всеки един смисъл: звук, оригиналност, аранжимент. В същия смисъл никой няма да си купи колата Грейт Уол, само защото е мейд ин Булгериа, а отиваш, гледаш, сравняваш, преценяваш...
Трябва да стане ясно, че българската музика се конкурира пряко със западната и това не става в радиостанциите. Това се случва в интернет и по концерти. Или да гласуваме закон за повече българска музика в интернет, за да може всички да имат равен старт? Или да гласуваме закон за по-малко западни банди в бг? Това ми прилича едно време играехме махленски мач с 3 гола преднина за по-слабия отбор. Стига комунизъм, братство и равенство. Качеството определя слушаемостта.

Ако вземем за пример нашата народна музика, ми тя няма нужда от закон, нали? Обиколила е целия свят няколко пъти и лети в космоса даже.

От друга страна за какво ни е радиото? Не знаете ли? То умира.