Митрополит Николай - пред църковен съд


Гост

/ #198

2016-06-09 17:18

Към енориашите на храм "Св. Благовещение".

Във вашия храм преди няколко години митрополит Николай, ако не се лъжа, отличи отците Петко и Тодор с офикия "ставрофорен свещеноиконом". Вие със сигурност сте били там и сте били благодарни на владиката за това отличие на обичания от вас свещеник. И владиката се е обърнал към о. Тодор с благо слово на любов и признателност за неговото дългогодишно служение. И заедно владиката и вие сте извикали "Достоен", защото о. Тодор наистина е достоен. И можеше пак така достойно бащински да предаде след време щафетата на един млад свещеник имал куража да тръгне по трънливия път на свещеническото служение било то и сина на архиерейски наместник.

Преди години митрополит Арсений не назначи ли сина на предишния архиерейски наместник в храм "Св. Атанасий". И в този храм имаше само един свещеник, както и в останалите асеновградски храмове. Защо не протестираха енориашите му? И защо о. Петко не взе сина си при себе си? Защото митрополитът е този, който решава къде има нужда от нов свещеник.

Днес, на празника Възнесение Господне, аз бях два пъти на служба. И в енорийския си храм, и при митрополита. И знаете ли, и двата храма бяха пълни. А вие, братя и сестри какво направихте? Казвате, че не сте били на служба, защото нямате свещеник. А истината е ,че имате трима свещеника. О. Тодор, който не е отстранен, но явно не е  бил на смяна, о. Стилиян и о. Николай, който е дошъл по реда си да служи, но...вие сте извършили велик "подвиг", затваряйки вратите на храма...

Е, с това обрекохте на провал "справедливото" си дело.