За повече нова българска музика в родния ефир

Гатев

/ #10 Re: За повече нова българска музика в родния ефир

2012-09-23 04:44

#9: - За повече нова българска музика в родния ефир

Само, че това е грешно!

1. Музиката е бизнес - да. Но има една голяма разлика с другитр бизнеси... тук предлагането създава търсене, а не обратното. Пример -  някой може ли да обясни скорошния хит Crazy Frog - една анимационна жаба, дето бръмчеше. Еми наляха пари, завъртяха я в цял свят и готово. Музикални достойнства на този продукт=0 ...

2. Да - медиите ще са против. От разговорите ми с колеги от други държави и там са били против. Първоначално е имало малко лутане насам натам, но в последствие местните продуценти са започнали да плащат на медиите същите пари за ротации каквито са плащали и американските, защото са започнали да печелят.

3. Качествен продукт в България има повече от колкото всеки тук може да си помисли. Пример - бях ДиДжей (не ми е това работата по принцип) на едно интересно парти. Обявихме, че ще пускаме българска музика появила се през последните 10 години. Без поп, рап, електроника и чалга... първите три, защото не ми е там компетенцията, последния стил е ясен :) Та бях планирал някакви 3 часа примерно... партито продължи 7 часа!!! Аз не повторих песен, почти не повтарях група, имаше много предложения от хората - пусках от вибоксове, ютубове, майспейсове, фейсбукове и т.н. ... следя сцената и дори аз се изненадах.

 

Поуката е, че... пак казвам - да има много неща за оправяне, но разберете - в тази среда в момента, музикант да изкара пари без медии може само на кораб или в хотел из разни богати пустини. Не откриваме топлата вода. Тук не можем да се мерим с джобовете на големите продуценти, за да купим част от ефирното време... и не се заблуждавайте, че медиите следят и пускат евентуални хитове... не - каквото се спусне, такова се пусне.