За повече нова българска музика в родния ефир

Петър Иванов
Авторът на тази петиция

/ #11 Re: За повече нова българска музика в родния ефир

2012-09-24 12:13

#9: - За повече нова българска музика в родния ефир

Подкрепям Гатев и не само защото сме приятели и свирим в една група - много пъти сме имали коренно противоположни мнения.

Трябва да се създаде среда, а държавните институции са тези, които сме избрали, за да създават благоприятен бизнес климат във всички сфери. Аз лично не искам сега медиите да почнат да пускат българска музика, защото някой ги опритиска. Естествено, че ще има недоволни. Тук не говорим за 60% българска квота. Ако се направят промени в законодателството, ще се направят проучвания и специалистите ще кажат какъв процент е нормален за България. Понякога трябва да се налагат правила, за да се завърти една машина. Последните години ние само гоним инвестиции, вместо да ги привличаме. Знаете ли, че ние от 6 години не сме си търсили парите за авторски права. Един път, когато разговарях с представител на мюзикаутор, той обясняваше, че мониторинг не се прави, а се вземат списъци от медиите на доверие, защото за да се прави мониторинг, са нужни 2 млн. за закупуване на софтуер и изгртаждане на база данни. От парите, които те събират и разпределят след това, за българска музика се отделят (ако не се лъжа 5%). Съответно сме много правоносителите и накрая на годината вземаме суми, които са твърде нищожни. Така че ако това са сдружения на музикантите и ако всеки се откаже от дяла си за една или две години, и ето ти пари за база данни и софтуер. Когато може да се направи качествен мониторинг, може и да се следи всичко. (Това бепше малко офтопик).

Нуждата от промяна в законодателството е, за да се създаде благоприятна среда за музикален бизнес. Да не би да искаш да ми кажеш, че ако радиата и телевизиите ще фалират, и ще уволнят персонала си, а българите ще започнат да слушат западни ради. Тази логика е глупава. Идеята на закона е, да е е еднакъв за всички. И съответно, когато това се случи, групите и изпъолнителите юе виждат смисъл в това, което правят и ще започнат да записват в студия. Студията ще изнемогват и ще наемат още персонал, ще се създадат нови и т.н. Според мен това е правилната логика.

И мисля, че още нещо много важно ще се случи - ще има конкуренция, защото тогава популярните изпълнители няма да са 10, а ще са двеста. Други ще се опитват да изплуват, ще започнат да се правят качествени записи.

Знаеш ли защо не харесвам български Хип Хоп или по-голяма част от него. Защото тази музика се записва в домашни условия. Съответно на изпълнителите им излиза почти без пари. Те нямат почти никакви инвестиции, а после претендират за слава, без да създадат качествен продукт. Слушай някоя западна или отвъдокеанска Хип Хоп банда, гледай концерти - изпълнителите използват живи музиканти и съответно качеството на продукта е на висота. Това нещо ще се случи в България, само ако има конкуренция. Ние също искаме да работим в конкурентна среда - искам хората да сравняват качеството на музиката ни с други български изпълнители, а не със световни...