Създаване на мемориално място за жертви на болшевизма в Пловдив


Гост

/ #55 Биохимикът

2012-08-28 16:37

Погледнах пак тия коментари.

Някакъв "демократ" в петдесет и четвъртия коментар вече е започнал да си къса ризата в защита на паметник на комунистическия режим. Един режим на МАЛЦИНСТВО, т.е. съвсем НЕдемократичен режим.

И поредният МИТ - че не били приложили теорията на Маркса на практика, разби'ш?!

Ама то "друго било", ама "те едни там са предали идеалите" на Маркса, ама "теорията си е добре, но те в практиката и измениха", ама то "нямало хич комунизъм" ...

Маркса като всеки голям философ е казал и забелязал много неща. За експлоатацията на работничетата от едрите капиталисти, за недостатъците на голямото икономическо неравенство.

Но и като всеки ЧОВЕК е имал и кусури в теорията си, та и нелепици дори.

Самото бълнуване за АБСОЛЮТНО икономическо равенство, "безкласово общество" и т.н. е нелепо. Хората не се раждат равни по възможности. Хората са често индивидуалисти и егоисти.

Принципът „от всекиго според възможностите, всекиму според потребностите“, приложен до КРАЙНОСТ, води до това, че ВСЕКИ ЧАКА ДРУГИЯ ДА РАБОТИ и накрая всички няма какво да ядат и са бедни.

Централистичният контрол върху средствата за производство, ИЗЦЯЛО заместил частното им притежание, САМ ПО СЕБЕ СИ води до образуване на нова олигархия, тоя път номенклатурна. От положението на икономически командоси бившите пролетарии и бедняци на свой ред се превръщат в богаташи.

Има "преходна държавна фаза" на "диктатура на пролетариата", като после Маркса твърди, че революционерчетата-социалисти сами щели да махнат държавата (след като смачкали "реакцията" и вече от държава нямало нужда).

Тази фаза ТАКА И НЕ СВЪРШВА и хич не се оказва "преходна". Щото теорийката е объркана. Тия, които са я създали, после не щат да я махат, защото тя им гарантира господстващо положение. Маркса тука не е проумял, че човекът, като е ДЕСЕТИЛЕТИЯ във властта, пък преди това и най-заробеният работник да е бил, САМ започва да заробва другите. Като не могат да го свалят от власт, властта го отравя.

На Маркс теорията съответства НЕпълно на това какво представлява ЧОВЕКЪТ. Човекът е социално същество, НО е и в много случаи егоист, мисли за себе си или най-много за роднини и приятели. Не мисли за целия колектив, за целия народ или за цялото човечество.

Затова и дори тия, които се бият в гърдите, че ще реализират теорията, не успяват. Защото и те са хора. И теорията им вменява качества, които нямат.

Има си социалдемократи, те са проумели Маркс, но не им е дошло на ум да ЛИКВИДИРАТ всяка частна инициатива, всяка частна собственост, не са обявили ВОЙНА на либерализма, не са премахнали всякакви човешки СВОБОДИ (на слово, на изкуство, на наука, на политически убеждения, на придвижване, право на живот дори...),

само за да преследват абсолютно равенство.

Отделно българските комунисти, като са разбрали, че това с абсолютното равенство не го е било и няма да го бъде,
разбира се, са предпочели да минат от по-приятната страна на ОГРОМНО неравенство.

И от дивия им комунизъм са го обърнали на дивия им капитализъм след 1989. А точно заради такъв капитализъм е възникнал комунизма им.

ТЕ, ТЕ, ТЕ! Не друг! Едно време плюли капитала, СЕГА най-върли защитници на ниския данък за богатия, на свободния пазар и на 20 % ДДС за хлебеца, за млякото, за сиренето. ДЕСНИ са всичките им партийки. ВАРДЯТ им капиталите от 90-те.

И не щат да говорим как номенклатурата, държавната сигурност и дкмс-то им са станали в голямата си част по ТАРИКАТСКИ начин, НЕ с ТРУД, НОВИТЕ капиталисти.

И "демократичните" партийки, вкл. сДС-та са си били и СА техни.

ЧЕЛ съм за вас и няма да ме излъжете.