За повече нова българска музика в родния ефир

РаботохоликА

/ #12 Re: Re: За повече нова българска музика в родния ефир

2012-09-25 04:18

#11: Петър Иванов - Re: За повече нова българска музика в родния ефир

От това, което разбрах до сега от всичките постове, е че група Saltriver не ги пускат по БГ радио ( а те много искат да ги пускат по радиата) и затова решават за променят законодателството в България, за да могат да получат ефирно време и по други радиостанции.  Това е жалко момчета. Аз също съм музикант и много добре познавам предизвикателствата на това да създаваш музика и да търсиш реализация и категорично съм против подобни "иниациативи". Не защото ми пука за медиите, а защото подобни щуротии само успокояват съвестта на на бг музикантите, че проблемът не е в тях. Сиреч в нас. Но ИСТИНАТА е че проблемът е в нас. И по цял ден да въртят бг музика по радиостанциите от това тя няма да стане по-добра. Покрай участията си в чужбина и поради факта, че промоутваме западни банди имам възможност да добия що годе реална представа за сигуацията навън и мога съвсем честно да ви кажа, че подобни политики с радиостанциите са по-скоро изключения отколкото практика. Ако си мислите, че британските, ирланските или американските банди (от тях имам наблюдения), които са толкова популярни колкото вас в момента  са в по-изгодна позиция от вас жестоко се лъжете. Парадоксът, е че ние сме в по-изгодна позиция от тях, защото ако направите едно 30 дневно европейско турне, като се приберете у дома и теглите чертата ще сте изкарали повече пари от тях. Не ме питайте как. Няма да ви давам акъл. Но е факт. Само че за целта ще трябва да си вдигнете Д-тата и "дим да ви няма" поне 1 месец няколко пъти в годината.

"Знаеш ли защо не харесвам български Хип Хоп или по-голяма част от него. Защото тази музика се записва в домашни условия. Съответно на изпълнителите им излиза почти без пари." - с подобно мислене ще се закопаеш сам. Едни от любимите ми албуми в световна сцена са записани в домашни условия с бюджет от няколко стотин долара. Парите не са гаранция за качество (ако въобще може да се даде дефиниция на термина "качество" за нещо толкова субективно като музиката).

Спрете да летите в облаците и да си мислите, че с авторски права или повече медиини ротации ще си напълните сиромашките търбуси. Тази "система" работи само за артисти, които са част от мейджър лейбъли. Вие сте музиканти right? И това, което можете да правите най-добре е да свирите, right? В такъв случай хващайте пътя и отивайте да свирите на хората вместо да се занимавате с глупости. Ако сте добри, феновете ще си купят билет, албум, тениска или каквото там предлагате. Ако ли не явно не сте за този бизненс.