Създаване на мемориално място за жертви на болшевизма в Пловдив

ОТНОСНО създаване на мемориално място за памет в бившите килии на Държавна сигурност в сградата на пл. „Стефан Стамболов” № 1

 

От името на

 

Фондация „ТОРОС – ВИТ” – Пловдив

 

Движение СДС - Възраждане

 

В сградата на пл. „Стефан Стамболов” №1, където сега се помещава централната администрация на община Пловдив от 1944 до 1959 год. е било Областното управление на милицията, включително местата за задържане /килии/ на Държавна сигурност. Още има живи пловдивчани жестоко изтезавани в тях. Извършени са и няколко убийства.

В годините след 1990 г. мазетата се ползват за склад на непотребни вещи, а тяхното обживяване би могло да се превърне в постоянна изложба на методите и средствата, които ДС е прилагала за насилие над личността. При това на автентичното място, с автентични документи и вещи.

Фондация „Торос – Вит” – Пловдив се обърна преди няколко месеца към общината да и бъдат предоставени мазетата, където да се създаде мемориално място/музей/ на Държавна сигурност за поклонение пред жертвите на тоталитаризма. Заедно с паметника пред сградата на общината ще се оформи подходящ ансамбъл от места за памет и поклонение. Финансирането, експозицията, оформянето, реиновирането и организацията на мултимедийна изложба ще се осъществят изцяло от Фондация „Торос-Вит” – Пловдив.

Уважаеми Дами и Господа, граждани на Пловдив към проекта са привлечени и редица международни организации, за които осмислянето на близкото ни тоталитарно минало представлява интерес и споделят съответните резолюции на Европейския парламент за осъждането на комунизма!

Повече фактическа информация четете тук.

 

Подкрепете ни с подписа си!