Подписка за размера на възнаграждението за степента „доктор“

Митьо Очите (на Науката)

/ #87

2016-08-27 20:19

 По отношение на "внедряването". "Внедряването" не може да бъде единствения критерий за оценка на науката. Има научни теории, които намират приложение ("внедрение") 200 - 300 години след създаването си. Но да допуснем все пак, че "внедряването" е критерий. КЪДЕ да "внедрим"? Българската индустрия е унищожена. Това, което имаме като индустрия са дребни, в повечето случаи полу занаятчийски, второстепенни и третостепенни под изпълнители. Под изпълнители! И то много ниско платени! Под изпълнителите не се славят с мощно "внедряване" на наука. Науката е свързана с голямата иновативна индустрия, а не с ниско платени под изпълнители. Ако някой не помни, една от първите стъпки за ликвидиране на българската индустрия беше разрушаването на връзките между индустрия и наука. Сега след като е унищожена индустрията, полека лека се унищожава и науката. Както и целия български етнос. Защото само българският етнос измира.

Значи ние имаме право да кажем: "Първо възстановете индустрията, чак тогава искайте "внедряване".

За списанията с "импакт фактор": Въпреки скривания факт, че там, където има "импакт фактор" критерия пак не е само качеството на науката, а и паричките, които играят, както от страна на издателите, така и от страна на публикуващите. Та въпреки този факт, и въпреки мизерията, българските учени имат не малък „импакт фактор”. Ако вземем за критерий отношението "импакт фактор" към бюджет, ще се получат много интересни резултати, в които българските учени няма да са на последните места.

А за оценката на науката: според мене най добрия, а може би и единствения качествен критерий за оценка на науката е съвестта на учения. Обаче каква съвест, когато си на дъното на обществото? Общество, в което колкото си по-нечестен, толкова си по на високо. А честните хора са на дъното. И пак оценката се свежда до парите. И до безчестието.