Не посягайте на пенсиите за инвалидност!


Гост

/ #75

2012-06-26 15:40

Проблемът е изключително тежък, а решаването му - повече от належащо. Но решаване - справедливо!
Подписвам петицията и заради своите родители-инвалиди, които не могат да сторят това.Майка ми си отиде от света преди година напълно сляпа, но поради невъзможността да я заведа на ТЕЛК във Варна, тъй като беше на легло след два инсулта - неподвижна и с декубитални рани, в ТЕЛК решението й ОЧНОТО ЗАБОЛЯВАНЕ ОТСЪСТВАШЕ - според него ТЯ БЕШЕ ЗРЯЩА БЕЗ ПРОБЛЕМИ.Това намали мизерната й пенсия!
Сега с 90 годишния ми татко ходим по мъките на поредното преосвидетелстване от ТЕЛК и НЕЛК - той от дете е с едно ако, а другото се влоши след операция, има и исхимична болест на сърцето. Сам не може да излиза - живее на 5 етеж без асансьор, не чува и не вижда, не може да пресече улицата хляб да си купи. Нужен е придружител.Но ТЕЛК реши, че той има "динамика" - може да се движи все още сам из къщи и затова му присъди 100% инвалидност БЕЗ ПРАВО НА ЧУЖДА ПОМОЩ!
Такава подигравка с достойния ми баща и хиляди български граждани е недопустима за общество, изживяващо се като демократично!
Прави са авторите на петицията - никой не е застрахован, че няма да попадне в редиците на инвалидите! На онези, които поради изгода са се уредили с инвалидност бих казала, че с греха си са абонирали за нея своите деца, внуци и правнуци.Жалка и грозна картина е да отнемаш мизерната възможност за социализация на хората с увреждания! Лоша атестация е за Българската Държава незачитането на човешките права на инвалидите.
Пожелавам успех в борбата за справедливост!

Тоня Борисова - поетеса, актриса, филмов сценарист